Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
EKOLOGIJA
maslinovo lišće

Maslinovo lišće regulira tlak i šećer, liječi čir i gripu, pomaže i kod najtežih oboljenja

maslinovo lišće

Iako nam je tisućljećima „na dlanu“, iako je othranila generacije zbog čega je nazivaju „hraniteljicom“, maslina, taj simbol Dalmacije i Mediterana, i danas nas iznenađuje svojim tajnama. Odavno je poznata ljekovitost njezina ulja, posebice onog koji se dobije hladnim prešanjem, međutim o ljekovitosti njezina lišća danas se malo zna iako su pozitivna djelovanja suhog lišća po organizam poznavali čak i stari Egipćani.

Stručnjaci znaju da je zeleni mesnati list masline bogat prirodni izvor spojeva koji imaju snažno antibakterijsko djelovanje. Upravo zbog tog svojstva bolji poznavatelji masline posežu za njim kada požele „podići“ organizam koji je napadnut raznim upalama, gripom, hepatitisom… Dosta se dobrim pokazao u lječenju infekcija mokraćnog mjehura, te kod kiruških infekcija i brojnih drugih tegoba.

Preparati koji se prave od maslinova lišća, navodi se, pomažu kod čak 125 vrsta patoloških mikroorganizama. Tako barem kazuju stručnjaci. Primjerice, upotreba lišća masline efikasna je u lječenju srčanih oboljenja, herpesa, artritisa, dijabetesa, hepatitisa A, B i C, vaginitisa, difterije, malarije, čira na želucu, gripe, upale mokraćnih puteva…

Općenito se smatra kako spojevi koji se nalaze u listu masline jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma i posjeduju  antivirusno, antibakterijsko svojstvo… Maslinov list može pomoći u liječenju, tj.reguliranju krvnog tlaka i šećera.

Iako nije potvrđeno navodi se kako čaj od suhog maslinova lišća djeluje na suzbijanje virusa HIV-a, ali i u liječenju nekih od najtežih bolesti. Medicina će, vjeruje se, uskoro dati stručni i detaljniji odgovor koji se odnosi na ljekovitos lišća.

Stručnjaci navode kako djelovanje glavnog sastojka masline-oleuropeina, još nije u potpunosti objašnjeno, ali je nesporna činjenica da ima brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka.

Sa ovom konstatacijom slaže se i  prof.dr. Đani Benčić sa Agronomskog fakulteta Zagreb. Slikovito će reći kako se još „lome znanstvena koplja“ oko ljekovitih svojstava jer dosadašnja istraživanja nisu dostatna. Činjenica je, međutim da su neke sorte maslina otpornije od drugih, a samim tim ima nešto i u lišću masline. Dosadašnja istraživanja potvrdila su ljekovita svojstva ploda masline pa samim tim i lišće mora biti zanimljivo po svojim svojstvima. Ljekovitost ovisi i o starosti masline, lokaciji na kojoj se nalazi i, naravno, o sorti.

U Dalmaciji se list masline najčešće suši i od njega se priprema čaj. Iz povijesnih knjiga vidljivo je da se još u srednjem vijeku takav čaj koristio u brobi protiv kašlja, gripe…Koliko je bio efikasan nije poznato, ali je za vjerovati da je u davnim vremenima bio od velike koristi.

Recept

Čaj se priprema na način da se  2 dcl vode prokuha i dok voda vrije dodaje se 10 grama suhog lišća masline nakon čega se temperatura smanjuje. Na vatri treba ostati kratko, svega 2 minute nakon čega se treba poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Čaj se može  piti vruć ili hladan, ali se ne smije ponovo grijati. Od svježeg maslinova lišća može se napraviti tinktura koja se pije s vodom ili sokom.

Sve je više poklonika konzumiranja maslinova lišća u bilo kojem obliku. Poznato je, takodjer kako su ga stari Egipćani koristili  u mumificiranju, a u medicinske svrhe službeno je upotrebljen 1850.g. u lječenju malarije i gripe.

Maslini se danas okreće sve veći broj ljudi u cijelom svijetu. Nakon kraćeg zanemarivanja djevičanskog maslinova ulja i konzumaciji rafiniranih vrsta, danas se i sve veći broj žitelja Hrvatske bavi maslinarstvom, ali i konzumaciji maslina i ulja. Svjedoči o tome i oko 6 milijuna stabala i 30 tisuća maslinika sa kojih se u Hrvatskoj dobije oko 7 milijuna litara kvalitetnog ulja. Narednih godina  bit će više i stabala maslina i ulja, a cilj je doseći brojku od 10 milijuna stabala i proizvodnju veću od 10 000 tona ulja.

Osim konzumiranja maslinova ulja, čajnih pripravaka i raznih tinktura zadnjih godina na tržištu je prisutno i sve više proizvoda od maslinova ulja, poput sapuna, krema za lice i tijelo, losiona, ulja za potrebe welnessa..

 

 


VEZANE VIJESTI