Neovisni novinarski portal
21.11.2019.
POLITIKA
Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u 2020.: Zašto se otvara novo dužnosničko mjesto državne tajnice za predsjedanje EU-om?

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u 2020.:
Zašto se otvara novo dužnosničko mjesto državne tajnice za predsjedanje EU-om?

U prvoj polovini iduće godine šest mjeseci Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske Unije i to će nas, službeno, koštati preko 241 milijun kuna. Ali, moglo bi nas stajati i velike blamaže, što znade biti daleko skuplje od izravnog financijskog troška. Jer, Vlada je još lani taj, za nas iznimno veliki i značajni događaj, odredila prioritetnim, strateškim poslom u kojemu obvezno moraju sudjelovati sva tijela državne uprave. Javnost ne zna ništa o tome kako pripreme teku, ali, upravo smo saznali da se, šest mjeseci prije preuzimanja predsjedanja otvara novo dužnosničko mjesto- državne tajnice za predsjedanje EU-om. Zanimljivo, koliko i standardno iracionalno, “po hrvatski”, nova dužnosnica dolazi iz Ministarstva mora, prometa i veza. Ne iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Zar se sad i tako bezočno drsko uhljebljava  “svoje ljude” ?

Imenovanje nove dužnosnice koja će u svojstvu još jedne državne tajnice biti zadužena za poslove hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, mada nemamo pojma što će konkretno biti njezin posao, komentirao je za N1 i SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović.

-Ja bih volio da sve bude u redu, jer to je moja zemlja. Ali, sve što mogu vidjeti kada pratim segment vanjskih poslova i ukupno vladine pripreme za predsjedanje- rekao je Klisović- mogu reći da iz moje perspektive ne stoje dobro. Na to upućuje činjenica- objasnio je- da se šest mjeseci prije predsjedanja otvara novo dužnosničko mjesto- državne tajnice za predsjedanje EU-om. I to iz Ministarstva mora, prometa i veza. To znači- ocijenio je- da se mnogi iz Ministarstva vanjskih poslova žele odmaknuti od predsjedanja. Mislim da tu funkciju nije trebalo osnivati jer već imamo osobu na razini državnog tajnika u ministarstvu, a i ministar je uvijek odgovoran za europske poslove.
Čini mi se- zaključio je Klisović- da će predsjedanje biti jedna velika improvizacija, što ne znači da će biti loše, jer mi smo šampioni improvizacije, ali neće biti ni dobro. propustit ćemo priliku da ostvarimo nešto za Hrvatsku od tog predsjedanja- smatra SDP-ov zastupnik i bivši diplomat.

Zbilja, zbog čega se pored živućeg ministra i državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova, otvara novo radno mjesto za još jednu državnu tajnicu koja će se ekskluzivno, isključivo baviti pripremama za predsjedanje Hrvatske EU-om ?

Svojedobno se govorilo da će se Vlada primarno osloniti na postojeće zaposlenike u državnoj upravi za sve pripremne aktivnosti i obaveze, a tek ako to ne bude dostatno, posegnuti i za dodatnim zapošlavanjem. Da bi se žurno broj zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova znatno prije negoli su ikakve pripreme i započele, multiplicirao preko svake mjere. Za potrebe novog uljebljivanja HDZ-ovih biroktara, donesena je nova Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva upravo pod egidom priprema za predsjedanje Vijećem EU-a. I Ministarstvo je trenutno naraslo sa 884 na 924 djelatnika, a broj angažiranih u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima u inozemstvu popeo se sa 490 na 550.

I svi ti ljudi, sva ta silna administracija, nije mogla dati baš nikog za poslove tzv. državne tajnice za predsjedanje Vijećem EU-a?!
Kod svega, imajući u vidu naše navike, učinkovitost naše birokracije, neovisno o njeznoj brojnosti ili baš zato, teško da će i 241 milijun kuna pokriti troškove hrvatskog predsjedanja. Uostalom, potkraj prošle godine, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić za euroactiv jutarnji.hr je troškove hrvatskog predsjedanja procijenila na 70 milijuna eura. Što je, dakako, daleko iznad onih službenih- 241 milijun kuna, pače dvostruko više…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI