Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Sonja Ninić Ševo, Maja Spahija dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)

‘Kamenčići’ uselili u obećani prostor:
Gradonačelnik i misica ga uređuju

Sonja Ninić Ševo, Maja Spahija dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)
Potpisivanje ugovora između 'Kamenčića' i Grada Šibenika (Foto H. Pavić)

Potpisivanje ugovora između ‘Kamenčića’ i Grada Šibenika (Foto H. Pavić)

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić uručio je danas predstavnicima Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama ‘Kamenčići’ i Dječjeg vrtića Smilje ključeve prostora za rad u zgradi TEF-a. Zajedno s misicom Majom Spahijom gradonačelnik Burić pokreće akciju za adaptaciju prostora ‘Kamenčića’.

Prostor u prizemlju zgrade dat je ‘Kamenčićima’ na rok od pet godina. Radi se o o 85 kvadrata opremljenih sanitarnim čvorom, u kojoj je udruga kroz razne aktivnosti organizirati cjelodnevni boravak osoba s poteškoćama.

– Izuzetno sam zadovoljan što smo ovu priču doveli do kraja i što ćemo ‘Kamenčićima’ stvoriti kakve-takve pristojne uvjete da rade posao kojim se bave. Nažalost, trebalo nam je za to relativno dugo vremena, jer je kod nas takva pravna procedura. Međutim, bilo bi najlakše nešto obećati i napraviti ne poštujući pravne forma, ali tako bi svi imali problema. Ovako današnjim potpisom Udruga ‘Kamenčići’ zna da je u sigurnom prostoru i da je to neupitno. I da otklonimo još jednu dilemu, ulaskom u ovaj prostor, bez obzira na činjenicu što je ugovor na pet godina, ‘Kamenčići’ su sigurni. Oni imaju prostor bez obzira to će se događati s TEF-om – rekao je gradonačelnik Burić prilikom potpisivanja ugovora, obećavši kako će ‘Kamenčići’, kao i civilne udruge u Narančastoj zgradi, biti prioriotet Grada i da će im naći zamjenski prostor kad prostor TEF-a bude priveden nekoj novoj svrsi.

Sonja Ninić Ševo, Maja Spahija dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)

Sonja Ninić Ševo, Maja Spahija dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)

Uz zahvalu Gradu i gradonačelniku, predsjednica Udruge ‘Kamenčići Sonja Ninić Ševo je istaknula kako unatoč čekanju izuzetno zadovoljni ovim rješenjem.

– Napokon smo dobili primjeren prostor i ostvarili uvjet za dobivanje licence Ministarstva socijalne politike i mladih za pružanje usluge dnevnog boravka, koju dosad nismo mogli pružati, jer je prostor u kojem djelujemo neuvjetan i nije imao pristup za osobe u kolicima. Uz pomoć Grada ćemo uspjeti zaokružiti priču na način koji će zadovoljiti naše korisnike – rekla je Ninić Ševo.

No, Grad Šibenik neće stati samo na osiguravanju prostora. Gradonačelnik dr. Željko Burić, zajedno s aktualnom hrvatskom misicom Majom Spahijom, ovom prilikom je najavio da će organizirati i njegovo uređenje i opremanje. I to ne samo ovog u TEF-u, već i još jednog prostora u gradskoj jezgri koji je već dodijelio na korištenje ‘Kamenčićima’.

– Iskoristit ću prigodu, predložiti i pozvati sve gospodarstvenike iz Šibenika i Šibensko-kninske županije da zajedno pomognemo uređenju prostora i njihovom prilagođavamnju za boravak ove djece. Mislim da u tome ne bi smjeli ‘Kamenčiće’ ostaviti same – rekao je gradonačelnik Burić, najavivši kako će Maja Spahija biti koordinatorica akcije.

 'Kamenčići' u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)


‘Kamenčići’ u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)

– Uključit ćemo obrtnike, građevinare, koji su potrebni da se se ovi prostori što prije provedu svrsi, da djeca borave u primjerenim uvjetima. To ćemo učiniti putem pisma ili zajedničkog sastanka, svatko će dati koliko procjeni da može, a sudjelovat ćemo i mi kao Grad – najavio je gradonačelnik Burić.

Predsjednica ‘Kamenčić’ bila je iznenađena i ganuta ovom inicijativom gradonačelnika Burića i misice Spahije. – Veliko vam hvala. Nismo ovako nešto očekivali ni planirali, jer nam se činilo da bi to bilo traženje kruha iznad pogače – rekla je Ninić Ševo.

Udruga ‘Kamenčići’ sa svojih 48 štićenika, djece i odraslih s intelektualnim poteškoćama, do sada je boravila u 55 četvornih metara adaptirane garaže u Ulici Stipe Ninića u Šibeniku. Najam garaže plaćao je Grad iz svog proračuna, a štićenici Udruge tu su imali veliki stol, peć za glinu, ured, čajnu kuhinja i zahod. Početkom studenog prošle godine gradonačelnik Burić im je obećao prostor prizemlja zgrade TEF-a, te još jedan  u  staroj gradskoj jezgri za prezentaciju rukotvorina, na adresi Ulica fra Nikole Ružića 1, a obećanje je danas i realizirano.

Kamenčići - TEF (Foto H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI