Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
časni ljudi
Hitni poziv Komižanima: Dođite i pokažite da Komižani razumiju prostor u kojem žive, kao što su ga razumijevale i generacije prije nas

Hitni poziv Komižanima:
Dođite i pokažite da Komižani razumiju prostor u kojem žive, kao što su ga razumijevale i generacije prije nas

U slikovitoj Komiži, po mnogima jednom od najljepših mjesta na našim otocima, na Mediteranu i šire, vodi se već dulje vrijeme svojevrsna bitka da Komiža ostane takva kako smo ju opisali na početku ove rečenice. U toj borbi da Komiža ne bude zauvijek devastirana prednjači Nezavisna lista građana Movi se (što znači Pokreni se).

Ukratko, radi se o zamislima da se u Komiži u sklopu obnove hotela i drugih turističkih sadržaja grade , po mišljenju mnogih, neodgovarajuće građevine, te da se pritom trajno ugroze i obezvrijede prostor, okoliš i komiški krajobraz, izvori vode… itd., o čemu ćemo uskoro pisati opširnije, kao i trogodišnjim nastojanjima da se takvo što (ne) ostvari.  U nastavku prenosimo njihovu objavu za javnost s detaljnim pojašnjenjem svojih stajališta i pozivom na sjednicu Gradskog vijeća Grada Komiže na koju pozivaju sve Komižane i ostale zainteresirane da dođu na sjednicu…

-Pozivamo na sjednicu u ponedjeljak 5. veljače u 10 sati. Dođite i pokažite da Komižani razumiju prostor u kojem žive, kao što su ga razumijevale i generacije prije nas. – pozivaju iz Movi se.

 Evo u nastavku njihove objave:

Predsjednik Gradskog vijeća Edo Bogdanović (koji je i predsjednik uprave hotela Biševo) dao je ostavku.

Većina vas zna da na sjednici održanoj prije mjesec dana izmjene prostorne dokumentacije za hotel Biševo nisu prošle.

Prijedlog izmjena koje ugrožavaju naš grad nisu podržali Katarina Popović i Ivica Vitaljić iz Movi Se!, Vicko Mardešić iz HDZ-a i članica vladajuće većine Tamara Alavanja iz SDP-a.

Za prijedlog su glasali Mari Greget i Goran Miletić (bivši i isključeni članovi Movi Se!), Jurica Jončić iz SDP-a i Jerko Marinković iz HNS-a.

Ovaj proces traje tri godine i već smo o njemu pisali i upozoravali javnost na moguće negativne posljedice. Sve je krenulo tajnovito, bez da su vijećnici i Odbor za urbanizam išta znali. Prva Odluka o izmjenama pala je zbog kršenja zakona, neistinitih navoda… Pa je izglasana nova izmijenjena Odluka koju smo jednoglasno podržali i dogovorili smo se kako ćemo svi sudjelovati u procesu. Naravno da se gradonačelnica i investitori nisu držali dogovora i prvi puta smo vidjeli prostornu dokumentaciju tek kada je bila gotova i objavljena na javnoj raspravi. Odmah smo predložili izmjene koje nisu prihvaćene. Naši prijedlozi su od tada isti i pisani su u interesu građana, ne usporavaju i ne ograničavaju izgradnju hotela čija skica je prikazana na javnoj prezentaciji. Ono što je usporilo cijeli proces su kršenja zakona od strane gradonačelnice. Tijekom procesa smo ukazivali na greške i loše odredbe u nadi da će se ispraviti jer ako doista žele graditi ono što su nam pokazali ne bi trebalo biti nikakvih zadrški da se prihvate naši prijedlozi.

I što gradonačelnica predlaže, a mi želimo da se promijeni u dokumentaciji?

Predlaže da se ostavi mogućnost upojnih bunara u koje bi išla kanalizacija nakon pročišćavanja. Sva ta obrađena tekućina bi zbog strukture stijena na toj lokaciji istjecala na obližnje plaže i u izvor Gusarica. Znakovito je da imamo kanalizaciju koja je spremna primiti sve otpadne vode iz budućeg hotela uz minimalne modifikacije. Baš je nevjerojatno da mi tražimo da se zabrane upojni bunari i izričito propiše spajanje na kanalizaciju.

Nevjerojatno je i da tražimo da cesta prema Golubjeri bude široka pet metara kao i sve sabirne ceste na području Grada i da na nogostupu mogu prolaziti invalidska kolica. A što ona predlaže? Cestu širine 3,5 metra na kojoj se ne mogu mimoići dva automobila i širinu nogostupa od 80 centimetara. Interesantno je i da je hotel Biševo vlasnik čestica s obje strane preuske ceste i da tom cestom u oba smjera moraju voziti i gosti hotela (bar je tako pokazano na njihovoj prezentaciji).

Nevjerojatno je da je prije tri mjeseca na 17. sjednici kad smo tražili ukidanje mogućnosti upojnih bunara i druge izmjene gradonačelnica tvrdila da se mogu ispravljati samo greške na koje je ukazalo Ministarstvo jer bi se ispravljanjem bilo čega drugog usporio proces. I baš čudno, broj ležajeva je gradonačelnica povećala iako to Ministarstvo nije tražilo. Naravno da se proces nije usporio zbog izmjene.

Na prezentaciji je prikazan hotel s 266 ležajeva koji je bar tri puta volumenski veći od sadašnjeg. Sada su omogućili 350 ležajeva što je još 30% više.

Nevjerojatno je i što želimo da se propiše maksimalna visina na ovom području. Ne postoji područje Grada gdje nije propisana maksimalna visina, ovo će biti prvo.

Interesantno je da je dignuta katnost na maksimalnih osam etaže. Nije moglo više jer županijski plan ne dopušta više.

Od prvog dana tražimo čvrstu izmjenu dokumentacije. To je način na koji bi se zaštitio prostor, a investitor bi mogao graditi ono što je dogovoreno. Čvrsta izmjena se radi po skici hotela s mogućim malim odstupanjima. Izmjena koju predlaže gradonačelnica ne obvezuje investitora da gradi hotel kakav nam je prikazan. Oni mogu izgraditi što žele po uvjetima iz plana. I struka je gradonačelnici predlagala ovakav čvrsti način izmjene, ali je gradonačelnica odbila jer ona vjeruje investitoru. Temelj sve njene argumentacije je vjerovanje investitoru. Toliko mu vjeruje da “investitorove” verzije planova šalje u ime Grada na odobrenje Ministarstvu bez da ih je pročitala, što je izjavila na sjednici Gradskog vijeća.

 

Nema niti jedan argument zašto bi za Komižu bilo dobro da se dopuste upojni bunari, preuske ceste, ogromna katnost, nedefinirane maksimalne visine… Samo povećanje broja ležajeva ukazuje da projekt neće biti onakav kakvog su ga javno prikazali. Naravno i investitor se može promijeniti. Hotel se može prodati i novi graditi po uvjetima koji su propisani u planu. Kome će onda gradonačelnica vjerovati? Novom investitoru? To se tako ne radi ni sa svojom imovinom, a kamoli s gradskom.

I što se onda može graditi na ovom prostoru?

Osam etaža bez ograničenja visine uz sam rub parcele prema moru. To je nešto puno puno groznije nego hotel u Postirima.

I vi se pitate zašto gradonačelnica nije željela verziju koja štiti prostor grada? I mi se to pitamo godinama i pitamo ju godinama, ali razlog nam nikada nije dala. Pitajte ju i vi!

I da se vratimo na Edu Bogdanovića direktora hotela i bivšeg predsjednika Gradskog vijeća. Mislite li da je zbog moralnih razloga dao ostavku? Mislite li da je uvidio kakvu štetu ova izmjena može donijeti budućim generacijama? Naravno da ne. Zbog sukoba interesa nije smio glasati o ovim točkama i zato je omjer u vijeću bio 4 naprama 4 i promjene nisu prolazile. Sada umjesto njega ulazi Katarina Martinis koja ima pravo glasa i glasat će o potpuno istoj dokumentaciji, dokumentaciji koja nije prihvaćena na Gradskom vijeću.

I pitate se tko je novi predsjednik Gradskog vijeća? To je vijećnik koji je na sjednici prije mjesec dana tvrdio da samo oborinske vode idu u upojne bunare i čitao potpuno krivi dokument da to potvrdi, dokument o kojem se nije ni glasalo na sjednici. Kad mu je potvrđeno da je bio u krivu svejedno nije promijenio svoju odluku i glasao je ZA. Novi predsjednik je Jurica Jončić. Jončić koji je prije tri mjeseca, na 17. sjednici, izjavio da će razmisliti hoće li glasati za izmjene ako maksimalna visina bude viša od 14 metara. Pa kakva je to matematika u kojoj je neograničena visina jako blizu 14 metara?

Moramo još jednom naglasiti, zato što se po Komiži šire neistine, nikada nismo bili protiv novog hotela i nikada nismo usporavali proces. Mi smo odlučno protiv ovakve izmjene dokumentacije i smatramo je potpuno neprihvatljivom i dalekosežno štetnom. Ovo je mogla biti jednoglasno izglasana izmjena da je odrađena u skladu s dogovorenom skicom hotela. Ovakve štetne izmjene možemo zaustaviti samo ako zajedno dignemo glas.

Zato vas pozivamo na sjednicu u ponedjeljak 5. veljače u 10 sati.

Dođite i pokažite da Komižani razumiju prostor u kojem žive, kao što su ga razumijevale i generacije prije nas.

Pripreme pred regatu 2014. god., Komiža (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI