Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
hadezejština
Plenković i HDZ ne odustaju od Turudića: Ovo je politički voajerizam, a mi ostajemo pri svome!

Plenković i HDZ ne odustaju od Turudića:
Ovo je politički voajerizam, a mi ostajemo pri svome!

Nakon sjednice Predjendištva HDZ-a, u širem sastavu, šef stranke, Andrej Plenković, izvijestio je javnost da je jedinstven stav svih koji su sudjelovali na sastanku da će stranka ustrajati na Ivanu Turudiću kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika. No, ne uzmiče ni predsjednik Milanović koji traži hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne situacije u pravosudnom sustavu. U Plenkoviću za to nema sugovornika…

Objava transkripata poruka koje su razmjenjivali sudac Ivan Turudić i bivša državna tajnica i danas optuženica Josipa ex Rimac, nije poljuljala ni Plenkovića ni HDZ u odluci da čvrsto ostanu iza Turudića. Sporna korespodencija koju je objavio Jutarnji list, a koja diskreditira Turudića, pa i javno ga prokazuje kao lažljivca, odnosi se na razdoblje od 2016. do uhićenja Josipe Pleslić ( ex Rimac ) 29. svibnja 2020., a kroz to vrijeme su razmijenili na stotine poruka i telefonskih poziva, nekoliko puta su se i sastali, pa čak i na Županijskom sudu u vrijeme kad je Turudić obnašao dužnost predsjednika suda.

Sve to nije bilo dovoljno da Plenković reterira ( jer, odluka je ipak bila na njemu ), to njegov ponos ne bi podnio, a svoju ustrajnost objašnjavao je ovako:

-Ima puno ljudi kojima se on kao kandidat ne sviđa na čelu te institucije. Sagledali smo tri točke koje su prikazane kao sporne. Slučaj njegovog rođaka Vrlje, on se izuzeo iz tog predmeta, je li se on sjetio toga nakon mjesec ili pet mjeseci je iz našeg kuta nebitno jer nije učinio ništa što bi moglo biti okvalificirano kao pogodovanje. Rođak je osuđen, Mamić je osuđen, Rimac je u istrazi, ne vidim pogodovanje- obrazložio je odluku Plenković. Dakle, on nije utjecao.

Što se, pak, tiče susreta sa Zdravkom Mamićem, sam Turudić nije krio svoje prijateljstvo s Mamićem. Pokušaj predsjednika Milanovića da problematizira njegove susrete s Mamićem 2016. kad je DORH već vodio postupak protiv Mamića i bile su mu određene mjere praćenja, u tri navrata je viđen s Turudićem. Ali, nema nikakvog materijalnog dokaza o čemu su pričali- jesu li razmijenili prijateljske savjete ili su razgovarali o Dinamu i Hajduku. O tome su, rekao je Plenković, saznanja imali tadašnji šef SOA-e Dragan Lozančić, tadašnji premiejr Zoran Milanović i tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, i nitko od njih nije poduzeo ništa. Za Plenkovića je to dovoljno da Turudića oslobodi od bilo kakve nekompatibilnosti s pozicijom glavnog državnog odvjetnika na koju ga je osobno predložio.

Sad su se sjetili, kazao je, nakon devet godina to vratiti na površinu. Ili su tada zaključili da ne mogu ništa poduzeti jer ništa ne mogu dokazati, ili su informaciju držali u ladici čekajući pogodan trenutak kad će s njom izaći u javnost- zaključio je Plenković.

-Zadnji slučaj je slučaj političkog voajerizma. Izlist svih poruka Rimac sa svim ljudima koje je kontaktirala koje je netko ljubazno dostavio medijima. Sad te medijske kuće objavljuju podatke u javnom interesu. I u vezi ovoga nije poduzeta nikakva procesna radnja. Pokušaji kojima sada svjedočimo od predsjednika RH, od onih koji neovlašteno puštaju podatke da spriječe izglasavanje kandidata za šefa DORH-a su bez presedana. Ovakvo nešto nismo imali nikad. Mi ostajemo pri svom stavu– odlučno će Plenković, prenosi N1

Premijer ne misli čak ni da je Turudić lagao o prirodi svoga odnosa s ex Rimac, bio je samo “reduciran u svom izričaju”, rekao je, ma što to značilo.

Ocijenio je i da je ono što je Milanović tražio od SOA-e, da mu dade sigurnosnu procjenu te u arhivi potreži operativna izvješća agenata, slučaj bez presedana. Za njega je sporna prepiska Turudića i Rimac potpuno nebitna za predmet Rimac, eventualno je voajerski zanimljiva, a te su poruke puštene isključivo s političkim ciljem.

Ne vidi razloga za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako je to zatražio predsjednik  Milanović, ne vidi što je to ugroženo, što ne funkcionira. Prema tome za održavanje sjednice Vijeća nema razloga, a u proceduri izbora glavnog državnog odvjetnika “Milanović ne postoji”. I za njega je to, vjerojatno, najvažnije…

Ako su tri različita ravnatelja SOA-e Turudića provjerili i utvrdili da je sve u redu, ovo se ne može tumačiti drugačije nego kao udar političkih oponenata Vlade da se Turudića ne izabere, smatra Plenković, odlučan ovu priču dovesti do kraja kako je i zamislio. S Ivanom Turudićem na čelu DORH-a, ma što tko mislio o tome. Ništa drugo njegov ponos ne bi podnio…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI