Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
aktivisti
Zelena Istra - 25 godina od osnutka

Zelena Istra:
Četvrt stoljeća jedne od najaktivnijih hrvatskih građanskih udruga

Zelena Istra - 25 godina od osnutka

Zelena Istra, jedna od najaktivnjih građanskih udruga u Hrvatskoj, obilježila je četvrt stoljeća postojanja. Čitavih 25 godina aktivistkinje i aktivisti Zelene Istre spašavaju prirodu i okoliš, more, obale, šume, livade… animiraju građane Pule, Istre i Hrvatske na akcije protiv štetnih politika, ukazuju na potencijalne i konkretne koruptivne radnje vlasti u raspolaganju javnim resursima, upozoravaju na štetne energetske, infrastrukturne i druge projekte za lokalnu i širu društvenu zajednicu itd. Nabrajanje dostignuća Zelene Istre bi potrajalo, a ponešto o istima možete pronaći i na našim stranicama.

Zelena Istra je 25. svibnja 2020. održala svoju 34. Skupštinu, posebnu jer se ove godine obilježava 25 godina postojanja udruge. 25. rođendan udruge obilježit ćemo početkom listopada 2020. velikom proslavom. Osim zavidne četvrtine stoljeća djelovanja, brojke potvrđuju njen uspjeh: udruga je provela više od 100 projekata, zaprimila više od 4500 poziva na Zeleni telefon, podržala na desetine građanskih inicijativa i zabilježila više od 7000 volonterskih sati. Samo u 2019. godini provedeno je 89 radionica i predavanja, 12 javnih akcija, 67 gostovanja na radio postajama, pripremljene su i objavljene 24 publikacije – kako se ističe.

Zelena Istra se u javnosti ističe kao vodeća „watchdog” organizacija u javnim okolišnim politikama, kontinuirano radeći na osnaživanju participativne demokracije i građanskog aktivizma. Njeni osnovni zadaci su reagiranje na okolišne probleme, nudeći rješenja, podrška građanskim inicijativama te edukacija različitih ciljnih skupina.

Zelena Istra – 25 godina od osnutka

-Ova je Skupština bila i izborna te se dogodila i povijesna promjena – nakon punih 18 godina mjesto predsjednice udruge Dušice Radojčić preuzela je Irena Burba. S 13 godina profesionalnog i aktivističkog iskustva u udruzi, Burba će nastaviti brinuti o ostvarivanju ciljeva Zelene Istre, te se posvetiti povećanju i pomlađivanju članstva kako bi se osiguralo djelovanje udruge u budućnosti – kažu u Zelenoj Istri. 

Zelena Istra je neprofitna udruga građana koja se zalaže za zaštitu okoliša i prirodnih bogatstava te društvenu pravdu., te aktivno sudjeluje u izgradnji demokratskog, solidarnog i okolišno održivog društva, održivog razvoja i okolišne demokracije.

Zelena Istra je jedna od vodećih organizacija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj koja artikulira teme poput neprihvatljivosti planiranja energetske budućnosti temeljene na fosilnim gorivima, zagovara participativne oblike upravljanja javnim dobrima i uslugama, nasuprot njihove privatizacije, te potiče sudjelovanje javnosti u procesima donošenja odluka.

Arhiva: S prosvjedne akcije u Istri (foto Zelena Istra)

-Zelena Istra je aktivna na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stoga smo podržali i vodili kampanje poput onih protiv izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru (S.O.S. za Jadran) i privatizacije autocesta (Ne damo naše autoceste). U skorije vrijeme Zelena Istra se zalaže za pravedan i održiv razvoj na globalnoj razini te nastoji postaviti temelje za pravednije odnose između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju – vele.

Zelena Istra ima mali, ali strastveni tim stručnjaka koji rade na projektima, koordiniraju kampanje i podržavaju mnoge aktiviste i volontere. A kako stvari stoje, čini se da će Zelena Istra i slične udruge imati sve više posla….

-Kriza kroz koju prolazimo kao društvo pokazala nam je koliko koliko ovisimo o prirodi i okolišu i da nas očekuju promjene kojima se moramo prilagoditi. Život mora biti organiziran na principu poštivanja, a ne beskrupoluoznog iskorištavanja prirode i planeta, na principu solidarnosti u kojima zajednice pomažu u smanjivanju socijalnih razlika i podupiru svoje najslabije, u kojem se brine da sve što je za život potrebno bude zdravo i dostupno te da se što više takvih potreba zadovoljava lokalno. Jedan od preduvjeta održivog razvoja je i osvješćivabje i obrazovanje – a Zelena Istra će i u budućnosti nastaviti raditi upravo na tome – napominju.

Zelena Istra odnedavno ima nove web stranice na kojima možete pronaći sve informacije o aktivnostima udruge www.zelena-istra.hr.

Čestitamo!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI