Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA / zdravlje
Šibenska bolnica dobila novi CT uređaj vrijedan preko 640 tisuća eura

Šibenska bolnica dobila novi CT uređaj vrijedan preko 640 tisuća eura

Opća bolnica Šibensko-kninske županije od ponedjeljka je bogatija za novi CT uređaj vrijedan preko 640 tisuća eura.  Tim je povodom u posjet Bolnici stigao i ministar Vili Beroš koji je zadovoljno konstatirao da će zahvaljujući novom uređaju liste čekanja biti dodatno smanjene. Uprava Šibenske bolnice posebno je zahvalna na potpori koju svakodnevno dobiva u pripremi za izgradnju nove, moderne zdravstvene ustanove u Šibeniku, kako je to i ovom prilikom napomenuo ravnatelj Bolnice Kristijan Stipaničev…

-Vlada i ova zdravstvena administracija nastavlja s reformskim osnaživanjem javnog zdravstvenog sustava nabavom novog CT uređaja za Opću bolnicu Šibensko – kninske županije. Novi 128 slojni low dose CT uređaj u vrijednosti preko 640.000 eura ne samo da omogućuje precizniju dijagnostiku, brže postizanje rezultata i, što je najvažnije, bolje ishode liječenja naših pacijenata, već i organizacijske iskorake koji će rezultirati daljnjem smanjivanju lista čekanja. Upravo zbog uvođenja novih modela organizacije u vidu organizacije rada u 3 smjene i vršenja pretraga 7 dana u tjednu na već postojećem CT i MR uređaju, šibenska bolnica smanjila je liste čekanja na maksimalno 90 dana za nehitne pacijente, a 7 od 10 naručenih pacijenata čak nisu iz Šibensko – kninske županije. Za hitne, onkološke bolesnike, otvoreni su dodatni termini i u tom slučaju nema listi čekanja, na čemu posebno zahvaljujem djelatnicima i ravnatelju šibenske bolnice Kristijanu Stipaničevu- izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Opća bolnica Šibensko – kninske županije, može se pohvaliti da je u 2023. godini u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti (SKZZ) imala 689 tisuća posjeta, čime se po broju posjeta u SKZZ-u može usporediti s puno većim zdravstvenim ustanovama, pa čak i KBC-ovima. Slijedom toga, u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva liste čekanja na sve dijagnostičke pretrage i dalje drže prosjek manji od 100 dana za nehitne pacijente. Primjerice, u prethodnoj godini na MR uređaju napravljeno je 8053 pretraga, a na postojećem CT uređaju 15120 pretraga te novim CT uređajem liste čekanja očekuju se i veće brojke dijagnostičkih  pregleda, rečeno je tijekom posjeta ministra Beroša Šibenskoj bolnici.

Ravnatelj Bolnice Kristijan Stipaničev je najavio nastavak ulaganja u medicinsku opremu, “ali i edukaciju naših zdravstvenih djelatnika kako bismo uvijek bili u korak s najnovijim medicinskim saznanjima i tehnologijama, a sve u svrhu pružanja najbolje skrbi našim pacijentima. Ovim putem želim izraziti duboku zahvalnost mojim suradnicima i medicinskom osoblju koji su pružili podršku i omogućili ovaj važan napredak u infrastrukturnom i organizacijskom segmentu. Posebno se zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na prepoznavanju važnosti ovog uređaja za Opću bolnicu Šibensko – kninske županije i na financijskoj podršci u vidu 100 posto financiranja novog CT uređaja, ali i svoj drugoj podršci koju svakodnevno u našem radu dobivamo, poglavito u kontekstu pripreme za izgradnju nove bolnice u Šibeniku“, naglasio je Stipaničev.

Opća bolnica Šibensko– kninske županije dobila je od Ministarstva zdravstva u prošloj godini i novi digitalni mamograf i novi C-luk za potrebe novootvorenog odjela ortopedije i traumatologije u ukupnom iznosu preko 360.000 eura, koji je također financiran sredstvima državnog proračuna.

-Novim CT uređajem dokazujemo da je ravnomjerno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima u cijeloj Hrvatskoj naša realnost i na to smo izrazito ponosni- naglasio je ministar Beroš, posebno ističući da “naše društvo zaslužuje javni zdravstveni sustav 21. stoljeća, jer zdravlje je prvo”- poručio je.

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI