Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
IZDVOJENO
Sretan Vam Dan privatnosti, 28. siječnja – nasmiješite se u nadzornu kameru

Sretan Vam Dan privatnosti, 28. siječnja – nasmiješite se u nadzornu kameru

šestkamera

Nasmiješite se u nadzorne kamere: čestitamo Vam današnji Dan privatnosti ili Europski dan zaštite osobnih podataka koji se ove godine u Hrvatskoj ‘slavi 8. puta zaredom’, kako kažu u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Pogađate, Agencija za zaštitu osobnih podataka je još jedna državna institucija, ovaj put osnovana temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka ‘kao samostalno i neovisno tijelo sa temeljnom zadaćom provedbe nadzora nad obradom osobnih podataka u Republici Hrvatskoj’, kako se pojašnjava njena svrha.

Jedna od zadaća agenata iz Agencije je i obilježavanje 28. siječnja, Dana privatnosti (Privacy Day), a kojega je Vijeće Europe uz potporu Europske komisije proglasilo ‘u svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka’.

‘Veliki brat’ je ‘mala beba’

bann-eu-dan-zopaPremda se možda izravno ne tiče Agencije, obilježavanje ovakvog Dana koji nominalno skrbi o ‘privatnosti’ doima se prilično groteskno u uvjetima u kojima je opće raširena i činjenično utemeljena spoznaja kako je privatnost pojedinca u današnjem svijetu, uključujući i zaštitu njegovih ‘osobnih podataka’ vrlo teško moguća i održiva. Svijet bruji od nezadovoljstva zbog milijuna nadzornih kamera na ulicama, prometnicama, institucijama, javnom prijevozu, bolnicama, WC-ima, bankama, školama, tržnicama, kolodvorima, plažama i drugdje, upućeniji ‘zviždači’ upozoravaju na sveopće nadziranje telefonske, internetske, društvenomrežne i bilo koje komunikacije, a koja se provodi pod upitnom egidom ‘povećane sigurnosti građana’. ‘Veliki brat’ je ‘mala beba’ prema razmjerima aktualnog raznoraznog ‘sigurnosnog’ nadziranja, tvrde mnogi.

U svakom slučaju, danas u 12 sati će se u Hrvatskom saboru, u dvorani „Ivan Mažuranić“ održati svečana konferencija za novinare na kojoj će Jelena Bulum (glasnogovornica Agencije) i Dubravka Dolenc (zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka) predstaviti aktivnosti Agencije, smisao i svrhu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Sretno i novim ‘ambasadorima privatnosti’

Uz to, zahvalit će se i prošlogodišnjim, tzv. ‘ambasadorima privatnosti’. Ali, tko su ambasadori privatnosti i što oni rade?

-To su bili Toni Cetinski, Renata Sopek, Robert Kurbaša i Mila Elegović. To su osobe iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske koje, unatoč popularnosti koju uživaju, nastoje zadržati diskreciju nad svojim privatnim životom. Tako će ove godine lentu ambasadora privatnosti za 2014. godinu ponijeti 5 priznatih umjetnika koji svoj uspjeh duguju prvenstveno marljivom radu, upornosti i, naravno, talentu. Cilj ambasadora privatnosti je da svojim radom i djelovanjem promiču zaštitu privatnosti te zahvaljujući pozitivnoj percepciji javnosti utječu na podizanje razine svijesti građana o značaju tog prava – pojašnjavaju u Agenciji.

Tako će danas četevro lanjskih ambasadora biti zamijenjeno novima: ambasadori(ce) postaju Gabi Novak, Maja Vučić, Sandra Bagarić, Đani Stipaničev i Igor Mešin, te će im u Hrvatskom saboru poslijepodne biti ‘predana lenta’, a oni će ‘potpisati prisegu’. Čestitamo starim i novim ambasadorima privatnosti, uz želje da uspješno štite svoju i tuđu privatnost te osobne podatke.

Donosi li budućnost ’15 minuta anonimnosti’?

A sad još malo službenih definicija: svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka. Zaštita osobnih podataka u Republici Hrvatskoj osigurana je svakoj fizičkoj osobi bez obzira na državljanstvo i prebivalište te neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Umjesto zaključka, možda je najbolje citirati, kao što je umjetnik Željko Kipke u svom filmu Nadzorna kamera citirao svojega kolegu domaćeg umjetnika Gorana Trbuljaka, a koji je pak lucidno parafrazirao trećeg kolegu umjetnika Andya Warhola (‘u budućnosti će svatko imati svojih 15 minuta slave’) rekavši da će ‘u budućnosti svatko 15 minuta biti anoniman’.

Optimisitčno, reklo bi se.

petkamera


VEZANE VIJESTI