Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Brodosplit ipak ne povlači otkaze sudionicima prosvjeda: Na posao se vraćaju samo trojica povjerenika

Brodosplit ipak ne povlači otkaze sudionicima prosvjeda:
Na posao se vraćaju samo trojica povjerenika

Uprava Brodosplita novim je priopćenjem za javnost dala novo tumačenje sastanka predstavnika uprave Brodosplita, triju sindikata Brodosplita i Ministarstva rada koji je održan u petak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu i demantirala informaciju da povlači otkaze sindikalnim povjerenicima i radnicima koji su sudjelovali u prosvjedu.

Prosvjed radnika Brodosplita (Foto www.nsb.hr)

–  Neki sindikalni čelnici su u izjavama za medije ustvrdili kako je Zaključcima potpisanim na sastanku utvrđeno i da se, osim suspenzija sindikalnim čelnicima, povlače supenzije i za ostalih 13 radnika. Dužni smo ispraviti ove krive navode, jer u Zaključcima sa sastanka u točki 3. stoji: „Uprava prihvaća povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3.1.2014. godine, te navedene odluke zamjeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ukoliko Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku“.

Ovom prilikom napominjemo kako su predstavnici sindikata i Ministarstva rada na sastanku bili izričito upoznati sa činjenicom da su suspenzije sa datumom 3. siječnja vrijedile još samo za trojicu sindikalnih čelnika, dok je osmorici od 13 radnika koji su bili pod suspenzijom istekao ugovor o radu 1. siječnja, četvorica radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme dobila su otkaz prije tog datuma, a jedan suspendirani radnik koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, sindikalni čelnici su znali da se odustajanje od suspenzije odnosi samo na tri sindikalna čelnika.

Zbog toga posebno želimo naglasiti kako je većina sindikalnih predstavnika korektno prenijela Zaključke sa sastanaka, te izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je postignut kvalitetan socijalni dijalog i dogovor. Međutim, izjave koje su neki sindikalni čelnici dali nakon sastanka, a koje govore suprotno potpisanim Zaključcima, predstavljaju grubu manipulaciju istinom i potpisanim Zaključcima – stoji u subotnjem priopćenju Uprave Brodosplita.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI