Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Kažnjeni Josipa Rimac i Nediljko Dujić s po 4 tisuće kuna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa:
Kažnjeni Josipa Rimac i Nediljko Dujić s po 4 tisuće kuna

S po četiri tisuće kuna, uz obročnu otplatu, kaznilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, i Nediljka Dujića, bivšeg skradinskog gradonačelnika, a danas savjetnika u Hrvatskim šumama. Rimac kaznu može platiti u dvije, a Dujić u čak četiri rate. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, prošli su bez sankcija.

Josipa Rimac je, prema odluci Povjerenstva pod voditeljskom palicom nove predsjednice Nataše Novaković, prekršila zakon o prijavi imovine te grubo obmanula javnost i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, jer je netočno prikazala imovinu u svojoj dužnosničkoj kartici… Utvrđeno je da je netočno prijavila kvadraturu nekretnine, odnosno obiteljske kuće u Kninu u kojoj živi, jer je navela da je njezina površina 406 četvornih metara, a u naravi nekretnina ima oko 600 kvadrata. Na teret joj se stavlja i da nije naznačila kako je riječ o troetažnoj nekretnini, odnosno tri stana, već je prijavila kuću kao cjelinu. I konačno, sporna je i navedena priroda vlasništva, jer je kao vlasnika navela bračnog druga, no utvrđeno je da je on upisan kao vlasnik tri dijela nekretnine, dok je na četvrtom upisan drugi vlasnik.

Grešku sam ispravila, kažnjena sam neosnovano

Josipa Rimac tvrdi da je odmah, još 4.prosinca 2016., nakon prve žalbe Povjerenstvu, ispravila sve omaške u svojoj imovinskoj kartici na koje je upozorena, a one se odnose prije svega na kvadrate kuće. – Istina je da sam pogriješila, ali bez ikakve namjere a što je jasno već i iz toga da sam navela broj čestice koji je identičan kao i u vlasničkom listu, pa se sve moglo lako provjeriti. I ono najvažnije, nesporna je vrijednost nekretnine, oko milijun kuna, kako sam i prijavila u kartici, a ista je vrijednost navedena i u poreznoj prijavi. No, Povjerenstvo smatra da sam netočno prikazala vlasništvo kao kuću, a ne tri etaže , i da nisam naznačila kako se radi o suvlasništvu. Imovinska kartica je moja, a u njoj sam navela kao vlasnika nekretnine, svoga supruga, prema tome, nisam imala nikakve mogućnosti u izborniku aplikacije na kartici upisati suvlasništvo- ističe Josipa, smatrajući da je kažnjena neosnovano. Ali, bože moj, ako je tako, tako je, nije ni to najgore što mi se desilo u životu- pomirljivo će.

Nediljko Dujić/Foto:J.Krnić

Bivši skradinski gradonačelnik, koji je danas zaposlen kao savjetnik u Hrvatskim šumama, Nediljko Dujić, inače šef HDZ-a Šibensko-kninske županije, svojih 4 tisuće kuna kazne može platiti u četiri rate, jer je utvrđeno da je protivno zakonu tri mjeseca u 2011. primao naknadu kao član Skupštine šibenskog Vodovoda i odvodnje, iako je u to vrijeme bio gradonačelnik Skradina. Riječ je o desetak tisuća nepripadajućih kuna za koje ga Povjerenstvo tereti, jer je ostali novac isplaćen svojedobno retroaktivno i jednokratno na ime naknade za rad u Skupštini Vodovoda, Dujić vratio čim je utvrđeno da na tu naknadu nije imao pravo. Dujić, međutim, smatra da su nesporne i tri naknade zbog kojih ga je

Vitez Reiner i nesuđeni voditelj ERS-a Glunčić-  bez sankcija

Povjerenstvo sankcioniralo, i najavljuje pokretanje upravnog postupka u kojem očekuje punu satisfakciju. Pri tome se poziva na presudu Vrhovnog suda koji je u sporu zbog “vodovodnih naknada” dao njemu za pravo. Savjetnik Hrvatskih šuma vodi i građansku parnicu zbog istog slučaja, koja je još uvijek u toku.
Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, prošli su bez sankcija. Glunčić je prijavljen za sukob interesa zbog dodjele sredstava udruzi čiji je član i časopisu kojeg ista udruga izdaje. Ocijenjeno je da je došlo do povrede načela jer nije dovoljno vodio računa o svojoj vjerodostojnosti i nepristranosti, ali za takvo postupanje nema predviđene sankcije.
A kad je o Reineru riječ, prijave protiv njega odnosile su se na njegovu titulu viteza reda Svetoga groba jeruzalemskog, po čemu je podređen Svetom Ocu, pa je za Povjerenstvo pitanje bilo je li sukob interesa u podređenosti drugom suverenom. Utvrđeno je kako je red Svetog groba organizacija vjernika, a titula počasna i protokolarna, pa nije protivna obnašanju javne dužnosti. Kako se ne radi o državničkoj, nego o vjerskoj funkciji, Povjerenstvo predlaže da se postupak ne pokreće.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI