Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Unatoč pobuni stanara Ulice braće Polića, osam šibenskih beskućnika dobija krov nad glavom

Unatoč pobuni stanara Ulice braće Polića, osam šibenskih beskućnika dobija krov nad glavom

Na primopredaji ključeva predstavnici stanara nisu birali riječi kojima su izražali nezadovoljstvo

Na primopredaji ključeva predstavnici stanara nisu birali riječi kojima su izražali nezadovoljstvo

Usprkos protivljenju stanara ulice i peticiji koju su potpisali, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić (HDZ) predao je zamjeniku ravnatelja Caritasa biskupije Šibenik Miljenku Jukiću ključeve derutne zgade bivše zubne ambulante u Ulici braće Polić za potrebe uređenja prihvatilišta za beskućnike.

Međutim, ni predaja ključeva nije prošla bez incidenata. Predstavnici stanara su zajedno s Burićem i Jukićem obišli zgradu i u razgovoru prosvjedovali zašto beskućnici dolaze u njihove susjedstvo.

– Nemamo ništa protiv toga da se pomogne beskućnicima, ali mogli ste ih dovesti u svoju ulicu – govorili su gradonačelniku stanari predvođeni Radimirom Pletikosom, predsjednikom mjesnog odbora Gradaske četvrti.

Nisu prihvaćali uvjeravanja gradonačelnika da će prihvatilište biti uređeno po svim propisima, na način da bude prihvatljivo ne samo korisnicima već i susjedima i stanarima okolnih ulica, te da će funkcionirati tako da neće ometati nikoga.

– To će možda i biti tako u samom prihvatilištu, ali što će se događati ispred, na ulici ispred naših kuća – nisu se dali stanari.

– Zgrada je vlasništvo grada, a ja sam gradonačelnik svih Šibenčana, pa tako i onih koji su se stjecajem različitih nesretnih okolnosti, često i bez svoje krivnje, našli na ulici. Sada ste u mojoj kući i ponašajte se pristojno. Bio bih sretan da u svojoj ulici mogu smjestiti te ljude, a vaša percepcija da su beskućnici nekakvi sumnjivi tipovi, apsolutno je neprihvatljiva. Ne mogu i ne želim vjerovati da imate takve predrasude i da itko danas može tako nehumano razmišljati. Nije vam godinama smetala ta zapuštena zgrada u kojoj se pred vašim vratima kote miševi, a sada nastupate protiv naših socijalno najugroženijih građana – odgovorio im je Burić.
Gradonačelnik je obečao da će prihvatilište biti uređeno  prema svim propisima na način da bude prihvatljivo ne samo korisnicima već i susjedima i stanarima okolnih ulica.

Gradonačelnik je obečao da će prihvatilište biti uređeno prema svim propisima na način da bude prihvatljivo ne samo korisnicima već i susjedima i stanarima okolnih ulica.

Gradonačelnik se nije dao. Izrazio je zadovoljstvo što može uručiti ključeve ovoga prostora Caritasu i najavio da će njihova plemenita ideja imati punu podršku Grada. Rekao je da očekuje da naprave jedan pristojan, skrbnički smještajni kapacitet za sugrađane koji su se, zbog niza nesretnih životnih okolnosti, našli na dnu društvene ljestvice i koji ne mogu bez pomoći zajednice.
– Prihvatili smo veliku obvezu da što prije uredimo ovaj prostor i osposobimo ga za one kojima je namijenjen. Prema našoj evidenciji, na području Grada Šibenika ima osam beskućnika i mi se nadamo da ćemo prije ljeta otvoriti vrata ovog prostora u koji ćemo uložiti cca 500.000,00 kuna – rekao je Jukić uz zahvalu Gradu Šibeniku i gradonačelniku osobno.
Volonteri Caritasa započinju s pripremnim radovima na čišćenju prostora, ukupne površine 127 m2, kojeg je Grad Šibenik Caritasu dao u zakup, bez naknade, na rok od 20 godina. S obzirom da je briga o beskućnicima obveza jedinica lokalne samouprave, Grad je u Proračunu za 2014. godinu je osigurao 100.000,00 kuna za rad prihvatilišta.
Gradska komunalna služba dobila je nalog da, sredstvima namijenjenim redovnom održavanju, asfaltira Ulicu braće Polić.

Gradska komunalna služba dobila je nalog da, sredstvima namijenjenim redovnom održavanju, asfaltira Ulicu braće Polić.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI