Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Pročelnik Ispostave Porezne uprave Željko Vujin (Foto: H. Pavić)

Uskok u šibenskoj Poreznoj upravi zbog ATP-a:
Privedeni Željko Vujin i Vesna Restović

Pročelnik Ispostave Porezne uprave Željko Vujin (Foto: H. Pavić)
Pročelnik Ispostave Porezne uprave Željko Vujin (Foto: H. Pavić)

Pročelnik Porezne uprave Željko Vujin (Foto: H. Pavić)

Istražitelji PN USKOK-a u utorak ujutro ušli su u Poreznu upravu u Šibeniku. Službenih informacija za sada nema, a neslužbeno  saznajemo da se istražuje nekoliko djelatnika Uprave. Željko Vujin, pročelnik ispostave Porezne uprave, ne javlja se na telefon. Šalteri porezne su otvoreni, ali zaštitar ne pušta građane na kat gdje su uredi. Istražuje se najmanje dvoje zaposlenika Porezne uprave, među kojima je i pročelnik. Predmet interesa Uskoka je prolongiranje naplate poreznog duga ATP-u Šibenik iz 2012. godine. Tvrtci s poreznim dugom od 64 milijuna kuna trebalo je sjesti na račun u lipnju te godine, a poreznici su su to odgodili za 45 dana. To je,  kako saznajemo, napravljeno kako bi ATP mogao normalno poslovati do kraja školske godine, da se ne stvaraju problemi s prijevozom srednjoškolaca.

– Prema ono malo informacija s kojima raspolažem, upad Uskoka u Poreznu upravu u Šibeniku predstavlja selektivnu primjenu zakona. Prolongiranje ovrhe porezne uprave radi viših interesa u to vrijeme je bila masovna pojava. Notorno je da se u to vrijeme na taj način prolongiralo pet tisuća ovrha. Kriminaliziranje ove jedne odgode je selektivna primjena zakona i praktički uvođenje bezakonja. Porezna uprava je, po mom sudu, u slučaju odgode ovrhe nad ATP-om postupala u nuždi i krajnje odgovorno. Porezni dug u iznosu od 70 milijuna kuna nastajao je duže od deset godina i, ako ćemo tako, ovrhom se moglo krenuti u bilo kojem trenutku. Oni su pričekali tih mjesec i pol dana da ne bi srušili sustav prijevoza učenika u Šibensko-kninskoj županiji i time doveli u pitanje završetak školske godine – rekao nam je stečajni upravitelj ATP-a Šibenik Ivan Rude.

Nakon što je u kolovozu 2012. godine ovrha nad ATP-om, blokada računa od skoro 70 milijuna kuna, ipak pokrenuta, nad poduzećem je 16. listopada pokrenut stečaj i Rude je imenovan za upravitelja. – Šibenski poreznici su u nesređenom sustavu postupili dobro i odgovorno. Tada je to bila masovna pojava i, ako bi Uskok bio dosljedan, sada bi zatvorio pola hrvatskih poreznika – rekao je Rude. PN USKOK je jutros pretresao urede i stanove pročelnika Porezne uprave Željka Vujina i šefice šibenske ispostave Vesne Restović. Popodne će u Splitu od njih uzeti izjave.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI