Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
GOSPODARSTVO
Trgovački sud u Zadru odlučio:  Jolly JBS odlazi u stečaj; je li to slom carstva jednog od najbogatijih Hrvata?!

Trgovački sud u Zadru odlučio:
Jolly JBS odlazi u stečaj; je li to slom carstva jednog od najbogatijih Hrvata?!

Piše: Edvard Šprljan

jollyNa Trgovačkom sudu Zadar u petak je otvoren stečaj nad imovinom tvrtke Jolly JBS d.o.o. a za stečajnu upraviteljicu imenovana je Ankica Čelić iz Splita. Vjerovnici su pozvani da u roku od 60 dana prijave svoja potraživanja, a ispitno i izvještajno ročište bit će održano 19. siječnja na sudu u Zadru.

Određen je upis zabilježbe otvaranja stečaja nad svom imovinom Jolly JBS-a u registru Trgovačkog suda, ali i u zemljišnim knjigama u Šibeniku i Splitu u kojima je upisano vlasništvo ove tvrtke na ukupno 29 parcela (u Šibeniku, Vodicama, Rogoznici i Solinu).
Zakonski zastupnik Jollyja i osnivač tvrtke Josip Stojanović podnio je zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka 8. rujna, a sud je utvrdio da je Jolly JBS prema podacima Fine u prethodnih šest mjeseci 89 dana bio u neprekidnoj blokadi računa, odnosno da su nepodmirene obveze 7. rujna iznosile 12,799.705,13 kuna.

Josip Stojanović zatražio predstečaj, sud se odlučio za stečaj

Zanimljivo je naznačiti da je Stojanović još početkom kolovoza također podnio zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka, jer je već tada Jolly JBS imao predstečajne razloge odnosno blokadu računa. Trgovački sud Zadar mu je tada taj zahtjev odbacio jer u zahtjevu nisu bili navedeni svi sudski sporovi u kojima je Jolly stranka u postupku.
No u novom su zahtjevu ti nedostaci očito uklonjeni, ali sud se nije priklonio provođenju predstečajnog postupka. Analizirani su zakonski razlozi za postupak predstečaja ili stečaja, pa je sutkinja Ardena Bajlo, inače predsjednica Trgovačkog suda Zadar, utvrdila kako kod Jolly JBS-a “ne postoji prijeteća nesposobnost za plaćanje, već je nesposobnost za plaćanje već nastupila”, pa je odlučeno da se provede stečajni postupak. Tim prije što tvrtka ima dosta imovine za namirenje vjerovnika i provođenje postupka.

Najvrjednija imovina upisana na vlasnika osobno, a ne na tvrtku!

Što se točno događa s prvom od desetak tvrtki iz carstva Josipa Stojanovića, posljednjih godina svrstavanog u red najbogatijih Hrvata, trebalo bi se otkriti tokom provođenja stečajnog postupka. Zanimljivo je, naravno, da je koncem prošle godine temeljni kapital tvrtke povećan s 2,432 milijun kuna na 15 milijuna kuna unošenjem prava, te da je u lipnju ove godine iz Jollyja JBS izdvojen pogon i registriran u sastavu Jollya Eko. Što će stečaj osnovne tvrtke značiti za ostale tvrtke iz Stojanovićevog sustava tek će se vidjeti, no treba primijetiti da je ono najvrjednije upisano na njega osobno, a ne na tvrtku. Primjerice, on je osobno vlasnik 93,53 posto hotela Olympija u Vodicama koji ima temeljni kapital od 116 milijuna kuna i upravo kreće u proširenje. Znači li ovo gašenje maloprodaje u Stojanovićevom sustavu, neko preslagivanje ili nešto drugo, tek treba razjasniti.
Kakva je sudbina zaposlenika u Jollyju i koliko ih točno ima na dan proglašenja stečaja trebalo bi se znati vrlo skoro kad stečajna upraviteljica Ankica Čelić dođe u tvrtku, preuzme pečate i utvrdi stanje. Sve su to bitni detalji za provođenje postupka i za ostvarenje prava zaposlenika kojima se u situacijama kad se proglasi stečaj u pravilu uručuju otkazi.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI