Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
wheels on fire
Ilustracija: Glasanje za osobe s invaliditetom je često neizvedivo

Osobe s invaliditetom i problemi s glasanjem:
Vratite ljudskost u pohodu za glasove

Ilustracija: Glasanje za osobe s invaliditetom je često neizvedivo

‘Ovaj tekst želim posvetiti nadolazećim parlamentarnim  izborima koji će se održati 17. travnja 2024, htio bi se osvrnuti na položaj osoba s invaliditetom u izbornom procesu odnosno na pristupačnost biračkih mjesta za osobe s invaliditetom te ovim putem molim DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO da vodi računa o tome. Isto tako želim uputiti apel političkim strankama, da u svojim programima u  izbornoj kampanji govore i posvete pažnju potrebama osoba s invaliditetom, ako želimo biti društvo po mjeri čovjeka 365 dana u godini.’

Ovo su riječi koje mi je uputio čitatelj moje kolumne i zamolio da ovaj tekst prenesem. Isto tako, njime mi je dao ideju da ovoj temi posvetim pažnju u ovoj problemskoj kolumni. Sve što je čitatelj napisao svakako stoji i mišljenja sam da bi se svakako ovome trebalo posvetiti više pažnje, ne samo sada nego konstantno. Treba zaslužiti glas pojedinca, treba zadobiti povjerenje birača s invaliditetom, a koji su jako velika skupina biračkoga tijela. Zato, ukoliko političari žele naš glas, trebaju prilagoditi biračka mjesta njima i otvoriti mogućnost da glasaju, ili na biračkom mjestu, ili u svom domu: tako da se pošalje osoba koja će pokupiti njihove glasove. To je, moram naglasiti,  bila praksa jedno vrijeme u nekim izbornim jedinicama, ali još uvijek  to vrlo mali broj prakticira, što je zapravo žalosno.

Ovim putem molim sve da u pohodu za glasove ne izgube ljudskost, odnosno da je pokušaju povratiti, ako su je već negdje putem izgubili. Neka misle o tome kako da na najlakši mogući način i osobe sa invaliditetom dobiju priliku izvršiti svoju građansku dužnost. I njihovo povjerenje je jako bitno zadobiti, s obzirom da Europska unija osobama sa invaliditetom daje toliko pažnje i prostora smatram da svaka država članica isto tako treba davati toliko prostora osobama sa invaliditetom te smatrati ih punopravnim dijelom društva.

I kada se nađe jedna takva vlada koja će tako razmišljati i o osobama sa invaliditetom onda ćemo tek moći reći da smo dobili vladu kakvu zemlja članica Europske unije zaslužuje.

Dakle: ne zaboravite nas – i mi smo ovdje.

Ilustracija: Glasanje za osobe s invaliditetom je često neizvedivo

Tags: ,

VEZANE VIJESTI