Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
POLITIKA
Švicarci istovarili šleper kovanica ispred zgrade parlamenta

Švicarci istovarili šleper kovanica ispred zgrade parlamenta

švicarci2

Ispred zgrade švicarskog parlamenta u Bernu je jučer u 10 sati 15 minuta pristigao kamion pun kovanica, švicarskog sitnog novca. U sljedećem trenutku ‘šleper’ je na asfalt istovario oko 15 tona ili šest ‘kubika’ sitniša, odnosno osam milijuna kovanica vrijednih oko 400 tisuća ‘švicaraca’, a uokolo se začuo razdragani pljesak. O čemu se radi? Bez obzira što se zna da je Švicarska jedna od najbogatijih država svijeta, da se u njenim bankama kriju neslućene količine novca, zlata, dijamanata i ostaloga što ljudi smatraju vrijednim, opet je čudno da Švicarci istresaju ‘lovu’ po cesti, te novčane transakcije provode – lopatom.

Srećom, posrijedi nije bilo bahaćenje bogatih pojedinaca, nego baš suprotno: rezultat je to dugo i brižljivo pripremane građanske akcije aktivista ujedinjenih u skupinu nazvanu Generation Basic Income Initiativ, koju predvodi njezin osnivač Enno Schmidt. A oni žele sljedeće: neka Švicarska država baš svakom svojemu građaninu svaki mjesec isplati svojevrsnu ‘besplatnu’ plaću, odnosno takozvani ‘temeljni dohodak’. Zalažu se da svaki odrasli dobije mjesečno oko 2500 franaka (maloljetnicima će dati manji džeparac od 1700 franaka’) i tako izgrade pravedniju i zdraviju državu.

– Čemu zapravo služi novac? Koja je uloga novca u našim životama? Koja je stvarna veza između novca i ljudskog  rada? – neka su od intrigantnih i temeljnih pitanja koja su jučer postavljali optimistični Švicarci.

No nisu precizni Švicarci ostali samo na pustim riječima i tlapnjama: u međuvremenu su sakupili peticiju s 130 tisuća potpisa kojom od države traže raspisivanje referenduma na kojem će se švicarski državljani izjasniti žele li da im država isplaćuje gore navedeni ‘temeljni dohodak ili mjesečnu naknadu od 2500 franaka. S obzirom da je po švicarskim zakonima za to dovoljno i 100 tisuća potpisa, od jučer su švicarski dužnosnici na mukama.

No, snaći će se oni. A o sličnoj inicijativi i  u Hrvatskoj možete pročitati više i na stranicama ovog portala, u intervjuju s Višnjom Železnjak,hrvatske koordinatorice Europske građanske inicijative.

švicarci


VEZANE VIJESTI