Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
HEP
Plenković, napokon, odlučio: Barbarić odlazi! Ali, isključivo zbog bespravne gradnje…

Plenković, napokon, odlučio:
Barbarić odlazi! Ali, isključivo zbog bespravne gradnje…

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića zbog nezakonite gradnje na Hvaru, i to je bio okidač da predsjednik Vlade Andrej Plenković napokon najavi njegovu smjenu. Pet mjeseci od afere “plin za cent” Plenković je odolijevao svim prozivkama oporbe i medija i uporno odbijao odreći se jednog od najmoćnijih suradnika, predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, pa i kad je bilo bjelodano iz rješenja Državnog inspektorata da je gradio protivno zakonu. Da nije bilo optužnice splitskog Državnog odvjetništva, vjerojatno bi Barbarić i dalje uživao povjerenje premijera…

-Ovo su sada nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, i kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji- izjavio je u nedjelju Plenković, potvrđujući da je Barbariću, nakon podizanja optužnice splitskog Državnog odvjetništva, napokon odzvonilo.

Frane Barbarić je mjesecima odbijao provesti rješenja Državnog inspektorata koji je, nakon obavljenog očevida na terenu, utvrdio da je šef HEP-a na Hvaru, izvan građevinske zone, gradio nelegalno vilu za koju nije imao potrebne dozvole. Niti je podmirio novčane kazne, a niti uklonio nelegalni objekt, pa je Inspekcija najavila da će država srušiti Barbarićevu bespravnu kuću, a troškove podmiriti od investitora.

Istodobno, Barbarić je podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv rješenja Inspektorata o uklanjanju objekta a kad je njegova tužba odbačena kao neosnovana, javno se oglasio priopćenjem u kojem poručuje da će svoju kuću sam srušiti. Tvrdio je, također, da se radi o rekonstrukciji starog, naslijeđenog objekta ( djedovine ), a ne gradnji novog, no sud takvu kvalifikaciju nije prihvatio. Pa je koncem tjedna Frane Barnarić obznanio da će sam, o svom trošku ukloniti građevinu na Hvaru, a dva dana poslije premijer je potvrdio i da ga čeka smjena jer nakon podizanja optužnice, nema više preduvjeta za njegov ostanak na funkciji prvog čovjeka HEP-a.

Barbarića se mjesecima javno proziva i zbog afere “plin za cent”, odnosno prodaje plinskih viškova za minimalnu cijenu ( de facto u bescjenje ! ), čime je prouzročena milijunska šteta državnoj kompaniji , HEP-u. Nitko do danas nije odgovarao za to, iako su pred saborskim odborom na pitanja zastupnika odgovarali i ministar gospodarstva Davor Filipović i čelnici HEP-a, Plinacroa, HROTE-a i HERA-e. Predsjednik Vlade višekratno je, komentirajući aferu i njezine ključne aktere, nastojao relativizirati njezine posljedice tvrdeći kako nikakva šteta državi nije učinjena.

Parlamentarna oporba je tražila smjenu Barbarića, pokrenuta je čak i inicijativa da se Saboru uputi zaključak kojim parlament obvezuje Vladu na razrješenje Uprave HEP-a, ali je premijer Plenković odolijevao pritiscima i odbijao smjene, arogantno odgovarajući novinarima da će o tome odlučiti Vlada, a ne netko drugi, te na pitanja o odlasku Frane Barbarića s dužnosti izjavljivao što ga više o tome pitaju, to je njegova odluka sve dalje…

Mišljenje nije promijenio ni kad ga se počelo dovoditi u vezu s inkriminiranim čelnikom HEP-a koji ga, navodno, ucjenjuje, i prijeti mu da sam u zatvor neće ići. I napokon, ove nedjelje stiže Plenkovićeva potvrda o Barbarićevoj smjeni, jer, kako je kazao, čekali su da se iscrpe svi pravni lijekovi, a sad su iscrpljeni. A da ne bi bilo nikakve sumnje kako predsjednik Uprave HEP-a odlazi možebitno zbog afere “plin za cent”i prozivki oporbe, naglasio je da odlazi isključivo zbog bespravne vile u Zastražišću na otoku Hvaru, a ne zbog bilo čijeg pritiska.

Kako je utvrdilo Državno odvjetništvo u Splitu, i navelo u optužnici protiv 57-godišnjeg Frane Barbarića, čelnika HEP-a tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji i to na zemljištu izvan građevinskog područja, na zaštićenom obalnom pojasu koji je od posebnog interesa za RH. DORH u optužnici ističe da je Barbarić znao da se radi o zaštićenom obalnom pojasu i da za svoju gradnju nije ishodio građevinsku dozvolu, a unatoč tome usudio se bespravno podići prizemlje i kat stambene zgrade, te još jednu prizemnu građevinu i bazen s pripadajućim pratećim objektima.

Očito, nije ni za trenutak pomislio da bi netko njegovoj samovolji i nezakonju mogao stati na kraj…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI