Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Ilustracija: V. Orban i A. Plenković

Osuda EU država koje ne podržavaju Uredbu o obnovi prirode:
‘Potpuno je neshvatljivo i užasno dopustiti Viktoru Orbanu da sabotira Uredbu…’

Ilustracija: V. Orban i A. Plenković

-Osuđujemo sve države članice koje ne podržavaju Uredbe o obnovi prirode (Nature Restoration Law – NRL) – u najboljem slučaju, to sugerira duboko nerazumijevanje situacije u kojoj se nalazimo i što to predstavlja za prava građana. Dopustiti Viktoru Orbanu da sabotira NRL u suprotnosti je sa znanošću, zabrinutošću građana, potporom Europskog parlamenta i korporativnom potporom zakonu. Potpuno je neshvatljivo i užasno vidjeti kako se NRL žrtvuje na oltaru populističkog antizelenog raspoloženja, bez ikakvog racionalnog objašnjenja i uz potkopavanje demokratskog procesa donošenja odluka.- objavila je koalicija #RestoreNature, koju čine nevladina udruženja BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU.

Naume, nevladine organizacije iz koalicije #RestoreNature s nevjericom su reagirale na neuspjeh država članica EU-a da postignu potrebnu kvalificiranu većinu za usvajanje dugoočekivane Uredbe o obnovi prirode (Nature Restoration Law – NRL) na  sastanku veleposlanika EU-a. Ovaj najznačajniji dio zakonodavstva o prirodi u EU-u od 1990-ih, sada se suočava s neizvjesnom budućnošću, u suprotnosti s deklariranom predanošću EU-a spram očuvanja bioraznolikosti, ublažavanja klimatskih promjena i održivosti okoliša.

Dogovor o Uredbi već je postignut u studenom, a odobrili su ga veleposlanici država članica. Glasovanje u Vijeću planirano za ponedjeljak 25. ožujka trebalo je biti puka formalnost. No unatoč širokoj podršci građana, Europskog parlamenta, znanstvenika, tvrtki i 19 država članica, Uredba o obnovi prirode je postala talac političkih manevara u posljednjem trenutku.

Neočekivana i očito politički motivirana promjena mađarskog stajališta bez reakcije Švedske, Poljske, Finske, Nizozemske, Belgije, Austrije i Italije – koje su i dalje ili suzdržane ili se protive – sada je ponovno dovela Uredbu o obnovi prirode u opasnost, dajući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zeleno svjetlo za promicanje vlastite agende i blokiranje donošenja odluka u EU.

Nevladine udruge pozivaju belgijsko predsjedništvo da hitno poradi na pomicanju s mrtve točke i osigura usvajanje NRL-a prije ljetne stanke. Također pozivaju Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije, da odlučno intervenira kako bi se spasio barem jedan element strategije bioraznolikosti i ključnog stupa njezina Europskog zelenog plana.

-Vjerodostojnost EU-a sada je dovedena u pitanje, osobito u kritičnoj godini izbora za EU parlament. Neuspjeh u donošenju NRL-a ne samo da potkopava predanost EU-a zaštiti okoliša – on također ugrožava procese donošenja odluka u EU-u o drugim ključnim stvarima, uključujući postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva EU-a i spremnost za rješavanje nadolazećih katastrofa povezanih s klimom. Nadalje, srozava ambicije EU-a kao globalnog lidera, čineći je nesposobnom ispuniti svoje obveze prema Globalnom okviru za biološku raznolikost dogovorenom 2022. – ističu u Koaliciji #RestoreNature.

Ilustracija: V. Orban i A. Plenković

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI