Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
POLITIKA
Vlada nema novaca za liječnike, policajce, nastavnike, ima za zastupnike, borbene avione, skupe službene automobile…

Vlada nema novaca za liječnike, policajce, nastavnike, ima za zastupnike, borbene avione, skupe službene automobile…

Sindikati zaposlenih u javnim službama odbili su vladinu minimalističku ponudu od 3 posto povećanja osnovice plaća u idućoj godini i najavili mogućnost štrajka. Borit će se za pravedniju cijenu rada svim dopuštenim sredstvima, poručuju u ime hrvatskih nastavnika, liječnika, policajaca, medicinskih sestara njihovi sindikalni čelnici. Jer, što znači 3 posto povećanja na plaću od pet tisuća kuna? To je tek 150 kuna bruto. Plaće u javnim službama zaostaju za 18 posto prema onima u gospodarstvu, i zato je, smatraju sindikalisti, povećanje osnovice za 6-7 posto- minimum!

Devet sindikalnih središnjica, čini se, ovog puta imaju konsenzus jer je, pohvalio se novinarima šef srednjoškolskog sindikata Boris Mihalinec, čak 86 posto sindikalnog članstva dalo potporu svome vodstvu za nastavak sindikalne borbe. Slijede konzultacije i dogovor o mogućem štrajku.
Za čelnika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, neprihvatljivo je, gotovo ponižavajuće, povećanje plaća od samo tri posto, koliko je na stolu Vlade, jer je činjenica da u javnim službama plaće zaostaju već desetak godina, još od vremena vlade Zorana Milanovića. Javne službe uvijek se kod nas svode na javnu potrošnju, percipira ih se u javnosti kao parazite za koje je i najniža plaća puno, što Ribić smatra “iritantnim, perverznim i bezobraznim”. Najkvalitetniji ljudi u javnim službama odlaze zbog toga na bolje plaćena mjesta, a oni koji ostaju toliko su demoralizirani da više ne vjeruju ni u kakve sindikalne akcije.
Najgore je stanje u zdravstvu, gdje bi zbog kontinuiranog, zabrinjavajućeg odljeva liječnika, osobito specijalista, kako upozorava Igor Tripalo iz Hrvatskog liječničkog sindikata, moglo doći do urušavanja zdravstvenog sustava, a ono što Vlada nudi sindikatima ocijenio je ponižavajućim, baš kao i čelnica strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak. Prašnjak navodi alarmantne podatke o čak tisuću sestara koje su otišle iz sustava i njih 1800 koje su od Komore zatražile papire, što znači da se i one spremaju na odlazak. Samo na Rebru, kazala je, nedostaje 300 sestara!
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić tvrdi, pak, da je Vlada ponudila maksimalno koliko može u ovom trenutku podnijeti državni proračun, te da povećanje osnovice plaća za 3 posto u javnim službama stoji pola milijarde kuna.

Nema, dakle, novca za liječnike, sestre, nastavnike, policajce… ali ima za skupe, islužene borbene avione, službene automobile i još skuplje i jalovije zastupnike.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI