Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Frane Barbarić ostaje u HEP-u, ali, možda, ne i u HDZ-u: Koga će i o čemu savjetovati diskreditirani bivši šef kompanije?

Frane Barbarić ostaje u HEP-u, ali, možda, ne i u HDZ-u:
Koga će i o čemu savjetovati diskreditirani bivši šef kompanije?

Franu Barbarića, koji je sam podnio ostavku kada je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv njega zbog bespravne gradnje podiglo optužnicu, na dužnosti predsjednika Uprave HEP-a naslijedit će Vice Oršulić kao vršitelj dužnosti na šest mjeseci. Nema te afere u kojoj bi bio Barbarić, a da bi premijer Plenković imao petlje smijeniti svoga prijatelja i zemljaka. Učinio je to za njega DORH, odnosno Barbarić sam, činom ostavke…

Oršulić je dosad bio na dužnosti direktora u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split, i bio je član Uprave HEP-a. Što vele u oporbi, jedan HDZ-ovac mijenja drugoga. O njegovom izboru i formalno će odlučiti Nadzorni odbor na sjednici zakazanoj za petak s početkom u 12 sati. Teško je i zamisliti da bi NO HEP-a mogao odlučiti drugačije od Vlade.

V.d. šef HEP-a predložen je, formalno, od Ministarstva gospodarstva kojeg je, kako kaže ministar Davor Filipović, Vlada prihvatila, iako svatko pametan znade tko je odlučio da će Barbarića nalijediti Oršulić. Samo jedna osoba to može- Andrej Plenković. A ne ni Ministarstvo gospodarstva, a niti Nadzorni odbor koji su samo dio formalne procedure kojom se pokriva odluka Plenkovića.

No, vrhunac perverzije je da Frane Barbarić ostaje i dalje u HEP-u. Naš vrli premijer na tu je činjenicu nekidan pred novinarima reagirao gotovo čudeći se pitanju, jer Barbarić je i dosad bio djelatnik HEP- a i to ostaje i dalje, rekao je, kao da oko toga čovjeka nema baš ničega spornog. Ni afere“plin za cent” u kojoj je, upravo zahvaljujući Barbariću, Pavo Vujnovac zaradio, a hrvatska država izgubila milijune eura. Ni zbog eklatantnog kršenja zakona, kojega je Državni inspektorat u njegovom slučaju višekratno potvrdio rješenjem o naplati kazne i obvezom uklanjanja bespravne Barbarićeve vile na Hvaru. Sve to nije dovoljno da Barbarić, kojeg čeka i pravosudni postupak, napusti HEP, nego će sada biti instaliran, vjerojatno, za savjetnika. Možda Oršulićevog. Jer, zajedno su i dosad sjedili u Upravi, oba znaju koliko koji od njih teži, dobro se razumiju, i bilo bi šteta tu suradnju sada prekinuti…

Ministar Filipović kaže da Barbarić ima svoju poziciju prema Ugovoru o radu, a što se tiče ostalog, veli, “treba se voditi načelom nevinosti i vidjeti što će institucije reći”. Pa ako je tako, najbolje je da u petak Nadzorni odbor odbaci ostavku Frane Barbarića, vodeći se “načelom nevinosti”, i da se njegova krivnja ne prejudicira. A o moralnim pitanjima u Hrvatskoj je deplasirano i govoriti.

Što se, pak, tiče Barbarićevog statusa u HDZ-u, stranačka tijela će o tome odlučiti, kazao je Filipović. Navodno ga čeka stegovni postupak. Zašto?

Pa zar se ne bi trebalo voditi “načelom nevinosti”? Ispada da predsjednik Uprave HEP-a više ne može biti, ali isključivo zbog bespravne izgradnje vile na Hvaru, kako je apostrofirao Plenković, možda čak neće biti prihvatljiv ni HDZ-u jer je bespravni graditelj, ali savjetnik u moćnoj, strateškoj državnoj kompaniji ( koju je, kako se čini, i previše optetio ) može itekako biti. Razumljivo. Nitko bolje od njega ne poznaje ( pravo ) stanje u HEP-u i odnose snaga u tvrtki…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI