Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
GOSPODARSTVO
Guste Santini: “Neka HDZ pokaže svoj gospodarski plan izlaska iz krize ako ga ima”!

Guste Santini:
“Neka HDZ pokaže svoj gospodarski plan izlaska iz krize ako ga ima”!

Kakvi su aktualni hrvatski uvjeti u kojima se posluje zorno svjedoči stanje na ljestvici Svjetske banke na kojoj je Hrvatska zauzela nisko 89. mjesto od ukupno 189 zemalja čije su uvjete poslovanja procjenjivali svjetski stručnjaci.

santini guste

A oni su procijenili da je Hrvatska, ukupno gledajući, nazadovala za čak 5 mjesta (prošle je godine bila na 84. mjestu). U pet mini područja  Hrvatska je  nazadovala, a u isto toliko, ali manje bitnih, je napredovala što nas je u konačnici učvrstilo na neslavnu poziciju. Ispred nas je čak i jedna Albanija, dok se nama susjedna Slovenija popela na visoko 33. mjesto ljestvice. U kategoriji uvjeta poslovanja gore od nas su BiH koja se nalazi na 131 mjestu i Srbija koja je na 93, dok je Crna Goran, iznenađujuće, na visokom 44. mjestu. Kad je riječ o Hrvatskoj najgore smo prošli u segmentu zaštite ulagača, dok je rast, primjerice, zabilježen u području plaćanja poreza što i ne čudi s obzirom na fiskalizaciju koja je, nesumjivo, uvela više reda u ispunjavanje poreznih i drugih obveza. Turbulentni sektor zaštite ulagača, po svemu sudeći,  uskoro će dodatno nazadovati nakon što je nedavno Vlada donijela odluku po kojoj „okreće leđa“ ulagačima u vjetroelektrane među kojima je znatan broj onih koji su dobrano zagazili u pripreme, a neki su došli i pred samu realizaciju koja se sada stavlja pod veliki upitnik.

Osim loših uvjeta poslovanja, Hrvatsku u cjelini, posebice njezine gospodarstvenike treba zabrinuti najnoviji podatak o padu industrijske proizvodnje u rujnu u odnosu na kolovoz za 3,2 posto, te za 4 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. Sve nas skupa glava mora boljeti i zbog pada broja zaposlenih u industrijskom sektoru koji je manji za 4,5 posto nego prošle godine u rujnu.

Ugledni ekonomist dr. Guste Santini ne krije da je za njega niska rangiranost na ljestvici Svjetske banke posve očekivana i realna. Posebno drži zabrinjavajućim to što smo tako nisko rangirani dok su druge zemlje Europske unije čija smo i mi punopravna članica, prošle puno bolje što znači da smo „daleko od EU“.

Iako smo prošli brojna usklađivanja i prilagodbe s EU, očito je da je sve to bilo formalne, a ne sadržajne naravi jer, kako drugačije objasniti ovako nisku rangiranost. Ptogodišnja kriza učinila svoje i sada smo tu gdje jesmo. Druge zemlje koje su bile u krizi uglavnom su je prebrodile, međutim kod nas je druga priča. Mi još bilježimo pad BDP-a, a nema ni znakova oporavka gospodarstva.

Na upit je li se unatoč svemu moglo bolje Guste odgovara potvrdno.

Malo je reći da se moglo i trebalo bolje. Hrvatska, na sreću, još ima resurse, a ono što treba mijenjati i to pod hitno, je razmišljenje jer se razmišljajući i promišljajući na isti način kao do sada ne može ostvariti promjena na bolje. Hrvatskoj trebaju drastične promjene, međutim, koliko vidim, na to nije nitko spreman. Naprosto, kod nas nema državničkog razmišljanja, već samo onog političkog, da ne kažem politikanskog. Brzo se zaboravilo na pad rejtinga, na broj nezaposlenih i sve one koji rade, a ne primaju plaću, na sve one koji žive bijedno i životare. Pred kolapsom smo, a svi o tome šute.

Osim prema vlasti na kojoj je  nesumljivo najveći teret odgovornosti, bivši guverner Santini kritički se osvrnuo i na oporbeni HDZ koji, kako ističe, “viče” kako ima gospodarski program za izlazak iz krize, a nikako s njim ne izlazi u javnost.

Ako ga imaju, neka ga pokažu i time održe lekciju onima na vlasti. Podsjećam kako se sa svojim programom izlaska iz krize pred prošle parlamentarne izbore hvalio i SDP, a onda smo vidjeli što zapravo imaju, odnosno nemaju. Tako se sada ponaša i HDZ. Ispada da živimo od izbora do izbora. Na vama novinarima je da političare stalno podsjećate na to što su izjavili prije 2,5 ili 10 godina. Tada bi se vidjela sva njihova nevjerodostojnost.

Trisova sugovornika smo upitali koju mjeru bi vlast trebala poduzeti pod „broj jedan“ za spas nacionalne ekonomije, ali i ukupnost stanja u zemlji koje je odavno zazvonilo na uzbunu.

Najprije bi trebalo smanjiti porez na dohodak, prestati pričati o oporezivanju imovine, vratiti dojučerašnju stopu turizmu, uvesti trošarine, značajno smanjiti državni birokratski aparat, smanjiti broj općina, gradova i županija… Nakon toga valjalo bi restrukturirati javna poduzeća, te zadužiti Sveučilišta i Visoke škole na izradi planova  restrukturiranja poduzeća. Ministar znanosti RH trebao bi postati vodeća osoba u zemlji… Od svega toga smo, na žalost, jako, jako daleko, na kraju će Guste Santini.

Santini je svojedobno prozvan od ministra financija Slavka Linića za destrukciju. Da je svojim kritičkim govorom Guste Santini itekako bio u pravu potvrđuje i cijeli niz negativnosti koji su nam se dogodili u ovoj godini, od novog zaduženja u SAD-u „teškog“ 1,5  miilijardu dolara, do pada BDP-a, pada rejtinga, slabog punjenja proračuna, povećanja stope nezaposlenosti, pada industrijske proizvodnje…

Ozbiljnu i umjesnu kritiku treba  prihvatiti i u skladu s njom postupati. Naš ministar financija više voli dijeliti lekcije i prozivati, a u zadnje vrijeme i “vaditi” se na kratko pamćenja novinara i nacije u cjelini. No pasaran!

Foto: Youtube/HRT

 


VEZANE VIJESTI