Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
hrvatsko novinarsko društvo
HND organizira prosvjed 31. siječnja na Markovom trgu: Svi oni koji u Saboru dignu ruku za ovaj zakon, bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes!

HND organizira prosvjed 31. siječnja na Markovom trgu:
Svi oni koji u Saboru dignu ruku za ovaj zakon, bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes!

Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed u srijedu, 31. siječnja, u 11 sati na Markovu trgu u Zagrebu protiv “Zakona opasnih namjera”.  Prosvjed je najavljen na konferenciji za novinare koju je HND održao u petak, pod nazivom “Stop zakonu opasnih namjera”, referirajući se na izmjene Kaznenog zakona kojim se uvodi kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili opasne radnje.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je sve  kolege, ali i građane, na prosvjed na Markovu trgu.

– To se tiče svih nas i kroz ovaj prosvjed, te svim drugim legitimnim sredstvima, zajednički ćemo se oduprijeti i boriti protiv evidentne agresije na novinarsku struku. Treba reći dosta državnoj agresiji koja se provodi od strane premijera Plenkovića, Vlade i koalicijskih partnera na javni interes- kazao je Zovko ilustrirajući primjerom Klare Buntić koliko je ovaj zakon, odnosno “Lex AP”, opasan i poguban za demokraciju.

– Da je u trenutku kada je Klara Buntić iznijela svoju tešku i strašnu priču i sudbinu ovaj zakon bio na snazi, ona bi bila pod udarom ovog zakona. Prema tome, ovo je atak na sve nas, moramo zaustaviti donošenje ovog zakona. Svi oni koji u Saboru dignu ruku za ovaj zakon bit će sudionici u državnoj  agresiji na javni interes, kazao je Zovko i dodao da se sve događa upravo u superizbornoj godini.

– To što je predlagač stavio izuzetak na novinare ne znači ništa jer po zakonu novinarima mogu pregledavati mobitele, ispitivati ih i, dakle, sustavno maltretirati. Ako se ovaj zakon donese, mi nećemo stati. Nastavit ćemo s akcijama pa makar nas privodili, maltretirali ili što već radili-  kazao je Zovko te dodao da će HND u svakom slučaju stati iza novinara i biti na braniku profesije.

Predsjednica HND-ova Ogranka internetskih novinara Ana Raić, novinarka koja ima desetljetno iskustvo praćenja osjetljivih događaja, govorila je o opasnostima koje vrebaju zbog donošenja ovog zakona, podsjetivši da nikad do sada nije bilo problema sve dok se u jednoj sms-prepisci nisu pojavili inicijali AP.

– Mogu odgovorno reći da je problem nastao tek kada su se ti inicijali pojavili. Tada se krenulo s ovim kaznenim odredbama. Ne može mi nitko reći da smo ometali kaznene postupke i da smo odavali tajne. Farsa je da se ovim zakonom želi zaštititi privatnost ili onemogućiti probitak istražnog postupka- rekla je Raić, prenosi HND,  dodavši kako novinari nikad neće odati svoje izvore, a to znači i da će zbog toga biti maltretirani.

Goran Gazdek, član Izvršnog odbora HND-a, istaknuo je kako su i lokalni mediji i novinari i do sada imali velikih problema jer su novinarski izvori bili na meti.

– Ovaj će zakon potpuno onemogućiti bilo kakav kontakt s izvorima i mediji u lokalnim sredinama mogu se ugasiti- smatra Gazdek.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI