Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
(NE)RED / aktivisti / KULTURA / POLITIKA
Foto: FB profil AKC Nigfjezemska

Prenamjena:
Zadarski alternativci ne daju Nigdjezemsku za sastanke županijskih skupštinara i spremaju kampanju za obranu

Foto: FB profil AKC Nigfjezemska

Zadarska bi omladina, kako je krenulo, mogla uskoro ostati bez Autonomnog kulturnog centra Nigdjezemska i skate parka Menza u bivšoj vojarni Stjepana Radića u kvartu Voštarnica. Useljava se u nju Zadarska županija koja je proljetos s ministrom državne imovine Goranom Marićem pogodila preuzimanje dijela nekadašnje vojne nekretnine. Republika Hrvatska darovala je u travnju Longinovoj administraciji dio bivše vojarne, dio je za izgradnju Centra za mlade u prosincu 2017. dobio Grad Zadar, dok su u svibnju ove godine, nakon sedamnaest godina raspolaganja nekretninom, počeli radovi na uređenju prizemlja glavne zgrade, za potrebe preseljenja I. Policijske postaje Zadar PU Zadarske.

Nigdjezemska – prvi i jedini autonomni kulturni centar u Zadru nazvan je po izmaštanom Neverlandu iz priče o Petru Panu. U nekadašnjoj kotlovnici bivše vojarne Stjepana Radića na Voštarnici, aktivisti i kreativci uredili su prostor koji je godinama stajao prazan i zapušten. Danas u njemu organiziraju događanja i programe, besplatne i otvorene za sve zainteresirane. Djeluju u Nigdjezemskoj umjetnički kolektivi i aktivističke grupe, organiziraju koncerti i radionice, imaju i komunalnu kuhinju i dućan u kojem se roba ništa ne plaća.

-Izražavamo zabrinutost zbog najave o prenamjeni Nigdjezemske i skate parka Menza u dvoranu za županijsku skupštinu. Ukoliko dođe do potvrde o spomenutom planu, te se Nigdjezemska i Menza planiraju ukinuti, a time izbrisati jedini autonomni, socijalni i alternativni prostor u gradu, počet ćemo s kampanjom za obranu Nigdjezemske – apelirali su prije neki dan iz kolektiva Nigdjezemska, strahujući da bi se do kraja godine mogle obistiniti najave o preseljenju županijskih službi u kompleks bivše vojarne i mogućnost da se prostor u kojem su uredili svoj autonomni kulturni centar pretvori u dvoranu za Županijsku skupštinu.

Foto: FB profil AKC Nigdjezemska

Županiji darovana katastarska čestica broj 3685/5, Voštarnica, ukupne površine 3365 kvadratnih metara, sa 2851 kvadratom dvorišne površine, nije ni tako mala. Zgrada ima preko tri tisuće kvadrata i 24 ureda i nije u nimalo ruševnom stanju. U njoj su sada inspekcije Državnog inspektorata s kojim je Zadarska županija u roku od 30 dana od preuzimanja nekretnine morala potpisati ugovor prema kojem će one nastaviti djelovati u prostoru bez plaćanja naknade. Postoji i procjena ovlaštenog sudskog vještaka da je vrijednost darovane nekretnine šest milijuna i 640 tisuća kuna, kao i informacija da će administracija župana Stjepana Longina, iz zgrade na Poluotoku u kojoj stoluje od samog svog osnutka, a u kojoj je nekad prije bio Dom JNA, iseliti do kraja ove godine. Što će dalje biti s tom nekretninom na atraktivnoj lokaciji uz more, ministar državne imovine Goran Marić tek treba obznaniti.

U međuvremenu su u svibnju ove godine, skoro sedamnaest godina od dobivanja prostora od tadašnjeg DUUDI-ja, počeli radovi na uređenju prizemlja glavne zgrade u kompleksu bivše vojarne Stjepan Radić na Voštarnici, kako bi se u nju preselila I. Policijska postaja Zadar PU Zadarske. U MUP-u kažu da objekt spajaju na vanjsku infrastrukturu odnosno na javnu elektroenergetsku, vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, da se preseljenje planira krajem 2019. godine  i da će prostor u Ulici Zore Dalmatinske kojim se trenutno koristi I. Policijska postaja, tada biti vraćen na korištenje Županijskom sudu u Zadru.

Foto: FB profil AKC Nigdjezemska

Dio bivše vojne nekretnine pripao je u prosincu 2017. godine milošću ministra državne imovine Gorana Marića i Gradu Zadru. Katastarski objekt broj 9 predao je na korištenje gradonačelniku Branku Dukiću, a ovaj potpisao da će tamo napraviti Centar za mlade.

– Završetak je to jedne višegodišnje papirnate sage o korištenju objekta u bivšoj vojarni Stjepana Radića za potrebe izgradnje Centra za mlade Grada Zadra jer su od 2006. godine do danas između Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, preko Povjerenstva za imovinu Vlade RH, DUUDI-ja i AUDI-ja do današnjeg resornog ministarstva, izmijenjena ukupno 33 dopisa – ugovora, zaključaka, očitovanja, odluka, rješenja ili potvrda. Ovaj primjer suradnje lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije bit će po mnogočemu ogledan, po revitalizaciji napuštene državne imovine, po suvremenom sadržaju namijenjenom mladima i njihovom kreativnom i kulturnom izričaju, po korištenju sredstava iz EU fondova i po partnerskom odnosu lokalne i državne uprave – rekao je tada Dukić i napomenuo da već imaju idejni i glavni projekt, lokacijsku  dozvolu i potvrdu glavnog projekta u vrijednosti od milijun i 115 tisuća kuna.

Hoće li i u kojem obliku u cijeloj ovoj priči opstati Autonomni kulturni centar Nigdjezemska, čiji su članovi zabrinuti zbog najave o prenamjeni prostora u dvoranu za Županijsku skupštinu, nije nam za sada poznato. Znamo samo da su iz kolektiva Nigdjezemska prije neki dan na svom Facebook profilu apelirali da se ne ukida jedini autonomni, socijalni i alternativni prostor u Zadru i najavili da bi, obistine li se planovi o prenamjeni, početi s kampanjom za obranu Nigdjezemske. Što pod time konkretno misle, nisu nam ovoga puta bili voljni okriti. Pratit ćemo ih i dalje i poželjeti im sreću da Nigdjezemska ostane i pridružiti se apelu da se ne ukida jedini autonomni, socijalni i alternativni prostor u Zadru.

Foto: FB profil AKC Nigdjezemska

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI