Neovisni novinarski portal
19.6.2019.
UMJETNOSTI / zvonka radost
Počinje, u Splitu: Ispod bine – festival eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti

Počinje, u Splitu:
Ispod bine – festival eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti

U Splitu večeras počinje Ispod bine, treći po redu festival eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti. Kako bi što više publike zainteresirali za ovaj  poučan i zabavan glazbeno-festivalski događaj na kojemu glazbeni sladokusci, kako se to kaže, mogu čuti originalnu glazba, s  Facebook stranice festivala prepisujemo cjelovitu objavu organizatora i program događanja:

Poštovani/e ljubitelji/ce i štovatelji/ce eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti, treće izdanje ISPOD BINE festivala je pred nama! Održat će se od 8. do 10. studenog u već utabanim prostorima našeg i vašeg Doma mladihu Splitu: u lobiju MKCa, Amfiteatru i posebno za ovaj festival dovedenog u funkciju prostora ISPOD BINE. Program započinjemo u četvrtak, 8. studenog u 20 sati otvaranjem izložbe Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. ― 2018. u lobiju MKCa uz uvijek sjajan KLFM SOUNDSYSTEM za zvukovnu podlogu i druženje s organizatorima i umjetnicima uz vjerni nam ST Bar u lobiju MKC-a.

Nakon premijernog izdanja u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu (rujan 2018.), izložba “Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011.― 2018.”, kustosi Bojan Krištofić i Sven Soric, u sklopu programa festivala ISPOD BINE― stiže u Split! Izložba predstavlja radove nove generacije dizajnera/ica i ilustratora/ica, nastale unazad sedam godina u kontekstu lokalne alternativne glazbene scene Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, Siska i Koprivnice te ranije rijetko izlagane u galerijskom prostoru.

Pred vama su mladi (sub)kulturni/e udarnici/e svježih i nesputanih izraza, a među njima i splitske dizajnerske snage: odabrani plakati KLFMovog RADIA NA CESTI; Kockinih plakata i naravno, prva dva izdanja ISPOD BINE!

S lanjskog festivala koji se dijelom održao na otoku Visu (foto Faceook/Ispod bine)

Drugi dan festivala, u petak, 9. studenog, čeka nas čak tri nastupa vrsnih eksperimentalnih glazbenika različitih izričaja. Program počinje u 19 h u Amfiteatru vizualno – akustičnim performasom poznatog beogradskog kolektiva WoO & Incredible Bob, nakon čega slijede nastupi najdugovječnijeg splitskog eksperimental noise muzičkog projekta The Karmakumulator u 21 h, te u 23 h originalnog otočkog eksperimentalnog benda Lice Mista iz Preka na Ugljanu.

Da nebi bilo da u zvukovnom ekperimentu nema žena, treći dan posvećen je upravo njima. Započinjemo ga u lobiju MKCa prezentacijom teorijskog prvijenca Manja Ristic: “Treperenja, traktat o prirodi zvuka i uvod u teoriju improvizacije”, što je samo uvod u 2 improvizacijska koncerta; upravo za ovu priliku oformljeni međunarodni projekt BEYOND FRAMES (Irene Kepl, Tena Novak Vincek, Capri Kafka, Mirjana Vodopija & Andrej Beštak) premijerno će nastupiti u 21 h ispod bine, a nakon njega slijedi impro nastup violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić pod nazivom CRNI OTOK / BLACK ISLE u 23 h.

 

ISPOD BINE #3

PROGRAM:

Četvrtak, 8.11.

MKC Lobi 20 h Otvaranje izlozbe TKO RADI SCENU? + KLFM SOUNDSYSTEM

Petak, 9.11.

AMFITEATAR 19 h WoO and Incredible Bob

www.belgradenoise.net

https://dolband.bandcamp.com/releases

http://rhrsls.tumblr.com/

https://vimeo.com/incrediblebob

ISPOD BINE 21 h THE KARMAKUMULATOR

https://karmakumulator.bandcamp.com

https://www.facebook.com/The-Karmakumulator-134007230024064

https://www.discogs.com/artist/192319-Karmakumulator

https://www.youtube.com/watch?v=AKiJaqvc6q4

https://vimeo.com/26390244

http://igormihovilovic.com.hr

23 h LICE MISTA

https://soundcloud.com/lice-mista

https://www.facebook.com/licemista/

Subota, 10.11.

MKC LOBI 19 h predstavljanje knjige “Treperenja, traktat o prirodi zvuka i uvod u teoriju improvizacije” teorijski prvijenac Manje Ristić

ISPOD BINE 21h BEYOND FRAMES, audiovizualni projekt Irene Kepl /A/ – violina Tena Novak Vincek /HR/ – violina, vokal Damir Prica Kafka /HR/ – klavir, saksofon Mirjana Vodopija & Andrej Beštak /HR/ – vizualne intervencije

23 h Manja Ristić: CRNI OTOK / BLACK ISLE

https://manjaristic.bandcamp.com/

Festival ISPOD BINE zajednički je projekt kustosice i producentice Natashe Kadin i ton majstora i zvukovnog umjetnika Hrvoja Pelicarića koji se u produkciji udruge Mavena I u suradnji sa Multimedijalnim kulturnim centrum Split odvija u Domu mladih u Splitu od 2016. godine. Ovogodišnji partneri festivala su Hrvatsko dizajnersko društvo i Austrijski kulturni forum, a festival se realizira uz pomoć donatora Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Turističke zajednice grada Splita i Županije Splitsko-Dalmatinske.

Sponzori festivala su hotel Dujam, zalogajnica Apollo11 i ST bar, a kompletan program se odvija uz tehničku pomoć tvrtke Mr. Sound iz Šibenika i naših već uhodanih tehničara Eugen Jeličić, Duje Duša i Frane Tošić. Dizajn vizualnog identiteta festivala već treću godinu radi duo Kazinoti & Komenda, gifove i videa Tihana Mandušić, a zvuk naravno Hrvoje Pelicarić.

Vidimo se ISPOD BINE !!!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI