Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Eskalirao sukob AP-a i tužiteljice Kovesi: Štiti li Plenković tvrdnjom o (ne)nadležnosti EPPO-a u “slučaju Godezije” samo Ninu Obuljen Koržinek?

Eskalirao sukob AP-a i tužiteljice Kovesi:
Štiti li Plenković tvrdnjom o (ne)nadležnosti EPPO-a u “slučaju Godezije” samo Ninu Obuljen Koržinek?

Slučaj Geodetskog fakulteta za Andreja Plenkovića se ispostavlja svojevrsnom točke loma na kojoj hrvatski premijer gubi kontrolu i ulazi u frontalni sukob s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi. Zašto AP-u toliko smeta ulazak istražitelja EPPO-a i policije u Ministarstvo kulture, i štiti li premijer neprimjerenom javnom polemikom o ( ne)nadležnosti EPPO-a u ovom slučaju samo ministricu Ninu Obuljen Koržinek? Taman je odahnuo instaliranjem Ivana Turudića na poziciju glavnog državnog odvjetnika, kad mu stiže šamar iz EPPO-a, od kojega mu se, kako izgleda, potpuno zavrtjelo u glavi. Toliko da je izgubio kontrolu i umiješao se izravno u rad europskog tužiteljstva, što se ne tolerira kao kod kuće… To je taj Europejac, potpuno posvećen EU i direktivama iz Bruxellesa, sve dok ga one osobno ne tangiraju.

Nina Obuljen Koržinek – foto: printscreen HRT/TRIS

EPPO u Ministarstvu kulture

A kako je sve počelo?

Uvertira u ovu eskalaciju odnosa hrvatskog premijera i Ureda europskog javnog tužitelja je bila iznenađujuća nastupna izjava tek izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji misli da Hrvatskoj EPPO možda i ne treba.  A onda su europski istražitelji i policija upali u Ministarstvo kulture zbog suspektnog angažmana Geodetskog fakulteta na poslovima 3D snimanja u potresu oštećenih objekata kulturne baštine, o čemu je javnost potanko izvijestio Telegram.hr, navodeći da su cijene ugovorenih poslova bile višestruko prenapuhane, da su plaćani i poslovi koji nisu ni obavljeni, a neki čak i dva puta. EPPO se zainteresirao za slučaj, te je uskoro krenulo češljanje ureda u Ministarstvu kulture što je trenutno izazvalo bijes AP-a.

–Što se tiče Geodetskog fakulteta, EPPO je gledao nešto oko njega. Onda su malo pomalo došli do slučaja 3D snimanja Zagreba nakon potresa. Međutim, jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna. To je činjenica. To ne znači da ja, ili bilo tko, smatram da se to ne treba istražiti. Dapače, mi smo najzainteresiraniji da se to istraži. Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje EU novca- revoltirano će Plenković, ne propuštajući kazati kako nema ništa sporno oko ponašanja i djelovanja ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Na temelju čega to premijer govori? Neke svoje privatne istrage koju je dao provesti, ili a priori smatra da ministrica nije nigdje pogriješila? A ako je nepravilnosti bilo, to će istražiti i utvrditi DORH i USKOK, a ne EPPO, zaključuje AP.

Upozorenje tužiteljice Kovesi

Europska javna tužiteljica Laura Kovesi, shvaćajući da je hrvatski premijer izašao iz okvira svoje nadležnosti, komentirala je za N1 izjave AP-a te između ostalog kazala:

-Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu– bila je više nego jasna u svojoj poruci Kovesi, dodajući da “uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.

Štoviše, takav razvoj događaja- napomenula je- značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije- zaključno će Kovesi.

Zapanjeni AP…

No, takav komentar europske tužiteljice AP naprosto nije mogao otrpjeti, ponajmanje šutke.

-Imputirati ovako medijski, politički pa gotovo oporbeno, odgovornost ministrice za nešto za što je uopće zaslužna da se došlo do tih sredstava, postavilo zahtjev, financiralo i izgradilo, je u najmanju ruku neumjesno. Što se tiče EPPO-a, ja smatram kao pravnik i predsjednik Vlade, da oni za ovaj slučaj nisu nadležni, to tvrdim sto posto. Za DORH i USKOK bi bilo vrlo nezgodno da u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Po toj logici, nema više potrebe da imamo DORH ili USKOK. Siguran sam da gospođa Kövesi, koja je pravnica, to jako dobro razumije. Ovo vam govorim kao netko tko nije došao s ceste, ova Vlada je izabrana i radi, i ne da se impresionirati. Ovo što sam rekao je toliko minimalno da sam zapanjen da se uopće usudila nešto onako komentirati– gnjevno će i nimalo diplomatski AP.

Njegov bijes, okrenut prema europskoj tužiteljici koja se ne da njegovim porukama o bezgriješnosti “svete Nine” umiriti, izazvao je burne reakcije i na hrvatskoj političkoj sceni. Otkud takav zaokret AP-a i otklon od europskih institucija koje je do jučer snažno zagovarao?

Mnogi misle da je u ovoj reakciji AP-a kombiniran strah od nemogućnosti utjecaja na EPPO, za razliku od DORH-a, i pokušaj da se dodvori desnici nekakvim hinjenim suverenizmom.  Kojega, nota bene, dosad kod njega nije bilo ni u natruhama. Štoviše, u odnosu na sva bitna politička pitanja AP se postavljao isključivo onako kako su to činili njegovi europski mentori. No, izbori su pred vratima, AP je, kažu, ostao bez očekivanih bruxelleskih pozicija, i treći premijerski mandat je imperativ nastavka njegove političke karijere pa je, procjenjuju odlučio biti hrvatski Orban, sve kako bi dobio glasove cijele desnice.

Milanović: Jesi to (EPPO ) osnovao? Jesi. Igraj po pravilima!

Plenkovićev otpor prema EPPO-u bio je povod i predsjedniku Milanoviću da se obruši na AP-a.

– Stalno upozoravam da su deluzije o Bruxellesu dvosjekli mač, ne smije nas zaludjeti. I sad se baš AP odlučio na to okomiti kad je njega dotaknulo. Imam dileme ne samo oko europskog tužitelja, nego oko niza uzurpiranih europskih funkcija, ali ja to stalno govorim, a Plenković im trči u zagrljaj. Ni u jednom slučaju kad se netko iz Bruxellesa obrecnuo na demokratski izabranu premijerku ili premijera, nije ništa rekao, bio je mutav i sad ga čudi kad se njega tiče. Vrlo suzdržano mu je to rekla s porukom da se ne petlja. I sad kad tebi ne paše, kad misliš da si konačno porobio pravosuđe, sad se ona javila, ne čudi me da je zapanjen. Predstavlja ga se kao pravnika i političara i velikog hrvatskog muža. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima. Ali HDZ-ovcu je teže igrati po pravilima nego srce dati- rekao je Milanović, dodajući kako je i Kovesi političarka koja šalje političke poruke jer želi trajati.

– Ali meni je hrvatski interes sto puta važniji od toga što misli europska tužiteljica ili predsjednica Europske komisije. Ovdje se radi o Plenkoviću. A da se svaki put treba zapitati, kad se nečeg odričemo, što dobijemo, što gubimo i tek onda rezati jednom, mjeriti pet puta. Sad mu je izletio jezik kao snahi u “Šumi Striborovoj”. To nije tvoj posao, trebao si ranije razmišljati o tome, ali nisi jer si računao da će te zatrpati lovom koju ćeš prikazati kao svoju. Nitko njega ne pita- reći će Milanović, za kojeg nema sumnje da je Turudić doveden da sve HDZ-ove kriminalne rabote zataška.

-Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Ovaj tip (Ivan Turudić, op. a. ) kojeg je progurao, neće moći taj posao normalno raditi ni minute. Što god napravi- uvjeren je Milanović- sve će se preispitivati.

Pa tako i Plenkovićevu ministricu Ninu Obuljen Koržinek i njezinu odgovornost u slučaju “Geodetski“.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI