Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
izborište / Ustavni sud
Gong: Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, niti Ustavni sud djeluje kao čuvar Ustava

Gong:
Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, niti Ustavni sud djeluje kao čuvar Ustava

Moru reakcija na odluku Ustavnog suda po kojoj Zoran  Milanović više ne može biti ni premijer ni mandatar, čak i ako podnese ostavku, pridružio se i Gong ocjenom da se predsjednik Republike Zoran  Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, niti Ustavni sud djeluje kao čuvar Ustava…

Ustavnom sudu zamjeraju loše obrazloženo upozorenje Milanoviću kojim su se postavili iznad Ustava. Jer, napominju u Gongu, “ako predsjendik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade”.

Nadalje, Ustavni sud smatra da je predsjednik time što je sudjelovao u kampanji kršio Ustav, ali, nikad nisu donijeli i odluku da je predsjednik djelovao protivno slovu Ustava.

Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava, kažu u Gongu, prenosi N1. No, to ih ne sprječava da prijete uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar.

Gong, također, ističe da je Milanović, u skladu sa svojom ulogom čuvara stabilnosti države, morao dati ostavku na mjesto predsjednika kada se odlučio sudjelovati u parlamentarnim izborima. On ne samo da to nije učinio nego je najavljivao i svoje potencijalne ministre u Vladi koju će voditi. Isto tako, “važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine”, dvoje u Gongu.

Na kraju konstatiraju da je Ustavni sud nekvalitetno argumentirao svoju odluku, koja je po svojoj formi zapravo upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, pa je time i Milanoviću uskraćena mogućnost eventualne žalbe, odnosno obraćanja Europskom sudu za ljudska prava.

-Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora- kaže se u očitovanju Gong-a.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI