Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
GOSPODARSTVO
Mijat Stanić: Cestogradnji se dogodila “pljačka stoljeća”!

Mijat Stanić:
Cestogradnji se dogodila “pljačka stoljeća”!

mijat stanić. foto: facebook

„Za ministarskog mandata Božidara Kalmete iz hrvatske cestogradnje „isisano“ je najmanje 10-tak milijardi kuna, a novac je odlazio na različite strane, od kupnje nepotrebne skupocjene opreme i uređaja, gradnje sporednih cesta, manipulativne gradnje trafostanica, do Riječke delte… Tu su i tzv. izvantroškovnički radovi koji su cestogradnju oštetili za najmanje 4 milijarde kuna“. Kaže to za portal Tris Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata koji se slikovito izrazio o najnovijim događanjima u ovom sektoru, točnije o hapšenju  Josipa Sapunara, bivšeg financijskog direktora Hrvatskih autocesta: „Ovo nije ni „kikiriki“ u odnosu na što što se u cestogradnji događalo zadnjih godina“.

Stanić vjeruje da će uskoro uslijediti nova hapšenja koja će, kako kaže, ići i prema „gore“ ali i prema „dolje“. Konkretizirajući, najodgovorniju osobu za izvlačenje novca vidi u bivšem ministru Kalmeti i bivšem državnom tajniku Zdravku Livakoviću. Josip Sapunar je, kaže, bio bez političkog i poslovnog identiteta, a kroz njega su zapravo progovarali Kalmeta i Livaković. I niže rangirani su sudjelovali u pljački, dodaje i pojašnjava kako se samo na gradnju signalnih stupića godišnje „dizalo“ 2-3 milijuna kuna. Indikativnim drži to što se navodni  kriminal nije „češljao“ ni na nižim razinama jer bi u tom slučaju istraga vodila prema gore, a to se, pojašnjava, očito nije željelo.

Stanić ne krije svoju razočaranost radom Državnog odvjetništva u kojem su, kako  vjeruje, godinama neke predmete držali u ladicama. Pita se tko je od toga imao koristi. Smatra kako je to što je Sapunar uhićen i zatvoren dobar  put kao što je, po njemu, dobra i  vijest da su se već pronašli neki računi preko kojih se novac odlijevao.

“Duboko vjerujem da će se pronaći još neki računi građevinskih tvrtki preko kojih je novac isparavao. Bit će tu, vjerujte mi na riječ, još zanimljivih priča. Zanimljivim i indikativnim Stanić drži i to što se dosta toga u zadnje vrijeme pokušavalo natovariti na leđa bivšeg premijera koji je, očito dosta toga skrivio ali i ne baš sve za što ga neki žele optužiti. Zato dobrim smatra to što je istraga krenula u pravcu Sapunara jer će se sada, pojašnjava, vidjeti tko je, kako i zašto radio”.

S obzirom da je riječ o teškim optužbama koje je iznio na račun bivšeg ministra Kalmete, Stanića smo upitali ima li za sve to argumente, tj. dokaze.

„Vjerujem u njegovu odgovornost, ali ne mogu točno reći je li baš on taj koji je dijelio novac.Logika stvari govori da ne bi trpio krađu takvih razmjera da i sam od toga nije imao koristi. To je naprosto logika zdrave pametu. Potvrđuje to i pismo Marija Crnjaka iz 2007.g. u kojem je naveo da je Kalmeta instalirao paralelnu upravu. Crnjak je bio vrhunski stručnjak, a zamijenio ga je Jurica Prskalo kojeg je na to mjesto postavio Kalmeta. Prskalo je, da podsjetim, završio u zatvoru zbog slučaja bojanja tunela.“

Izjavu bivšeg ministra Kalmete o tome kako razmišlja o podnošenju tužbe protiv njega, shvatio je, kaže, kao prijetnju, ali ne prijetnju izrečenu njemu već onima koji  sada daju iskaze i onima koji će „sutra“ biti pozivani kao svjedoci.

Ja odavno govorim to što govorim i ako je u mojim istupima bilo elemenata za kaznenu prijevu, pitam se što je dosad čekao. Kalmeta ne može zaustaviti mene, ali može, ponavljam, one koji sada daju iskaz i one koji će to raditi sutra.

Prema Stanićevim riječima, Kalmeta ima veliki utjecaj u Državnom odvjetništvu, a to potkrijepljuje pričom o privođenju odvjetnice Selme Abadžić koja je bila pritvorena u Remetincu, a poznato je da se ona sastajala s Kalmetom.

Puno je dokaznog materijala prešlo preko mojih ruku i zato tvrdim da je riječ o „pljački stoljeća“. Vjerujem da će svi oni koji su opljačkali cestogradnju za to jednom i odgovarati, ako ne u mandatu ove, onda neke druge vlasti. Inače, u neke radnje umrežena je i vlast i oporba, optužujući će Stanić.

Foto: Facebook


VEZANE VIJESTI