Neovisni novinarski portal
6.6.2020.
brda i planine / EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA
Prosvjed Zelenog odreda-foruma 5.listopada u Risnjaku: Kakva je sudbina bivšeg sanatorija Brestovac ?

Prosvjed Zelenog odreda-foruma 5.listopada u Risnjaku:
Kakva je sudbina bivšeg sanatorija Brestovac ?

Zeleni odred – forum koji predano bdije nad hrvatskim šumama i javno prokazuje njihovu bezočnu devastaciju, 5. listopada u Risnjaku organizira novi prosvjed. Uz najavu prosvjeda, aktivisti Zelenog odreda objavili su na Facebooku da se danas navršila godina dana otkako su “predali prijavu DORH-u zbog osnovane sumnje u kriminalno mešetarenje oko atraktivnog zemljišta na Medvednici”. Ovog puta u njihovom je fokusu sanatorij Brestovac, objekt od posebnog povijesnog naslijeđa zbog čije sudbine spremaju novi prosvjed.

– Pregledom dostupnih Zemljišnih knjiga uočili smo vrlo dinamičnu preparcelaciju na toj lokaciji.
Ogromna lokacija Brestovac, do sada u državnom vlasništvu, najvjerojatnije je zamjenom za dvije majušne parcele u Zagrebu postala i formalno privatno vlasništvo.
Dvije osobe se posebno ističu (na koje glase zamjenske parcele).
Jedna osoba je djelatnik Hrvatskih šuma, a druga poduzetnik, donedavno visokorangirani član jedne gotovo zaboravljene stranke u RH– stoji u objavi Zelenog odreda na FB-u. Osim na DORH , Zeleni odred je dokumentaciju predao i pučkoj pravobraniteljici– napominju u objavi,  najavljujući kako će otići priupitati u DORH gdje je njihova prijava zapela.

“Zagrebačka klinika Schwarzwald” kao ukleta ruševina

Na stranici Medvednica info objavljene su fotografije, iz privatnih arhiva, lječilišta Brestovac, kakvo je nekoć bilo, svojevrsna “zagrebačka klinika Schwarzwald”, a koje je početkom 20.stoljeća predstavljalo prvi korak u organiziranoj borbi protiv tuberkuloze, prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, kako se navodi uz fotografije. U njegovoj je gradnji sudjelovao cijeli grad, piše u popratnom tekstu. Zemlju na Medvednici darovao je šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a novac je prikupljan na priredbama i lutrijama, te prodajom slika koje su darovali Bukovac, Iveković, Crnčić i Medović. Okružna blagajna za osiguranje radnika u zagrebu- navodi se- bila je organizator, a gradnju je vodio arhitektonski ured Benedik i Baranyai.
Prvih 40 bolesnika primljeno je u ovaj luskuzni sanatorij u svibnju 1909.,  lječilište se sustavno širilo jer su potrebe za smještajem rasle, a zahvaljujući njemu stopa smrtnosti od tuberkuloze u Zagrebu se značajno smanjivala.
Izgradnju sanatorija inicirao je Milivoj Dežman, liječnik, književnik, novinar i urednik “Obzora” kojega je na to potakla ljubav prema zagrebačkoj glumici Ljerki pl. Sram koja je bolovala od tuberkuloze i umrla u tom sanatoriju.
Medvednica, kako je opisuju, velika balgotvorna planina bila je stanovnicima Zagreba”drvo, ugljen, sol, kamen, srebro, voda i mlin… i uopće, izvor života i zaštita.”
Danas je sanatorij Brestovac poput kuće strave, urušen, obrastao u korov i draču, opustošen, zaboravljen…
A Medvednica je u međuvremenu postala stalna meta bezočne devastacije, što zbog krađe drva, a što zbog apetita hrvatske kvazielite koja je tamo namjerila, kako se sumnja, izgraditi svoja luksuzna zdanja i s visoka, nadmoćno i skorojevićevski, promatrati grad pod sobom.

Prosvjedi pred sjedištem Hrvatskih šuma i Vlade, prijava DORH-u

Zeleni odred- Vidra održao je prosvjed u siječnju ispred sjedišta Hrvatskih šuma, a tom su prilikom, kako je svojedobno izvještavao Večernji list, otvoreno, javno prozvali i optužili za malverzacije i milijunske štete nastale devastacijom hrvatskih šuma, izravno ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, rada i poduzetništva, Hrvatskog operatera tržišta energije i komoru inženjera šumarstva. Zeleni odred obraćao se uzalud brojim pitanjima Hrvatskim šumama, pa kad odgovore nisu dobivali, kucali su na vrata predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i naposljetku prijavu podnijeli DORH-u. Vrijeme je, kažu, da saznaju što se događa s tom prijavom i kakva je njezina sudbina.
Svoje optužbe su uredno dokumentirali, fotografirali stanje na Medvednici, pa čak i upozorili na moguće manipulacije podacima iz Zemljišnika, na nezakonite radnje i privatizaciju zemljišta koja je bilo u državnom vlasništvu.

Krajem ožujka ove godine pod prozorima hrvatske Vlade na Markovom trgu održane su demonstracije pod sloganom “Prozivka za veleizdaju”, zbog bezočnog pustošenja hrvatskih šuma, a u organizaciji Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra. Ogorčeni građanski aktivisti i veterani apelirali su na Vladu da zaustavi uništavanje Medvednice, bjesomučnu sječu šuma i kriminal koji već 20 godina traje u sprezi vlasti, privatnih i javnih tvrtki, i vodećih političara.

Bešćutno ogoljele padine Medvednice snimili su i brojni planinari koji su prizorima ostali zaprepašteni. Šume su uzmicale sve više i više pred ljudskom agresijom i pohlepom, sjekla su se zdrava stabla i slagali trupci, drveće prepuštalo smrtonosnim zagrljajima bršljana, i sve je upućivalo da je Medvednica žrtva besramne devastacije zbog koječijih interesa i unosnih poslova.

Umjesto sanatorija, mega turističko-sporstki centar?

No, sve te optužbe Zelenog odreda Hrvatske šume sustavno odbacuju uvjeravajući i njih i javnost da” na Medvednici nema prekomjerne sječe, i da se šumama gospodari sukladno zakonima i prostornim planovima te prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima“.
Međutim, izdajnički ih razotkrivaju satelitske snimke i fotografije brojnih posjetitelja Medvednice na kojima se vidi da je posječeno na tisuće hektara šume što izaziva i vrlo opasna velika klizišta.

Na lokaciji nekadašnjeg sanatorija danas je Dječja bolnica Srebrnjak, ali neke su parcele, kako tvrde u Zelenom odredu- Vidri, očigledno privatne. Takvu tvrdnju u bolnici Srebrnjak osporavaju, trvde da je bolnica na kompletnoj površini Brestovca ( sto tisuća kvadrata ), osim 800 kvadrata koji su izuzeti za gradnju međustanice sljemenske žičare. Sve ostalo je i dalje u vlasništvu bolnice Srebrnjak, a Grad, tvrde, planira obnovu Brestovca, sredstvima europskih fondova, kao zdravstveno-rehabilitacijskog centra i za potrebe medicinskog turizma. Istraživanje Zelenog odreda- Vidre, pokazuje nešto drugo…

Je li, a ako jest, kako, lokacija Brestovac od državne imovine postala, makar dijelom, privatno vlasništvo, zašto su neki podaci iz Izvatka iz zemljišnih knjiga za lokaciju Brestovac postali nedostupni, tko i što planira s Brestovcem? Na ta pitanja zasad nema odgovora, no, u Vidri sumnjaju , s obzirom da je kod bivšeg Dežmanovog sanatorija planirana gradnja međustanice buduće sljemenske žičare , a na ogoljelom dijelu šume sanjkalište, da bi na mjestu nekadašnjeg lječilišta mogla krenuti gradnja megalomanskog turističko- sportskog Centra. Mogu li se ovi agilni građanski aktivisti nadati odgovorima iz DORH-a? Ili makar njihovom postupanju…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI