Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
KULTURA / POLITIKA
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka (Foto Tris/H. Pavić)

Predsjednik HND-a Zdenko Duka:
U Hrvatskoj caruje trivijalizacija i tabloidizacija medija

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka (Foto Tris/H. Pavić)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na 55. godišnjoj skupštini HND-a održanoj u petak u Zagrebu iznio je izvješće o stanju u medijima i HND-u, gdje je ustvrdio kako nakladnici smanjenje prihoda  koriste kao dobru izliku da skoro sav teret otežanog poslovanja prebace na leđa novinara, a sve to na štetu kvalitete informiranja, na uštrb slobode novinarstva i na štetu javnosti. HND - 55. godišnja skupština 020

– Ne pamtimo veću krizu novinske industrije u Hrvatskoj, a niti vrijeme u kojem je položaj novinara bio nesigurniji nego danas. Na ovakvo stanje utjecala je opća ekonomska kriza, ali su i sve brojniji internetski mediji ugrozili novinske naklade. Naklade tiskovina padaju u cijeloj Europi, ali kod nas su se ukupni prihodi novina, prema podacima Ministarstva kulture, u godinama krize prepolovili. Godine 2008. oni su iznosili 3,19 milijardi kuna, a 2012. 1,58 milijardi. Prihodi televizija i radija pali su u tom razdoblju desetak posto. U tih posljednjih pet godina izgubljeno je oko 35 posto novinarskih radnim mjesta – rekao je Duka iznoseći pred 55. godišnjom skupštinom HND-a izvješće o stanju u medijima i HND-u.

Također prema podacima istog ministarstva, i fizička proizvodnja novina i ostale periodike u 2013. godini bila je najmanja u posljednjih deset godina. Godine 2009. se prepolovila sa tadašnjih 57.000 tona na 27.000 tona. Broj tekstova u dnevnim novinama, kojih je danas 12 u Hrvastkoj, bio je 2008. godine 1.150.000, pa se u 2012. smanjio na 780.000.  Zanimljive su i brojke iz popisa stanovništa. U travnju 2011. godine 4927 građana Hrvatske se izjasnilo da su novinari po zanimanju. U tisku ih je radilo 1786, na televizijama 1226, na radijima 628, na internetskim medijima 115, u agencijama 97, a izvan novinarstva je bilo zaposleno 1075 novinara. – Smanjenje prihoda nakladnici koriste kao dobru izliku da skoro sav teret otežanog poslovanja prebace na leđa novinara. Naravno da je sve to na štetu kvalitete informiranja, na uštrb slobode novinarstva i na štetu javnosti, a caruje trivijalizacija i tabloidizacija medija – ocijenio je Duka.

– Činjenica je da novinarstvo više nije relativno dobro plaćen posao kakav je bi do krize 2009. godine. U tom su razdoblju novinarske plaće u prosjeku sigurno snižene 30 – 40 posto i sada su, s obzirom na obrazovanje koje je potrebno za obavljanje tog posla, ispod općeg prosjeka.  Ali je novinarstvo i dalje izuzetno značajan posao. Činjenica je da više niti u Hrvatskoj ne mogu proći neki evidentni sukobi interesa, ne može se skoro ništa zataškati. Novinarstvo nije izgubilo svoju kritičku ulogu, a odgovornost u društvu je već i zbog utjecaja novinarskih članaka i priloga – zaključuje Duka.

HND - 55. godišnja skupština 047

Tags: ,

VEZANE VIJESTI