Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
hdz / PRAVDOSUĐE / predsjednik RH
Milanović “progovorio”, a HDZ stao u “obranu i zaštitu” Turudića: Za vlast nije problem što se sudac tajno sastajao s optuženikom, problem su Milanovićevi motivi da o tome sada progovori…

Milanović “progovorio”, a HDZ stao u “obranu i zaštitu” Turudića:
Za vlast nije problem što se sudac tajno sastajao s optuženikom, problem su Milanovićevi motivi da o tome sada progovori…

Predsjednik Republike Zoran Milanović nije čekao onih dva-tri obećana dana u duhu benefita sumnje, kako je sam najavio, nego je već u subotu na Pantovčaku održao pressicu i objelodanio što zapravo zna o sucu Ivanu Turudiću a što ga diskreditira kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. HDZ je kroz osam pitanja “zašto” na Facebooku odgovorio predsjedniku. Rat se, očito, nastavlja, a o meritumu, nažalost, malo tko vodi računa. Nevjerojatno je da suspektni odnosi IT-a s optuženicima, bježanje pred policijom itd., ništa od toga nije smetnja za obnašanje ključne funkcije u Državnom odvjetništvu, za vlast je veći problem s kojim motivima Zoran Milanović to sada iznosi. A što ima on govoriti, kakav je on, “zubi su mu puni karijesa”, to je ta standardna hrvatska logika…

Tajni sastanci, pod plaštom noći, suca i optuženika…

-Krenut ću ovako… Plenković je jučer komentirao moj posjet Dubrovniku, kao da je to nešto važno i kao da me nešto svrbi. Ništa me ne svrbi. Ali, nešto me peče i boli jako, ne mogu gledati kako se jednog opskurnog lika pokušava proizvesti u glavnog državnom tužitelja. Tome moram stati na put, koliko god mogu onim što mi stoji na raspolaganju. I to radim. Plenković je spomenuo Mamića, ne znam zašto. I Turudića u tom kontekstu. Ja ga nisam spominjao. Ali, kad se Plenković “outao”, na meni je nastaviti tim putem. Pišući mu dopis povjerljive prirode, u kojem mu nisam dostavio neke svoje podatke nego dokumente SOA-e, očekivao sam da će me nazvati, ali nazvao je njega i pitao ga je li kriv. Pitao ga je je li kriv, on je rekao “ja sam super dečko” i to je bilo u redu. Tako otprilike to izgleda- započeo je Milanović te nastavio:

-Plenković je nekonzistentan. Što to znači? Ništa nije u redu. Nije istina da je dokumente dobio od mene, laže, dobio ih je dan ranije iz SOA-e. To je prokletstvo Plenkovića i njegovih bufona. Bio sam premijer tada, otišao sam pa se vratio. Ulagani su ogromni napori da Turudić napreduje, osnovan je i nebitan sud, na kojem su ga zeznuli suci jer su izabrali drugog, Horvatovića ili kako se zove… Inače se ne zna kako se suci zovu, osim tog jednog, Turudića. U nadi da Plenković nije pitao i Mamića, čovjeka kojeg gledam drugačije nego Turudića… Čovjeka brojnih talenata, ne znam što mu je trebalo to što je napravio. Turudić je nešto drugo, pohlepni uhljeb koji obnaša jako važnu dužnost. Vidio sam u medijima pokušaje spinanja tih sastanaka Mamića i Turudića, piše se da sastanci nisu na ništa utjecali. To kao vjerujemo Turudiću. Kao, našli su se dvaput po dvije minute. Nije bitno koliko dugo su trajali sastanci- smatra Milanović i dodaje:

-Bila je 2015., Mamić se htio približiti predsjednici Kolindi, ona se probala od toga obraniti i nije ni na koji način zbog toga bila ugrožena. Mamić je dugo bio predmet interesa DORH-a, koji se obratio SOA-i. Turudićev sud na zahtjev USKOK-a odobrava određene mjere. Uključuje se i SOA, ali nju ne zanima Turudić nego Mamić. I tako prvi put Mamić biva uhićen 1. srpnja 2015. To je prvi put da je uhićen i priveden. Ja sam bio premijer. On je uskoro pod istragom koju pokreće sud kojeg vodi Turudić. Mamić izlazi van, a već prije toga, na proljeće, SOA dolazi do saznanja da se gospoda sastaju i to pod čudnim okolnostima. Već prije toga, SOA mjerama iz članka 33 Zakona o SOA-i, dolazi do saznanja koja nije tražio i očekivao, da se gospoda sastaju pod vrlo čudnim okolnostima. To nije teferić, krsna slava, bar micva… Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. DORH je tada bio obaviješten o tome. Mamić je, iako je pušten iz pritvora, i dalje bio pod nadzorom. Turudić tu biva uočen. Ja vidim da se tu nešto događa i pitam Plenkovića kad će nazvati Mamića, hoće li se i s njim posavjetovati.

Turudić je 2019. ipak prošao sigurnosnu provjeru ( ? )

Milanović ne krije čuđenje kako je sudac Turudić 2019. prošao sigurnosnu provjeru kada se kandidirao za predsjednika Vrhovnog suda. No, nije izabran…

O čemu su prilikom tajnih susreta razgovarali Turudić i Mamić, to Milanović, naravno, ne zna, ali…  znakovito će.

-Svakome s dvije vijuge u glavi je jasno da takva vrsta kontakta nije dopustiva. Zamislite da u SAD-u FBI prati nekog problematičnog tipa, kojeg imaju pod mjerama, a onda zabilježe da mu kriomice u auto pod okriljem noći ulazi predsjednik suda, mislite da ih ne bi zanimalo staviti ga pod mjere? O čemu su mogli razgovarati u trenucima dok je ovaj pod istragom, a on je predsjednik suda? Vlast koja drži do kredibiliteta i uoči izbora ne može si ovako nešto dopustiti. Ovdje se radi o promociji suspektnog tipa na prvu represivnu poziciju u državi- zaključuje Milanović.

A zašto 2015. o tajnim susretima suca i optuženika nije javno progovorio, nego je o svojim saznanjima šutio, Milanović kaže da je imao druge brige, bio je diskretan oko toga, vjerovao je da će se neke stvari u društvu popraviti. Nema sudaca kao što je Turudić, tvrdi, nitko nije takav. Tu i tamo poneko je korumpiran, ali to je mali broj ljudi. Oni govore svojim presudama koje te mogu koštati slobode, veli, a ne poganom stranačkom pozicijom.

– Ne pod šatorima u Savskoj, kao predsjednik Županijskog suda. Hrvatska tog nikad nije imala, čak ni za vrijeme Tuđmana. I on se trudio da državni odvjetnik barem stvara privid poštenja. Nakon što je lagao nekoliko puta, kao oko saznanja o bratiću, pitanje je tko bi te htio prihvatiti. Da nisam predsjednik, to bi zaudaralo u arhivama, ali jesam predsjednik- poručio je Milanović.

Sam nije 2015. ništa učinio da razotkrije suspektne kontakte suca s optuženikom jer to, kaže, nije njegov posao, to je posao DORH-a. Očekivao je da institucije rade svoj posao. Ali sad je tu, sad je predsjednik, i ovlasti su mu, priznaje, još manje…

HDZ-ova “obrana i zaštita”

HDZ je precizno, u osam točaka, razradio obranu suca Turudića i onoga tko ga je odabrao kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Evo što HDZ navodi u objavi na Facebooku:

“Kako to? Osam pitanja na koja Zoran “Lex Perković” Milanović (i njegovi mališani) nemaju odgovor. Očito se kod Turudića radi o nečemu sasvim drugom…

  1. Kako to da je Turudić prošao sigurnosnu provjeru SOA-e 2014. – upravo u Milanovićevu premijerskom mandatu?
  2. Ako su interni dokumenti SOA-e iz 2015. – kojima Milanović sad selektivno i protuzakonito barata – “dokaz da Turudić iz sigurnosnih razloga ne smije biti čak ni sudac”, kako to da je i 2019. taj isti Turudić prošao SOA-inu provjeru? To znači da ta ista SOA temeljem vlastitih saznanja iz 2015. NIJE utvrdila ništa sigurnosno spornog.
  3. Ako Milanović “već 8 godina ima saznanja za Turudićev kontakt s Mamićem” – te ako je taj kontakt sporan – kako to da dosad nije zatražio da ga se makne s dužnosti? Turudić je cijelo to vrijeme bio sudac – koji je, među ostalim, donio i presudu protiv Ive Sanadera.
  4. Kad već Milanović priznaje da je znao da se Turudić sastaje s Mamićem, kako to da ministar pravosuđa Orsat Miljenić, danas šef Ureda PRH, nije pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića? Imao je ovlasti to predložiti DSV-u.
  5. Ako Milanović misli da je Turudić pomogao Mamiću, kako to da bivši šef SOA-e Dragan Lozančić, danas savjetnik toga istog Milanovića, nije poduzeo radnje protiv Turudića?
  6. Ako je Turudićevo druženje s Mamićem otprije 10 godina SADA sigurnosna zapreka, kako to da Milanovićevo druženje sDraganom Kovačevićem– koji je bio pod mjerama nadzora – također nije sigurnosna zapreka? A intenzivno je pohađao njegov klub u vrijeme “lockdowna”…
  7. Kako to da Milanović – makar poslije 10 godina – nije ovako reagirao u slučaju ondašnjeg ravnatelja policije Vlade Dominića, koji je s Mamićem imao puno intenzivnije kontakte? Ako je znao za Turudića, morao je znati i za Dominića. A postavio ga je za ravnatelja.
  8. Kako to da oporba ne traži da se deklasificiraju podaci SOA-e o Milanoviću, pa da javnost vidi koliko je puta sam upao u tajne mjere? I to ne samo u Aferi Janaf i ne samo dok se družio s D. Kovačevićem, USKOK-ovim optuženikom za teška djela korupcije.

Dakle, kad se podvuče crta, očito se kod Turudića radi o nečemu drugom. Rigidna ljevica, MOST-ovi provokatori, njihov idol Milanović i čitava Grupacija “Lex Perković” strahuju od neovisnog pravosuđa.

Nema više nedodirljivih kao u SDP-ovu mandatu. A ne mogu Turudiću ni oprostiti to što je izručio Njemačkoj Perkovića i Mustača.”

Dodali bismo na kraju: Turudić sasvim sigurno nije metafora neovisnog pravosuđa, a izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj za malo koga u ovoj zemlji je tema od interesa. Čini se da o tome najviše misle baš u HDZ-u…

Konačno, tajni sastanci suca Turudića s osumnjičenikom, a potom i optuženikom Mamićem, za koje je SOA znala a ipak nisu bili smetnja da prođe sigurnosnu provjeru, i evo, stigne nadomak imenovanju za glavnog državnog odvjetnika, silno podsjećaju na “aferu Mirogoj” kada je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić bio uhićen zajedno s predsjednikom uprave “Končara” Darinkom Bagom pod sumnjom za pomaganje u primanju mita, a javnost je saznala kako bivši Tuđmanov šef diplomacije, lobist Granić, posebno nadahnuće dobiva na groblju( ?! ) Nikom od njih dvojice ništa se nije, osim manjih neugodnosti, zbog toga dogodilo. Jer, svašta je u ovakvoj Hrvatskoj moguće. Pa i Turudić na mjestu glavnog državnog odvjetnika.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI