Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA
Jelena Obratov bila je kandidat HDZ-a za načelnicu Općine Tisno - u društvu s dožupanom Tomislavom Vrdoljakom, županom Goranom Paukom predsjednikom ŽO HDZ-a Antom Kulušićem i bivšim načelnikom Općine Tisno Josom Stegićem (Foto: HDZ)

HDZ Općine Tisno:
Osjećamo se bespomoćno i omalovaženo jer ne možemo doći do podataka

Jelena Obratov bila je kandidat HDZ-a za načelnicu Općine Tisno - u društvu s dožupanom Tomislavom Vrdoljakom, županom Goranom Paukom predsjednikom ŽO HDZ-a Antom Kulušićem i bivšim načelnikom Općine Tisno Josom Stegićem (Foto: HDZ)

Tišnjanski HDZ priopćenjem za javnost optužuje općinskog načelnika Ivana Klarina (SDP) za netranasparentno vođenje općine, za skrivanje informacija  pred Općinskim vijećem.

IMG_1898

– Još od 26. kolovoza 2013. godine pokušavamo doći do podataka vezanih za sporazum o financiranju projekta Jugobran koji su sklopili Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture te Općina Tisno. Zatražili smo na uvid navedeni sporazum kao i podatke o ostvarenju sporazuma i plaćanju izvođačima radova. Istog dana zatražili smo i podatke vezane za selekciju otpada. Pismene zahtjeve predali smo tada predsjedniku Općinskog vijeća,da bi na idućoj sjednici općinskog vijeća u listopadu dobili odgovor da su oba zahtjeva izgubljena.Vjerujemo da se u radu dogode pogreške, pa smo 07. listopada 2013. podnijeli nove zahtjeve te ih ovaj put protokolirali na protokolu Općine Tisno. Iako se prema čl. 13 Poslovnika Općinskog vijeća Općine Tisno odgovor na takve zahtjeve vijećnika mora dati najkasnije u roku od 30 dana, tražene odgovore nismo još uvijek zaprimili. Na 5. sjednici Općinskog vijeća u prosincu 2013. godine dobili smo usmeni odgovor načelnika kako su takvi podaci tajni te da ih ne možemo dobiti. Na takav odgovor postavili smo protupitanje kako je moguće da je Općina Tisno tijekom predizborne kampanje objavila sporazum o financiranju Staračkog doma u Tisnom, ako su takvi sporazumi tajni?! Dobili smo odgovor kako se ni taj sporazum nije trebao objaviti, ali je objavljen u korist predizborne kampanje. Na naše traženje da nam se dostave pisani odgovori, iste još uvijek nismo dobili, a po svemu sudeći niti nećemo. Logično se postavlja pitanje čemu se krije najobičniji sporazum o financiranju ako u njemu nema ničeg spornog niti bi trebalo biti. Naknadno smo zatražili i podatke o kreditu koji je podigla Općina Tisno pa niti na taj zahtjev nismo dobili odgovor.

Najnovija situacija vezana za rad općinskih tijela nas je i prisilila da se obratimo i medijima. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nakon burne rasprave oko davanja suglasnosti načelniku općine za raspisivanje Javnog poziva za iskazivanje interesa za izgradnju turističkih kapaciteta na prijedlog načelnika donosi se odluka da se osnuje povjerenstvo za iskazivanje gore navedenog poziva u čiji sastav bi se uz načelnika općine imenovali Ante Marača (HL) i Jelena Obratov (HDZ). Nemalo smo se svi skupa iznenadili kad smo na stranicama Općine Tisno prije dva dana ugledali objavljen gore navedeni poziv, bez da se sastalo povjerenstvo ili barem na bilo koji način kontaktiralo oporbene vijećnike koji su odlukom vijeća trebali biti članovi tog povjerenstva. Kada svemu navedenom pridodamo i činjenicu da se važne odluke poput zaduživanja općine ili dodjele nagrada i priznanja donose na telefonskim sjednicama, tada se postavlja pitanje čemu uopće služi Općinsko vijeće i općinski vijećnici u Općini Tisno. Današnji načelnik Ivan Klarin kroz svoju predizbornu kampanju 2009. godine konstantno se pozivao na netransparentnost u radu tadašnje općinske vlasti, na to kako ne može dobiti na uvid općinske dokumente te je tada vršio pravu medijsku hajku u tom pravcu. Gdje je nestala ta transparentnost danas kada on obnaša dužnost općinskog načelnika? Zar uistinu mi kao vijećnici ne smijemo dobiti podatke o poslovanju Općine Tisno i komunalnog poduzeća „Ježinac“? Uostalom,tko to sebi smije dozvoliti nepoštivanje odluka općinskog vijeća pa makar se radilo i o formalnoj stvari kao što je gore navedeni javni poziv. Uistinu, osjećamo se pomalo bespomoćno i omalovaženo kada ne možemo doći do podataka na koje imamo pravo i to u današnje vrijeme kada pristup informacijama i transparentnost predstavljaju početna slova abecede demokracije i borbe protiv korupcije – stoji u priopćenju koje potpisuje Jelena Obratova, vijećnica i povjerenica HDZ-a za Općinu Tisno. 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI