Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
KULTURA
Bitka kod Lepanta: Šibenska galija pala u zaborav

Bitka kod Lepanta:
Šibenska galija pala u zaborav

Predavanje Nikice Vučenovića o uvjetima života galijota u čuvenoj pomorskoj bitki, središnji je događaj ovogodišnje Noći muzeja u Šibeniku.

noc_muzeja_post

„Objed šibenskog galijota uoči bitke na Lepantu 1571. godine“ naziv je predavanja dipl. ing. Nikice Vučenovića koje će biti održano 31. siječnja u atriju Muzeja grada Šibenika. Središnji je to događaj Noći muzeja, koja se u Šibeniku održava šestu godinu zaredom.

„Naziv predavanja smislio je Željko Krnčević, no tema je puno šira. Zamislio sam da Šibenčanima predstavim uvjete života veslača, galijota i mornara u to doba“, rekao nam je Nikica Vučenović. „Bitno je naglasiti da veslači na galijama nisu bili kažnjenici, već su potpisivali ugovor u trajanju od godinu ili dvije te su bili za to plaćeni. Bio je to tražen posao, jer su plaće bile jako dobre“, kaže Vučenović, naglašavajući da se u godinama kada se odigrala bitka kod Lepanta situacija ipak malo promijenila: „Zavladala je kriza, situacija je bila sve teža, plaće su kasnile, borbe s Turcima su postajale sve češće, pa su ljudi izbjegavali ići na galije.“

Bitka kod Lepanta, odnosno današnjeg grčkog grada Navpaktosa, najveća je pomorska bitka u pisanoj povijesti koja se dogodila u u jednom danu. Sukobile su se snage Osmanskog carstva i flota tzv. Svete lige, a rezultat svega je 40 tisuća poginulih i pobjeda kršćanskih snaga. U bitki je sudjelovalo šest hrvatskih galija, od čega je jedna bila sastavljena od šibenske posade. „Žao mi je što u Šibeniku ne postoji nijedan spomen na tu galiju“, tvrdi Vučenović, koji će tu nepravdu dijelom ispraviti na Noći muzeja gdje će Šibenčani doznati sve detalje ove iznimno brutalne pomorske bitke.

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibenku Nataša Mučalo i kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković na današnjoj presici (Foto: Tris)

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibenku Nataša Mučalo i kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković na današnjoj presici (Foto: Tris)

Inače, na današnjoj tiskovnoj konferenciji,  ravnateljica Državnog arhiva u Šibenku Nataša Mučalo i kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković, predstavili su kompletan program Noći muzeja (petak, 31. siječnja):

18.00 – 19.30  Obilazak Državnog arhiva u Šibeniku

U Državnom arhivu će za posjetitelje biti organizirano upoznavanje s radom arhiva uz predstavljanje različitih vrsta izvornog arhivskog gradiva kroz prigodnu izložbu i videoprojekciju. Organizirani polazak autobusom s autobusnog kolodvora u Šibeniku u 18.00 sati. Prijave na tel. 022 213 880.

18.00 – 01.00  Muzej grada Šibenika:

18.00 – 19.30  Stalni postav Muzeja grada Šibenika: obilazak uz stručno vodstvo.

19.30 – 20.15  Atrij Muzeja: koncert Muškog pjevačkog zbora sv. Mihovil

20.30 – 21.15  Atrij Muzeja: predavanje dipl. ing. Nikice Vučenovića „Objed šibenskog galijota uoči bitke kod Lepanta 1571. godine“

21.30 – 22.15  Ispred Muzeja, na Trgu republike Hrvatske: degustacija objeda šibenskih galijota iz 2. polovice 16. stoljeća (članovi TV ekipe Gurmanske ćakule)

22.30 – 23.15  Atrij Muzeja: modna revija „Oživjela arheologija“

18.00 – 01.00  Izložbeni prostor Muzeja – ulaz s obale: izložba „Miroslav Šutej – iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu“

Sva događanja u Muzeju bit će popraćena glazbom uživo (Trio Bagatin, od 21.30), degustacijom jela i pića po starim šibenskim receptima, te prodajom muzejskih izdanja po promotivnim cijenama.

Noć muzeja - dizajn: Ante Filipović Grčić

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI