Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
vijesti iz svijeta
Upucan slovački premijer Robert Fico

Upucan slovački premijer Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico ( 59 ) u srijedu je propucan u predjelu abdomena, hitno je prevezen u bolnicu gdje mu se lčiječnici bore zaživot. Na Fica je atentat izvršen u Handlovi, gradu oko 150 kilometara od Bratislave, gdje je održana sjednica Vlade.

Kako prenose mediji, na slovačkog je premiejra ispaljeno nekoliko hitaca kada je, nakon sjednice Vlade, prišao okupljenim  građanima koji su se s njim htjeli rukovati. U tom trenutku su se začuli pucnji nakon čega se Fico srušio na tlo. Prevezen je u bolnicu, a policija je odmah savladala i uhitila napadača. Slovački mediji javljaju da je riječ o 71-godišnjem piscu i zagovorniku lijeve progresivne stranke koja je na izborima bila glavni konkurent Robertu Ficu i njegovoj ljevičarskoj stranci Smer.

Od četiri ispaljena hica, javlja televizija TA3, jedan je Fica pogodio u trbuh. No, Pravda tvrdi da je ispaljeno 5 metaka te da je premijer pogođen u trbuh i u prsa.

Lider populističko ljevičarske stranke Smer- SSD, Robert Fico, vratio se na čelo slovačke Vlade u rujnu prošle godine, nakon pobjede na izborima, a predvodi kontroverznu populističko –nacionalističku koaliciju. U izbornoj kampanji je biračima obećavao da će, uđe li njegova stranka Smer u Vladu, obustaviti vojnu pomoć Ukrajini, iako se branio od etiketa da je političar proruske orijentacije.

S vlasti je morao odstupiti nakon političke krize izazvane ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka 2018. godine, koji je istraživao korupcijske afere povezane s vlašću. Fico je morao podnijeti ostavku na mjesto premijera pod pritiskom masovnih prosvjeda protiv korupcije o kojoj je pisao i Kuciak što ga je stajalo života.

Neki slovačkog premijera uspoređuju s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kojeg je i sam Fico hvalio zbog  njegove suverenističke politike i zaštite interesa vlastite zemlje, a kritizirao politiku EU i SAD-a. No, unatoč tome je tvrdio da mu nije namjera izvesti Slovačku iz Europske unije i NATO saveza.

Protivio se političkom liberalizmu, udrugama civilnog društva, širenju rodne ideologije i napose prava transrodnih osoba, po čemu je bio ideološki bliži desnici nego ljevici.

FILE PHOTO: SMER-SSD party leader Robert Fico arrives to the party’s headquarters after the country’s early parliamentary elections, in Bratislava, Slovakia, October 1, 2023. REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI