Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA / UKRATKO
Uhićen predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić

Uhićen predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić

U Virovitici je danas uhićen predsjednik hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, a obavljen je i pretres njegove kuće i garaže. Sindikalnog čenika sumnjiči se za kazneno djelo prijevare u vezi s ratnim profiterstvom, odnosno za lažiranje dokumentacije temeljem koje je 1996.g. stekao status 40-postotnog invalida Doovinskog rata.

Vjeruje se da je Babićevo uhićenje u izravnoj vezi s optužbama koje je na njegov račun nedavno javno izrekao predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, ugledni oftalmolog koji ga je optužio za grubo krivotvorenje dokumentacije o navodnom invaliditetu.  Sindikalist je, naime, status HRVI stekao na temelju ozljede oka do koje je,navodno, došlo 1992. g. u Domovinskom ratu. No, Gabrić, koji je imao uvid u spornu dokumentaciju, tvrdi kako je riječ o urođenoj slabosti oka te da ne može biti govora o 40-postotnoj invalidnosti.

S druge strane, mnogi ovo uhićenje dovode u izravnu vezu s Babićevim vođenjem dvomjesečnog štrajka liječnika u hrvatskim bolnicama i njegov tvrd i nepopustljiv stav u pregovorima oko kolektivnog ugovora za liječnike te uvjeta za prekid štrajka.

 


VEZANE VIJESTI