Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
izborište / Možemo!
Nositelji Možemo! lista

Stranka Možemo! predstavila nositelje svih 11 izbornih lista, čak osam ih nose žene!

Nositelji Možemo! lista

Stranka Možemo! predstavila je svoj program, a u utorak i nositelje svih 11 izbornih lista. Zamjetno je da je to stranka koja bi mogla prednjačiti po broju žena koje nose liste, jer od 11 izbornih jedinica Možemo! ide po povjerenje birača u njih čak 8 s nositeljicama, a tek u 3 s nositeljima lista! Nažalost, to je u hrvatskim političkim prilikama još uvijek itekako podatak za isticanje, jer ilustracije radi, najveća stranka, HDZ, nema nijednu, a Most samo jednu nositeljicu lista.

Sandra Benčić, kandidatkinja za premijerku, koordinatorica Možemo!, nosit će listu u 1. izbornoj jedinici, a  kako ističe, bilo bi oportuno da se svi potencijalni kandidati za dužnost premijera natječu upravo u 1. izbornoj jedinici.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik i koordinator Možemo!, prvi je na listi stranke u 6. izbornoj jedinici ( jednoj od tri zagrebačke ).

Listu za drugu izbornu jedinicu predvodi zamjenica gradonačelnika Tomaševića, Danijela Dolenec, treću će nositi Luka Korlaet, drugi zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, četvrtu Katarina Kruhonja, poznata mirovna aktivistica, a  petu Mira Anić iz Belišća. Kako rekosmo, na čelu liste za 6. izbornu jedinicu je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević,  “čovjek koji je magistrirao na Cambridgeu” te “čovjek koji je od prazne gradske blagajne došao do situacije da može osigurati dobre uvjete za sve zaposlenike Grada”, kako ga je predstavila Sandra Benčić.

Prvo mjesto sedme izborne jedinice drži Draženka Polović, srednjoškolska profesorica u Karlovcu, kulturna aktivistkinja te diplomirana komparatistica i filozofkinja, jedna od osnivačica platforme Možemo!.Listu osme izborne jedinice nosi Dušica Radojčić, aktivistkinja “s više od 20 godina predanog aktivističkog iskustva u borbi za bolji okoliš, pravednije društvo i zaštitu javnog i pomorskog dobra”.

Možemo! ima i svoju akviziciju za najtvrđu HDZ-ovu utvrdu, 9. izbornu jedinicu u kojoj će listu ove političke platforme nositi pedagoginja i sociologinja, jedna od čelnica  šibenske udruge mladih Š.U.M., Maja Šintić koja iza sebe ima dugu, dugu povijest angažmana u udrugama civilnog društva.

Na čelu liste Možemo! u desetoj izbornoj jedinici je Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš, a jedanaestu nosi studentica novinarstva Elena Komarić, koja je odrasla u Njemačkoj, ali se vratila u Hrvatsku.

Jedanaest lista Možemo! uvjerljivo demantira sve one koji su dosad govorili kako je riječ o lokalnoj, zagrebačkoj platformi koja nema stranačku infrastrukturu i izvan Zagreba jedva da može nešto očekivati. Da ljude imaju, pokazali su ovim kandidacijskim listama u svih 11 izbornih jedinica, a imaju i program kojeg, su prije većine stranaka, već detaljno javno prezentirali. Naposljetku, Možemo! se od ostalih izdvaja još nečim: vode mirnu, pozitivnu kampanju ne uključujući se u prijepore između desnice i ljevice. Njihov fokus je na budućnosti bolje, pravednije i uređenije Hrvatske, na zajednici, a ne pojedincima.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI