Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Kninski UHBDDR završio “na ulici”: Zar smo trebali na naših 14 ‘kvadrata’ plaćati i 19 nekorisnih, zajedničkih!?

Kninski UHBDDR završio “na ulici”:
Zar smo trebali na naših 14 ‘kvadrata’ plaćati i 19 nekorisnih, zajedničkih!?

Kremić 011

Kninska Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) od lipnja prošle godine je “na ulici”. Odbili su ponudu Grada za sklapanje novog ugovora, cijeneći da je nepravedan, nekorektan i neprimjeren. Pet godina su uredno, tvrdi predsjednik Udruge Ante Anić Kremić, podmirivali sve svoje obveze, zakupninu, komunalnu naknadu, režijske troškove,pričuvu, a onda dobili ponudu po kojoj se prostor Udruge smanjuje, u korist nekorisnog, tzv. zajedničkog.  – Tražili su da više plaćamo za zajedničke prostorije koje i ne koristimo, nego za svoj aktivni prostor- ogorčeno će Anić Kremić. – Da sam to prihvatio, članovi Udruge bi me s pravom pitali: “Kako nas to zastupaš ?!”  Zato smo ponudu odbili, pokupili svoje stvari i iselili – kaže predsjednik UHBDDR-a Knin.

Pet godina je Anić-Kremićeva udruga dijelila gradski prostor na adresi Kneza Domagoja 12  s Udrugom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Knin (UPHVO). S tom razlikom što je  UHBDDR imala na raspolaganju svega 14 kvadrata, a UPHVO 36, dok su tzv. zajedničke prostorije (hodnik, skladište, toalet) koristile podjednako obje udruge. No, u lipnju prošle godine, kako priča čelnik UHBDDR-a Ante Anić Kremić, od Grada su dobili ponudu novog ugovora po kojoj na manje od 14 kvadrata aktivnog prostora za rad udruge, trebaju plaćati 19,60 “zajedničkih” kvadrata. Istovremeno, u Ugovoru Udruge HVO-a Knin nije bilo odredbe koja bi ih obvezivala na takav “zajednički” trošak. – Otišao sam kod gradonačelnice Rimac i pitao otkud sada zajedničkog prostora 19,60 na račun UHBDDR-a, a ona mi je samo kratko odrezala ” u skladu sa zakonom”, bez namjere da mi bilo što objašnjava. To me je tako revoltiralo, ta bahatost i arogancija, da sam požalio što sam i dolazio u njezin ured – priča uvrijeđeno predsjednik kninske udruge dragovoljaca.

– Mene ne zanima politika, zanimaju me samo branitelji, i potpuno mi je svejedno tko je u kojoj stranci, jer mi smo udruga dragovoljaca, a valjda nam je baš to problem. Od politike ne živim niti se njome želim baviti, ali takav arogantan odnos ne dopuštam – oštro će Kremić. UHBDDR, tvrdi, nema neplaćenih računa, a ipak je ” u nemilosti”, za razliku od HVIDR-e Knin koja ne plaća zakup gradskog prostora, pa je zbog toga nitko ne proziva!  Uostalom, kaže Anić Kremić, ako smo mi odbili potpisati novi ugovor, kako o tome nema nikakvog zaključka ili rješenja iz kojega će biti razvidno zašto smo ostali bez prostora.

Prema očitovanju gradonačelnice Josipe Rimac, tu je sve jasno. Ugovor s UHBDDR-om nije raskinut, nego je nakon pet godina istekao (u lipnju 2013.g.). Zajedno s Udrugom pripadnika hrvatskog vijeća obrane Knin, UHBDDR je koristio zajedničke pomoćne prostorije ukupne površine 27 kvadrata, napominje Rimac (zbog čega je obveza Kremićeve udruge bila plaćanje 19,60 zajedničkih četvornih metara, a ne 13,51?!)

Prije isteka ugovora, stoji u očitovanju gradonačelnice, Kremiću je kao predsjedniku udruge u svibnju bila upućena ponuda za produljenje ugovora o zakupu, ali je on odgovorio da ga ne želi produžiti, ne navodeći razloge za to. Nakon toga, Grad Knin je, piše Rimac, u više navrata, što dopisima (koji se nisu mogli uručiti), a što usmeno, tražio predaju ključeva, na što se gosp. Ante Kremić oglušivao, te je tek krajem siječnja ove godine vratio ključ poslovnog prostora. Sve ovo govori o neistinitosti navoda gosp. Ante Anića Kremića da su deložirani jer su odbili plaćati zajedničke prostorije, već je, dakle, u konkretnom slučaju došlo do isteka ugovora o zakupu koji nije produžen i to od strane udruge – konstatira gradonačelnica. Potvrđuje da je UHBDDR trebala plaćati, kao i UPHVO, zajednički prostor od 13,51 kvadrat, a sve sukladno odluci Grada Knina o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu grada.
Na kraju, Rimac ne propušta kazati kako je Grad Knin iznimno senzibiliziran za probleme branitelja, a poznato je i da godinama financira njihove udruge. No poslovni prostori za udruge se “ne nalaze”, nego se daju u zakup putem javnog natječaja. Spominjanje članstva u HDZ-u u kontekstu zakupa prostora, Rimac drži zlonamjernim, neistinitim i neargumentiranim.
Njeno očitovanje, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Ante Anić Kremić, smatra, pak, žalosnim lažima. U gradu koji ima toliko praznih prostora, ovaj problem rješava se, s malo dobre volje, trenutno…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI