Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
Ustavni sud
Ustavni sud odlučio da Zoran Milanović više ne može biti ni mandatar ni premijer/  Grbin ustvrdio: Popišali su se na sve nas i na odluku građana!

Ustavni sud odlučio da Zoran Milanović više ne može biti ni mandatar ni premijer/ Grbin ustvrdio:
Popišali su se na sve nas i na odluku građana!

Na izvanrednoj sjednici koja je održana u petak ujutro, Ustavni sud je donio odluku prema kojoj Zoran Milanović “ispada iz igre” i kao mandatar i kao eventualni premijer. Ovo je prvi put u povijesti neovisne hrvatske države da se Ustavni sud izravno umiješao u proces formiranja vladajuće većine. Oporbene stranke žestoko su reagirale na ovu odluku, a Zoran Milanović je najavio izvanrednu konferenciju za novinare.

Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu- podsjetio je predsjednik USUD-a Miroslav Šeparović na početku svoga obraćanja novinarima.

Ustavni sud je utvrdio, nastavio je Šeparović, da je SDP postupao sukladno upozorenju US-a, no predsjednik Zoran  Milanović je Ustav kršio i štoviše, stavio se u ulogu sudionika na izborima i cijelo vrijeme trajanja kampanje postupao protivno slovu Ustava. Na taj se način, naveo je Šeparović, s obzirom da nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u situaciju da ne može biti ni mandatar ni predsjednik vlade.

Čak i kad bi podnio ostavku, sada nakon obavljenih izbora, više ne bi mogao biti mandatar. Jer, svatko se mora držati Ustava koji je iznad svih, a predsjednik je bio pravodobno upozoren da može biti sudionik u kampanji ako podnese ostavku. On to nije učinio sve dosad, a sad je za to prekasno.

-Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku, ato znači i po potrebi poništiti izbore– najavio je Šeparović, napominjući da prema Ustavu predsjednik povjerava mandat onome tko mu, nakon obavljenih konzultacija, što je posebno bitno, donese potreban broj potpisa. ne može istodobno sudjelovati kao predsjednik Republike u pojedinačnim konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka i biti mandatar, jer bi time bio u poziciji da  ne može jamčiti nepristranost.

Vijest da je Ustavni sud eliminirao Milanovića iz postizbornog procesa, i time olakšao HDZ-u da što prije i što lakše dođe u poziciju za sastavljanje nove vlade, izazvala je nevjericu kod mnogih aktera na hrvatskoj političkoj sceni.

Neki su, poput Dalije Orešković, ovakvu odluku Ustavnog suda vidjeli kao dokaz da je to još jedna od otetih institucija instrumentaliziranih strogo za potrebe HDZ-a. Plenković i HDZ mogu do većine, rekla je Orešković, samo kupovinom i zlouporabom institucija. Pozvala je građane da ustanu “u obranu vlastite države od nasrtaja koruptivne bande”, a oporbene zastupnike da se što prije o svemu očituju, jer, kako je kazala, formiranje ne-HDZ-ove vlasti ovog trenutka je prioritet nad svim drugim pitanjima, ili nas kao države nema.

Šef SDP-a Peđa Grbin uz opasku iz Ustava u kojoj stoji da vlast pripada i proizlazi iz naroda, koji tu vlast ostvaruje preko svojih izabranih predstavnika, konstatira kako Šeparović očito misli da pripada njemu.

-Koliko god smo to poštivali sada nam je žao jer ovo što su danas napravili je sramota i ne zaslužuje da se zove i državnim udarom. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu. Kada sam ga slušao, shvatio sam , da bi taj gnjus, da su izbori bili malo drugačiji te izbore bio spreman i poništiti. Ponovili smo prije izbora da donesu odluku i izjasne se, nisu imali hrabrosti. Odlučili su prevariti svakog građana i građanku Hrvatske- rekao je Grbin te ironično pozvao Ustavi sud da sazove novu sjednicu i donese odluku da jedini predsjednik Vlade može biti Andrej Plenković a da će bilo koju odluku suprotnu tome – poništiti!

-Ovo je povijesna nužnost da bagru spriječimo da to rade ubuduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan da ih čeka ista sudbina i odluka Ustavnog suda kao što je ova današnja- poručio je.

-Šeparović je upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? To je HDZ u 3. mandatu-  napisala je na društvenim mrežama  Anka Mrak Taritaš, dok je na priopćenje Ustavnog suda bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor samo kratko napisala: Nedopustivo!

Reagirala je i Sandra Benčić ocjenjujući da je riječ o nezapamćenom i nedopustivom udaru na politički proces stvaranja većine kakvog nikad dosad nije bilo, čime je USUD otvoreno pokazao za čiji tim igra. Ali, zanimljivo je da neće poništiti izbore, a ako je o ishodu izbora ovisila ocjena je li ili nije ( Milanović ) imao pretjerani utjecaj, to znači da bi moguće USUD poništio izbore koji bi bili lošiji po HDZ- zaključila je Benčić i dodala:

-Na temelju kojeg članka Ustava USUD može bilo kome zabraniti da bude mandatar i premijer ako nema u tom trenutku nespojivu funkciju, ako je dao ostavku, mora biti u jednakom položaju da može vršiti javnu funkciju, to kaže Ustav.

Koordinatorica Možemo! zaključuje da je nemoguće ne pomisliti kako je ovo priopćenje Ustavnog suda proizašlo iz panike u HDZ-ovim redovima od mogućeg gubitka vlasti.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI