Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
EKOLOGIJA
Referendum o Plominu C: Čak 94 posto glasova protiv gradnje termoelektrane

Referendum o Plominu C:
Čak 94 posto glasova protiv gradnje termoelektrane

Na danas održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu.

referendum

Na referendumu se protiv izgradnje izjasnilo 94 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum. Ukupna izlaznost na referendum prema neslužbenim rezultatima bila je 36 posto.

– Već godinama tvrdimo da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je nevjerojatnih 94 posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati – izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska.

Prema istraživanju agencije IPSOS objavljenom 23.lipnja 2014., godine 64 posto građana Republike Hrvatske također se protivi termoelektrani Plomin C na ugljen.

– Pozivamo vladajuću koaliciju da prestane demonstrirati silu i da posluša demokratsku volju građana te odbaci ovaj štetan projekt. Osim toga, tražimo ih da objave pod kojim uvjetima bi japanski Marubeni, višekratno osuđivan za korupciju, trebao graditi Plomin C. HEP i Vlada moraju biti transparentni oko ovako velikih projekata, trebaju objasniti zašto bi itko plaćao duplo skuplju električnu energiju iz Plomina C od one koja je dostupna na europskom tržištu – zaključio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju vladajuće da umjesto inzistiranja na neisplativim termoelektranama na ugljen hitno stvore uvjete za masovna ulaganja u energetsku učinkovitost te u energiju vjetra i sunca po uzoru na zemlje EU.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI