Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
POLITIKA
Ovu zastavu Josipa Rimac je poklonila Kolindi Grabar Kitarović i rekla joj 'neka TO visi na Pantovčaku - Kninska tvrđava 5. kolovoza 2014. (Foto: H. Pavić)

Bože čuvaj Hrvatsku:
Zastava s kninske tvrđave postala je suvenir!

Ovu zastavu Josipa Rimac je poklonila Kolindi Grabar Kitarović i rekla joj 'neka TO visi na Pantovčaku - Kninska tvrđava 5. kolovoza 2014. (Foto: H. Pavić)

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac na skupu HDZ-a u Vodicama stranačkoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović poklonila je zastavu skinutu s kninske tvrđave (!?) kako bi je ona nakon izborne pobjede izvjesila na Pantovčaku. Uskoro će i svi ostali, tzv. obični građani, moći kupiti zastavu s tvrđave, kako bi je mogli izvjesiti u prigodi neke svoje izborne pobjede…   Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto H. Pavić) (1)

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, predstavila se u petak navečer stranačkim
kolegama na motivacijskom skupu u Kulturnom centru u Vodicama. Osim nekoliko prvih minuta, susret više od 400 HDZ-ovaca bio je zatvoren za javnost, tako da se puzdano ne zna što se tamo događalo. Međutim, dan kasnije , možebitni razlog zašto je Mladen Pavić, nekada glasnogovornik premijerke Jadranke Kosor, a danas predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, zamolio novinare da napuste dvoranu, dade se naslutiti.  Kolindi Grabar Kitarović ,ovom prigodom.  poklonjena je hrvatska državna zastava skinuta s kninske tvrđave! Kako je u dvorani  vodičkog Kulturnog centra ipak ostala jedna novinarska ekipa, ona lokalnog portala Info Vodice (http://www.infovodice.com),  zabilježen je i taj svečani trenutak. Info Vodice objavio je  video snimak u kojem Josipa Rimac o tome slavodobitno i ponosno govori (http://vimeo.com/111886965),  pa je “tajnoviti detalj” sa skupa na koji je novinarima ulaz bio zabranjen, postao ipak javan.

 Rimac: Kolinda, želim da ova zastava bude izvješena na Pantovčaku!

 – Postoji još jedan simbol hrvatske pobjede, a to je na neki način hrvatska zastava koja me posebno dirnula u onoj dvorani u Westinu, stoga kao najbolju najavu naše buduće predsjednice, a i slijedeće govornice, zbog koje smo se večeras ovdje okupili, Kolinda, želim da ova zastava s kninske tvrđave, koja je jutros skinuta tebi u čast, bude izvješena na Pantovčaku kao simbol tvoje i naše zajedničke pobjede. Neka je to najava i naše kandidatkinje za predsjednicu, pa je pozivam da joj se ovo uruči u ime svih nas, neka to visi na Pantovčaku kao simbol naše HDZ-ove hrvatske pobjede – rekla je kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac i predala zastavu stranačkoj kandidatkinji za Pantovčak. Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto H. Pavić) (6)
Kolinda Grabar Kitarović objeručke je prihvatila dar, zastavu ‘koja je skinuta s kninske tvrđave samo njoj u čast’. Nije pitala kome zapravo pripada hrvatski stijeg koji je na jarbol kninske tvrđave 5. kolovoza tijekom središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, pred čitavim državnim vrhom i cijelom hrvatskom javnosti, uz prelet MIG-ova i zvonjavu crkvenih zvona, podigao Joso Bajan, bivši maloljetni dragovoljac Domovinskog rata iz Kijeva. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a nije pitala gradonačelnicu Knina zašto ona ili Gradski odbor HDZ-a Knina nisu kupili hrvatsku zastavu koju su joj htjeli pokloniti, nego su s kninske tvrđave skinuli stijeg, koji pripada ili Ministarstvu obrane, koje je organiziralo proslavu Oluje i podizanje zastave, ili Muzeju Grada Knina, koji upravlja kninskom tvrđavom, ili nekoj trećoj javnoj instituciji. Svejedno. HDZ-u ni članici Predsjedništva HDZ-a nije pripadala. Međutim, Kolinda Grabar Kitarović nije se na to obazirala. Zaključila je tek da HDZ-u ta zastava treba i uzela je (!?)

Ovu zastavu Josipa Rimac je poklonila Kolindi Grabar Kitarović i rekla joj 'neka TO visi na Pantovčaku - Kninska tvrđava 5. kolovoza 2014. (Foto: H. Pavić)

Ovu zastavu Josipa Rimac je poklonila Kolindi Grabar Kitarović i rekla joj ‘neka to visi na Pantovčaku kao simbol naše HDZ-ove hrvatske pobjede’  – Kninska tvrđava 5. kolovoza 2014. (Foto: H. Pavić)

Grabar Kitarović:  Ova nam trobojnica treba da nas okupi…


– Treba nam ova trobojnica da nas okupi da se prisjetimo s kojim smo zanosom krenuli u stvaranje države i sad s istim zanosom krenimo nastaviti, završiti posao koji je počeo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, krenimo povesti našu Hrvatsku u blagostanje zajedno, zajedno za bolju Hrvatsku – rekla je Kolinda Grabar Kitarović uz gromoglasan pljesak okupljenih i pjesmu ‘Bože čuvaj Hrvatsku’, sasvim prigodnu u ovakvoj situaciji.
U Operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave šibensko-kninske krađa zastave s kninske tvrđave nije zabilježena. Kninjani koje smo kontaktirali kažu da se 25-metarski stijeg i dalje ponosno vije na kninskoj tvrđavi.
– Na tvrđavi imaju mnogo tih zastava, jer ih moraju mijenjati kad se poderu. Gore puše strašna bura i svakih nekoliko dana moraju skinuti oštećenu zastavu i zamijeniti je novom. Moguće je da su jednu skinuli za Kolindu i stavili drugu, da nitko ne primijeti – rekao nam je jedan Kninjanin koji je želio ostati anoniman.
http://vimeo.com/111886965

Zastave s “potpisom”…

Tako nešto nam je, na koncu potvrdila i sama kninska gradonačelnica. – To je naš suvenir koji poklanjamo kada mijenjamo zastave i uvijek piše od kad do kad je visila na tvrdjavi…. sad će biti i u prodaji – najavljuje gradonačelnica Rimac. -Pa imam valjda i ja kao gradonačelnica pravo pokloniti zastavu kome ja hoću – dodala je, napominjući kako je ova “Kolindina” bila vlasništvo Kninskog muzeja, a ona ju je uzela i poklonila predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a jer smatra da je to najljepši mogući poklon iz Knina.

Znači, zastava koja se svake godine na Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u 9 sati i 43 minute podiže na kninskoj tvrđavi, točno u vrijeme kada su 5. kolovoza 1995. godine snage 7. i 4. gardijske brigade ušle u dotadašnju prijestolnicu RS Krajine i tako označile kraj Domovinskog rata, postala je suvenir. Uskoro dostupan svima, u slobodnoj prodaji, pa će je građani moći kupiti, darovati ili izvjesiti u prigodi neke svoje izborne pobjede.  

Tko je na vlasti, taj “svoje” zastavom časti !

– Zastave koje se vijore na kninskoj tvrđavi kupuje Kninski muzej, osim onih četiri do osam komada koje svake godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za podizanje na proslavi donosi Ministarstvo obrane. Gore na tvrđavi uvijek puše i dogodi se i na samoj proslavi da se zastava podere, tako da uvijek treba imati rezervne. Upravo zato nikad niste vidjeli poderanu zastavu na kninskoj tvrđavi. Mi ih redovito mijenjamo, 20-ak svake godine, i uvijek na svaku napišemo datum od kada do kada je bila na jarbolu kninske tvrđave. Osim one prve koju je poljubio predsjednik dr. Franjo Tuđman i koja se čuva u Hrvatskom vojnom muzeju. Te zastave, s kninske tvrđave, uvijek smo tijekom ovih 20 godine poklanjali u određenim prigodama. Trenutno ih je u Kninskom muzeju četiri. Konkretna zastava, koju sam poklonila predsjedničkoj kandidatkinji, skinuta je u u petak ujutro i zamijenjena novom – objasnila je porijeklo i prirodu svoga dara gradonačelnica Josipa Rimac.
Na pitanje nije li neumjesno da se jedinice lokalne samouprave i muzeji na ovakav način uključuju u izbornu kampanju, Rimac kaže da se svugdje na sličan način dočekuju predsjednički kandidati, ovisno tek o tome koji kandidat dolazi i tko je u kojem gradu ili općini na vlasti. To, dakle, znači da se Ivo Josipović zastavi u Kninu ne treba nadati, pa čak ni Milan Kujundžić, ili Anto Đapić…. Samo je jedna Kolinda, kao što je i samo jedan i jedini HDZ… Tko su ostali dobitnici 200-tinjak zastava s kninske tvrđave koje su se pohabale u njenim gradonačelničkim mandatima, Josipa Rimac nije nam htjela otkriti. Zastava je simbol Hrvatske i Grada Knina i uskoro će se, prema projektu Grada i Turističke zajednice, nuditi i na prodaju turistima koji posjećuju tvrđavu. Osim 25-metarskih zastava sa jarbola kninske tvrđave, nudit će se i one manjih dimenzija, u kutijama, sa slikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u povijesnom trenutku kad ljubi zastavu, te opisom događaja podizanja zastave u kolovozu 1995. godine i stihovima ‘Ima jedna stina U njidrima Knina Na njoj stig vijori I s buron se bori…’ 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI