Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Priopćenje Uprave Brodosplita: Sindikalisti su prekršili dogovor o medijskoj šutnji, a 30 suspendiranih radnika čeka – otkaz!

Priopćenje Uprave Brodosplita:
Sindikalisti su prekršili dogovor o medijskoj šutnji, a 30 suspendiranih radnika čeka – otkaz!

Dok je Tomislava Debeljaka blagdanska Hrvatska zagarantirano se neće smrtno dosađivati ni trenutka. Na blagdan Svetog...

Dok je Tomislava Debeljaka blagdanska Hrvatska zagarantirano se neće smrtno dosađivati ni trenutka. Na blagdan Svetog Stjepana iz Uprave Brodosplita, koja radi i dok cijela nacija odmara i blaguje, stiže zanimljivi demanti-najava. Debeljakovi pouzdanici odlučno opovrgavaju izjave vodećih ljudi HURS-a i SMH  o stanju u škveru, Debeljakovom kršenju dogovora postignutog na sastanku sindikata i Uprave kod predsjednika Ive Josipovića, te tvrde, suprotno, da su upravo sindikalni lideri prekršili dogovore o medijskom netalasanju. S druge strane, Uprava najavljuje otkaze za 30 ranije suspendiranih radnika škvera kojima je svojedobno bio zabranjen ulaz u brodogradilište, kao epilog listopadskog „događanja radnika“.

Foto Brodosplit (3)

Nasuprot izjavama predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrena Matijaševića, uoči božićnih blagdana u Šibeniku, da je i Državni inspektorat potvrdio nelegalnost suspenzija dijela radnika u Brodosplitu te ih pozvao na sudski pravorijek, Uprava tvrtke izrijekom ostaje kod tvrdnje da su prosvjedi bili nelagalni, a upad u zgradu uprave nasilan (16. listopada), radi čega su opravdano i u skladu sa zakonom suspendirani.  Od oko 250 suspendiranih i onih kojima je bio zabranjen ulazak u brodogradilište, većina je, navodi se u ovom osebujnom očitovanju Uprave, vraćena na posao. Za oko 30 radnika i dalje je na snazi zabrana ulaska u poduzeće, i njih po svoj prilici čeka otkaz ugovora o radu, a njihovi manje „revolucionarni“ kolege proći će s upozorenjem pred otkaz. O sudbini sindikalnih čelnika odlučit će se naknadno, kada se pribave i dodatna izvješća stručnih službi, mada je već sada gotovo bjelodano da su ozbiljno prekršili zakone i svojim postupanjem poticali na nasilne prosvjede i upad u zgradu uprave.
Uprava Brodosplita , također, otkriva kako je od Porezne uprave dobila službenu obavijest o blokadi računa tvrtke, 16. listopada, upravo na dan kada je imala biti isplata plaća. Tomu je, navodno, kumovala „sistemska greška“, radi koje je došlo do zastoja u isplati plaća, ali su tu „grešku“ spremno iskoristili sindikalisti  za navodno „spontano okupljanje“, a zapravo, sada je to očigledno, drže u Upravi Brodosplita, za  dobro pripremljen i unaprijed organiziran nelegalni prosvjed i upad u upravnu zgradu, u ranojutarnjim satima, toga istog dana (!?)

Prihvaćajući pravo radnika na sindikalno organiziranje i izražavanje nezadovoljstva, Uprava također, poručuje da će i ubuduće sankcionirati svaki oblik nelegalnog postupanja i nasilja u škveru.

I sastanak sa sindikalistima kod predsjednika Josipovića održan je, napominju iz Uprave, u dobroj vjeri što se vodstva Brodosplita tiče, ali je očito da se sve svodilo samo na to da se sindikatima olakša naplaćivanje članarine u novim društvima. Zaboravili su, međutim,  da za ustezanje članarina od plaća moraju imati pismeni pristanak radnika (članova). A kod predsjednika su, napominje se u priopćenju, tvrdili suprotono…
Uprava Brodosplita poziva radnike na poštivanje zakona na što se i sama obvezuje. Proces restrukturiranja, poručuju, ide predviđenom dinamikom, a dosad je isplaćeno, kako se u očitovanju ističe, 213 milijuna kuna za otpremnine 3.176 radnika.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI