Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Obljetnica herojstva i ratnog zločina u Dragišićima: Dokumenti iz kninske bolnice upućuju kuda usmjeriti istragu

Obljetnica herojstva i ratnog zločina u Dragišićima:
Dokumenti iz kninske bolnice upućuju kuda usmjeriti istragu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen ploče u Dragišićima u utorak je obilježena 21. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.Dragišići 2014 003

– Puhala je bura, jutro je bilo hladno. Bila je to velika bitka u kojoj su branitelji pružili herojski otpor. Šest sati odolijevali su napadima brojnijeg neprijatelja. Pomoć nije stizala. Branitelji su ostali bez streljiva, nisu imali šanse. Rat smo, hvala Bogu, dobili, ali ova bitka još traje. Naime, još nisu pred zakonom odgovarali zločinci koji su mučki ubili dvojicu naših suboraca koje smo pokopali, niti su pronađeni ostaci druge dvojice, koje su vjerojatno na jednako mučki način negdje ubili i ubacili u neku jamu ili bunar – rekao je Slavko Marov, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Općine Tisno. Marov je, također, pozvao hrvatske institucije da završe istragu, da pravdi privedu zločince, kako bi se mrtvi mogli pokopati, a njihove obitelji i suborci naći mir.

Dragišići 2014 044

Istraga policije i DORH-a godinama na mrtvoj točki

Na novinarski upit Tris.com.hr-a iz Policijske uprave Šibensko-kninske odgovaraju kako su Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeli tri kaznene prijave, zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. – Ovim kaznenim prijavama tri osobe su osumnjičene za ova kaznena djela i sva trojica su prijavljena u odsutnosti, shodno čemu je za njima raspisana potraga. Posebno napominjemo da potraga za nestalom dvojicom HV, nikad nije obustavljanja i sve informacije kao i saznanja provjeravana su, provedeno je više probnih iskapanja, provjera sa spuštanjem u nekoliko kraških jama i bunara, ali do sada nažalost nije rezultiralo pronalaskom posmrtnih ostataka. Međutim, i nadalje se aktivno prikupljaju obavijesti i saznanja oko njihova nestanka, a potraga za njima traje sve do pronalaska njihovih posmrtnih ostataka – stoji u odgovoru glasnogovornice PU Šibensko-kninske Marice Kosor.

– U svezi stradavanja hrvatskih branitelja nakon napada na mjesto Dragišići, pred Županijskim sudom u Splitu vodi istraga protiv tri osobe zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika – stoji u odgovoru Državnog odvjetništva.

Dokumenti ‘RSK’: U napadu na Dragišiće su 24. veljače 1993. poginula dvojica, a ranjena su trojica četnika

Nakon velikih gubitaka u bitci za Maslenicu i višednevnog izviđanja, jedinice tzv. Vojske Republike Srpske Krajine 24. veljače 1993. godine pred zoru su osvojile brdo Gradinu iznad Čiste Male i Dragišića, te su uz topničku potporu s pješaštvom, transporterom i tenkovima krenuli u napad na Dragišiće, koje je čuvala malobrojna posada pripadnika 15. domobranske pukovnije. Bitka je započela oko 5.30 sati ujutro. Branitelji su šest sati pružali herojski otpor. Iako malobrojniji i naoružani samo pješačkim oružjem, ručnim raketnim bacačem uspjeli su uništiti tenk. Međutim, pomoć hrvatskih snaga opkoljenim braniteljima, iz do sada nerazjašnjenih razloga, nije stizala. Branitelji su se oko 11.30 sati, kada su ostali bez streljiva, predali. Nisu imali izbora. Kuća iz koje su se branili je bila opkoljena. Tenk je već bio ušao u dvorište i uperio cijev u njih. Iako su im u pregovorima jamčili tretman propisan ženevskim konvencijama, skinuli su ih do gola, vezali žicom i gonili ih pješke kroz Čistu Malu, među razjarenu gomilu koja se okupljala na ulicama sela. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima. U Čistoj Maloj ubijen je Boris Kartelo iz Vodica, a Jakov Crvelin iz Tisnog izdahnuo je u podrumu ambulante u obližnjim Đevrskama. Boris Troskot iz Kašića Banjevačkog i Borislav Periša iz Krkovića odvojeni su od grupe i odvedeni u kamp za obuku kapetana Dragana u Brušku kod Benkovca. Do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica. Oni su naknadno razmijenjeni. Tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela također su razmijenjena. Sudbine i posljednja počivališta Troskota i Periše još uvijek su nepoznati. Istražujući tragediju došli smo u posjed dokumenata zaplijenjenih nakon Oluje u Kninskoj bolnici koji potvrđuju da su u ovoj bitci hrvatski branitelji ubili dvojicu i ranili trojicu četnika. U Dragišićima su poginuli Branko Kovačević, rođen 1971. godine iz Ervenika i Boško Vulinović, rođen 1964. iz Bribira. Oko 7.00 sati u Dragišićima je ranjen Nenad Šuša (1970.), a oko 7.30 Dušan Korda  (1958.) i Milorad Mrčela (rođ. 1961.).

Branitelji pozivaju institucije da ispitaju trojicu pobunjenika koji su ranjeni u napadu na Dragišiće, da preko njih pokušaju doći do odgovornih za zločin nad zarobljenicima i pronaći tijela Troskota i Periše. Također, pozivaju da se ispitaju razlozi i odgovornost zapovjednika hrvatskih snaga, koji opkoljenim braniteljima za šest sati neravnopravne borbe nisu htjeli uputiti pomoć, ni dati topničku potporu.

Dokumenti (1) Dokumenti (3)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI