Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
EKOLOGIJA
Gradonačelnica Knina Josipa Rimac: Kad se utvrdi tko je odgovoran za incident, nadam se da će se Klarin ispričati

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac:
Kad se utvrdi tko je odgovoran za incident, nadam se da će se Klarin ispričati

Gradonačelnica Knina i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac (5)-Ivan Klarin je pomiješao kruške i jabuke,  prirodnu lagunu u koju ide gradska kanalizacija već 60 godina i mrlju kod tvornice DIV-TVIK-a. Sudska presuda odnosi se na sanaciju lagune koja se rješava u sklopu gradskog sustava za pročišćavanje otpadnih voda, a  na tome se radi, realizira se kroz IPA program i lagunu nećemo sanirati dok se ne napravi gradski prečistač – izjavila je za TRIS kninska gradonačelnica Josipa Rimac odgovarajući na optužbe SDP-ova saborskog zastupnika Ivana Klarina koji ju je pozvao da podnese ostavku zbog odgovornosti za  onečišćenje Krke.

Josipa Rimac odbacuje bilo kakvu odgovornost za incident s vodom iz sustava Šibenskog vodovoda iz kojeg se opskrbljuje oko 80 tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije.  Mrlja postoji, priznaje, i nalazi se u krugu DIV-a, ali to je tako zadnjih 19 godina, ističe gradonačelnica Knina. Proziva bivšeg direktora TVIK-a Ivicu Barišića koji je, navodno, 1997. godine dobio sredstva za sanaciju, ali o tome nije vodio računa i novac je potrošio za drugu namjenu. Knin je,  napominje, ušao 2007. u program sanacije hrvatskih tzv. crnih točaka i problem je trebao biti apsolviran sredstvima europskih fondova. No, još uvijek se o tom problemu razgovara i s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom graditeljstva kako bi taj krupan i važan zahvat odradila država. Međutim, to ne eskulpira DIV od obveze da napravi svoj uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kao ni HŽ Infrastrukturu koja to nije do danas obavila, za razliku, ističe Rimac, od kninske bolnice.

– Bilo bi bolje da je Klarin, kao saborski zastupnik ove županije, došao u Knin i razgovarao s nama, da je ponudio pomoć, vidio što on osobno može učiniti da se problem što prije riješi. Jer, istina je da projekt gradskog kolektora u Kninu kasni, ali ne mojom ili krivnjom Grada, nego Hrvatskih voda koje su nositelj projekta – uvjerava nas Josipa.

Zagađenje Krke dogodilo se u izvorištu Jaruga, a ne potječe od mrlje kod DIV-a koja se redovito pojavljuje nakon velikih kiša – eksplicite će gradonačelnica pozivajući nadležne institucije da žurno obave sve istražne radnje i utvrde tko je odgovoran za zagađenje, a “ja se nadam da će se nakon toga Klarin ispričati i meni i građanima Knina”.

– Knin vodi računa i o vodoopskrbi i zaštiti Krke i sve što radimo sračunato je primarno da se taj biser prirode, kojim se napaja županija, što kvalitetnije zaštiti – kazat će Josipa Rimac, ponavljajući kako DIV neodgodivo mora izgraditi uređaj za svoje otpadne vode, a u međuvremenu će, kao i dosad, kaže gradonačelnica, svoj mazut zbrinjavati u drniškoj tvornici Kalun, za što posjeduju svu potrebnu dokumentaciju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI