Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
KULTURA
Promocija zbirke pjesama Mladena Bjažića: 90 godina i 25 knjiga

Promocija zbirke pjesama Mladena Bjažića:
90 godina i 25 knjiga

U prepunom HNK u Šibeniku promovirana je knjiga “Nosi me more”, čuvenog zlarinskog književnika, pjesnika i novinara.

Obilježavanje 90. rođendana novinara i pjesnika Mladena Bjažića (Foto Hrvoslav Pavić)  (10)

Razne su se obljetnice slavile večeras u šibenskom kazalištu. U prvom redu, devedeseti rođendan Mladena Bjažića, vjerojatno najstarijeg aktivnog pjesnika u nas. Zatim i objavljivanje njegove nove, dvadeset i pete knjige po redu, čija se promocija i događala u HNK-u. I na kraju, sve se odigravalo u sklopu Dana kazališta, u povodu 144. godine postojanja HNK u Šibeniku.

Velika dvorana kazališta bila je puna. Prijatelji sa Zlarina, šibenski kulturni djelatnici, profesori, pjesnici, novinari, štovatelji lika i djela Mladena Bjažića došli su čestitati pjesniku na devedesetoj i pozdraviti objavljivanje knjige pjesama „Nosi me more“, koja je izdana u ediciji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

Službenom dijelu programa prethodilo je prikazivanje dokumentarnog filma u produkciji HRT-a iz 1999. godine, u kojemu je redatelj Luka Marotti kamerom pratio Bjažića kroz sva tri njegova najbitnija mjesta – Zlarin, Šibenik i Zagreb. U ime izdavača, publici se obratio ravnatelj Gradske knjižnice Vilijam Lakić, podsjetivši da je okriljem te središnje šibenske kulturne ustanove objavljeno već pet Bjažićevih knjiga. O djelu Mladena Bjažića govorili su i redatelj Pero Mioč, glumac Mate Gulin, pjesnik Dinko Škevin, a rođendanskom ozračjku pridonio je i nastup ženskog KUD-a „Koralj“ sa Zlarina.

Da je Mladen Bjažić ponajprije novinar, nazočne je podsjetila i čestitka koju je poslao Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Večerašnji slavljenik je još 1954. utemeljio Plavi vjesnik, najveći je trag ostavio u Dječjem programu HRT-a, njegovo čvrsto je vezano i za početke Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a kao urednik i scenarist pokrenuo je i ovdašnje strip-izdavaštvo.

Obilježavanje 90. rođendana novinara i pjesnika Mladena Bjažića (Foto Hrvoslav Pavić)  (8)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI