Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
KRONIKA 112
Mutež oko nafte – DORH-u jutros stiže prijava skupine stručnjaka: ‘Najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske

Mutež oko nafte – DORH-u jutros stiže prijava skupine stručnjaka:
‘Najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske

Eto još posla za državne odvjetnike. Ovaj put bi Državno odvjetništvo trebalo razmotriti djelovanje – državnika, odnosno vladajućih struktura u državi. To će biti još jedna izvrsna prilika za iskazivanje neovisnosti sudstva i dokazivanje kako trodioba vlasti u Hrvatskoj funkcionira, odnosno da je sudska vlast (DORH) neovisna od izvršne (Vlada RH), kao i zakonodavne (Hrvatski sabor).

Naime, stručna neformalna grupa građanki i građana preko mr. sc. Marjane Botić, predsjednice Akcije mladih Zadar i Kluba nezavisnih vijećnika u Skupštine Zadarske županije podnijela je danas elektroničkom poštom Uredu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ‘Prijavu neformalne skupine građana/ki u pogledu protuzakonitosti u provođenju poslova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu’.

Povrijeđen Ustav RH i prekršen čitav niz zakona i propisa…

– U ime neformalne grupe koja okuplja stručnjake iz raznih područja željeli bi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upozoriti na protuzakonitosti i bitne proceduralne propuste u vezi s poslovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu koje provodi Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske preko specijalizirane Agencije za ugljikovodike. U nastavku izdvajamo najproblematičnije točke kojima se dovodi u pitanje pravni okvir Republike Hrvatske proizvoljnim i neodgovornim izborom Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i same Vlade Republike Hrvatske u pogledu primjene zakona, direktiva i konvencija koje žele a koje ne žele primijeniti što predstavlja do sada nezabilježen pravni presedan i podlogu za najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske – kaže se u uvodnom dijelu prijave.
Potom se na široko obrazlaže što se to smatra zlorabljenjem zakona. Prijava je poslana na šest stranica koje možete vidjeti u originalu klikom na ovu Poveznicu: Prijava_ Jadran_protuzakonitosti u provođenju poslova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu 4.6.2015. a u nastavku teksta prenosimo tek neke njezine dijelove. Inače, prema sadržaju prijave, smatra se kako je povrijeđen Ustav RH i prekršen čitav niz zakona i propisa (zakoni o ugljikovodicima, o pomorskom prometu i lukama, nedostatak potrebnih dozvola itd.), nisu poštovani neki međunarodni propisi niti temeljne smjernice EU-politike i pratećih akata koji se tiču mora i zaštite okoliša, nisu ishodovane dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za istraživanje, nisu poštovani prostorni planovi itd.

DORH_logo

– Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu (dalje: Studija) je dokument koji prema ocjeni struke ne zadovoljava kriterije dokumenta potrebnog za provođenje toliko važnog i na okoliš izuzetno utjecajnog posla, stoga je jednoglasan stav stručne zajednice od kojih su mnogi angažirani u ovoj neformalnoj skupini, gdje ocjenjuju da Studija treba biti odbačena …Napominjemo još da više od tri mjeseca nakon završetka javne rasprave o Studiji nitko od sudionika nije dobio niti je Ministarstvo gospodarstva i/ili Agencija za ugljikovodike (dalje: Agencija) igdje javno objavilo odgovore na iznesene primjedbe u javnoj raspravi, što samo po sebi diskreditira Studiju kao relevantan dokument – stoji u prijavi ‘stručne neformalne skupine’.

Neki ne bi trebali mirno spavati

Ako se pokaže kako se i mali dio navedenih prekršaja ustava, zakona i propisa doista dogodio, to navodi na zaključak kako odgovorne osobe u navedenim državnim tijelima, koje su u kratkom roku donosile odluke kako bi se ubrzali planovi naftaških kompanija za istraživanje i eksploataciju Jadrana, ne bi trebale mirno spavati.
U svakom slučaju, u državi poput naše, gdje se  izvršna vlast često  i sama potrudi da sudska vlast ima posla, te se učestalo buše zakoni, u DORH-u nikada ne može biti dosadno.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI