Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić došla u Šibenik podržati izbor Petra Baranovića za šefa ŽO HNS-a

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić došla u Šibenik podržati izbor Petra Baranovića za šefa ŽO HNS-a

Petar Baranović

Saborski zastupnik Petar Baranović, izabran je, kao jedini kandidat, ponovo za šefa HNS-a Šibensko-kninske županije. De facto bez oponenata (33 glasa „za“ od 33 prisutna na Izbornoj skupštini). S tek ponekim glasom manje povjerenje Skupštine za dužnost potpredsjednika dobili su Vlatka Duilo i Ivan Gulam. Izbor novog vodstva Županijske organizacije HNS-a osnažila je svojim prisustvom ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a u sjeni Izborne skupštine ostala je nenadana ostavka, podnesena dan-dva uoči izbora, dosadašnjeg potpredsjednika ŽO HNS-a, čelnika podružnice Tisno Davora Antića.

„Mladi lav“ HNS-a u kojega je vrh stranke dojučer polagao velike nade, odlučio se baš uoči Izborne konvencije, razići sa strankom. Vodstvu je e-mailom proslijedio neopozivu ostavku, a u tome ga, navodno, zasad samo verbalno, slijedi još 20-ak članova tišnjanske podružnice.

Antić je o razlozima napuštanja HNS-a napisao zanimljivo očitovanje na Facebook profilu, gdje „točkom na i“ svoga nezadovoljstva navodi „zastrašujuću stranačku oligarhiju, karijerizam visokopozicioniranih pojedinaca na štetu stranke“ i HNS-ovo sustavno odgađanje donošenja zakonske regulative od posebne važnosti (zakon o porezu na nekretnine, zakon o porezu na drugi dohodak…), čime se pogoduje, piše Antić, određenim interesnim skupinama. U stranci koja članove tretira kao stranačku glasačku mašineriju, bez prava na vlastito mišljenje, više ne želi biti, pa je odlučio povući krajnji potez i okrenuti leđa HNS-u. Bavljenje politikom, koje datira od njegova uključivanja u HNS, skupo ga je stajalo, veli, ponajviše izgubljenog zdravlja. Zaradio je tri čira na želudcu i više mu, kako je izjavio za Tris.com.hr, ne pada na pamet obući bilo koji stranački dres. Do daljnjega  će, kaže, biti s politikom „na vi“. Doduše, ne želi za sobom zalupiti vrata, nego se tek mirno rastati sa strankom u kojoj je od 2004. godine.

Samo, koliko je nakon svega što je napisao ili rekao, moguć miran razlaz?!

Iako Antić ne proziva poimenice ni „visokopozicionirane pojedince“ obuzete karijerizmom, ni one koji čine „zastrašujuću stranačku oligarhiju“, nije osobito teško pogoditi tko je meta i na koga je njegov nišan podešen…

S druge strane, ili baš zato, predsjednik ŽO HNS-a, sabornik Petar Baranović, s puno opreza i žaljenja komentira postupak svoga prvog suradnika Davora Antića.

davor_antic– Osobno žalim zbog toga jer sam imao veliko povjerenje u Davora, vrlo dobro smo surađivali i često razgovarali o njegovim problemima i pritiscima kojima je, navodno, bio izložen, a da nikad nije optužio bilo koga od kolega za eventualno neprimjereno ponašanje prema njemu – kaže nam Baranović.

Drži da je do promjene u Antićevom ponašanju došlo nakon pobjede liste SDP-HNS na lokalnim izborima u općini Tisno, kada se zaposlio kao komunalni redar u općini.

– Tada počinju priče o pritiscima, navodno, od strane SDP-a, o čemu sam – priča Baranović, razgovarao i sa SDP-ovim načelnikom, kolegom zastupnikom Ivanom Klarinom, koji se od toga apsolutno ograđuje i tvrdi da to ne drži vodu. Vjerujem da je tako, jer zbilja nema razloga za bilo kakve pritiske. Nije mi jasno odakle potiču Antićeve frustracije – reći će Baranović, demantirajući navode kako je sa šefom Podružnice otišlo iz HNS-a još 20-ak tišnjanskih „narodnjaka“.

Indikativno je da Antić u svome facebook-priopćenju optužuje HNS-ovu „vrhušku“, tzv.stranačke oligarhe, zbog neprimjerenog i autoritarnog ponašanja, a da se Baranović ni riječju na to ne obazire, nego tek spominje navodne pritiske, po kazivanju Antića, iz krugova SDP-a. Što se zapravo događalo zadnjih godina iza stranačkih zavjesa, vjerojatno će se otkriti s vremenom, kada se bura stiša, a strasti ohlade…

Šibenik kao jedinstveni povijesni biser nalazi svoj identitet

prof_dr_sc_andrea_zlatar_violic_articleimageMinistrica kulture, HNS-ovka Andrea Zlatar Violić s radošću je, kako je kazala, došla u Šibenik ne samo zato što je riječ o gradu s najviše kulturnih spomenika u registru Ministarstva, nego i zbog činjenice da je godinama zaostajao za dinamičnijim susjedima, Splitom i Zadrom, i po broju stanovnika i financijama, a zadnjih 6-7 godina  kao jedinstveni povijesni biser nalazi svoj identitet, iako stiješnjen između dvaju većih i ekonomski jačih gradova. Kolegama u ŽO HNS-a je poželjela dobre izbore i pozvala ih da svi zajedno koriste i znanje i obrazovanje, ali i intuiciju, pažnju i osjetljivost za nove generacije koje dolaze i koje itekako imaju pravo na bolji život u svom gradu.

Broj članova HNS-a u županiji povećan za 50 posto

 Od siječnja 2010. g. kada je preuzeo Županijsku organizaciju HNS-a  sa svega 634 člana i 11 vijećničkih mandata, HNS je danas narastao za 50 posto članova i sada ih broji 978, te 14 vijećničkih mandata. Ojačana je organizacija u Drnišu, ponovo oživljen rad HNS-a u Kninu, a jedina podružnica koja je zabilježila pad aktivnosti, konstatirao je Baranović, je Tisno, što je prije nekoliko dana okončano ostavkom predsjednika Davora Antića i imenovanjem povjerenika.

 


VEZANE VIJESTI