Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
izborište
Plenković objavio da u proljeće HDZ na izbore slijeće: HDZ je u proljeće u još boljoj formi nego zimi, veli AP

Plenković objavio da u proljeće HDZ na izbore slijeće:
HDZ je u proljeće u još boljoj formi nego zimi, veli AP

Premijer Plenković pun je iznenađenja! U ponedjeljak je sasvim neočekivano najavio raspuštanje Sabora, najkasnije do 22. ožujka, i održavanje parlamentarnih izbora poslije Uskrsa. Otkud odjednom žurba?!

Kako sad to, čude se u opoziciji, s obzirom da je još jučer AP odbijao odgovoriti na pitanje kad će biti izbori, ili u najboljem slučaju odgovarao da će biti u ustavnim rokovima. Nije vidio nijednog razloga zašto bi HDZ dobrovoljno, prije isteka mandata, “predao vlast”. No, situacija se očito promijenila, ili je snaga argumenata njegovih političkih konzultanata prevladala. I dosad su neki politički analitičari govorili da bi za Plenkovića i HDZ bilo dobro što prije izaći na izbore, dok su u prednosti pred oporbom (po anketama) . Što je premijera uvjerilo da je ovo pravi trenutak, vidjet ćemo…

Doduše, AP se doista na stalna pitanja o datumu izbora donedavno pitao zašto bi HDZ sam sebi skraćivao mandat, a na to se odjednom ipak odlučio. Kaže da je njima svejedno kojeg datuma će izbori biti.

-Naša legitimacija su naša postignuća- veli, dodajući uz osmijeh da je HDZ u proljeće u još boljoj formi nego zimi.

Oporba je ipak došla na svoje. Recentna SDP-ova inicijativa za raspuštanje Sabora i izlazak na izbore- odmah!, očekivano nije prošla, ali nedugo potom sam je premijer, i bez Sabora tako odlučio. Iz Možemo! odluku pozdravljaju, a čitaju je kao da je “HDZ-u voda došla do grla”, pa žure na izbore jer se boje da bi za pola godine doživjeli još veći poraz.

Bivša premijerka, Jadranka Kosor, prenosi N1, na vijest o raspuštanju Sabora reagirala je izrugivanjem na račun HDZ-ovih koalicijskih partnera za koje je AP izjavio da su suglasni s tom odlukom.

“Haha, veli AP da su koalicijski partneri suglasni s raspuštanjem Sabora. A baš su neki dan glasali protiv raspuštanja Sabora! Koji patuljci.”

I doista, imaju li ti ljudi imalo ponosa…?

Iz SDP-a ( Mirela Ahmetović ) vjeruju da je Plenkovićeva odluka ubrzana prosvjedom oporbe na Markovom trgu, da je AP uvidio da ga odlaganje odluke vodi u siguran poraz, koji će mu, kažu, i ovako doći. Uvjereni su da će lijevo-liberalna koalicija sastaviti novu vladu.

I Možemo! ( Sandra Benčić ) pozdravljaju najavu skorih izbora.

-Ovo je dobra vijest- veli Sandra Benčić. -Plenković je shvatio da vrijeme više ne radi za njega

U Mostu ( Nikola Grmoja ) poručuju da su oni spremni za izbore i željno ih očekuju kao i hrvatski građani koji korumpiranoj Plenkovićevoj vladi, kako kažu, žele poslati poruku na izborima da im je dosta politike koja Hrvate tjera iz njihove zemlje, a uvozi strane radnike. Vjeruju da će građani prepoznati Most kao borca protiv korupcije i borca za očuvanje nacionalnog identiteta.

Je li se AP doista prepao tisuća i tisuća onih koji su se odazvali na oporbeni prosvjed na Markovom trgu, kako to misli Ivana Kekin, pa se izborima spašava dok je glava još iznad vode, ili je premijer čvrstim argumentima uvjeren da mu proljetni izbori donose više od jesenskih, tko zna. Tek, predomislio se. A to “nije bez neke”…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI