Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
wheels on fire
Sanja Hudolin Toprek

Sanja Hudolin Toprek:
Ako si uporan, uspjet ćeš u svemu što naumiš

Sanja Hudolin Toprek

 Sanja Hudolin Toprek nam danas u intervju govori o kuhanju kao svojoj strasti kojom se uspješno bavi, bez obzira na svoju tešku dijagnozu…

Predstavite se i recite nam nešto o sebi, svom invaliditetu?

Pozdrav, moje ime je Sanja Hudolin Toprek i dolazim iz Delnica. Živim na Pargu kod Čabra gdje sam se udala. Ponosna sam mama troje djece. Imam stanje cerebralne paralize točnije hemipareze desne strane tijela. Na probleme sa nogom sam naviknula i vježbama od malih nogu sam puno postignula najčešće vožnjom bicikla pod opterećenjem.  No najveće probleme je uvijek radila desna ruka sa obzirom da sam sve nezgrapno primala i to ide do te mjere da se sa njom ne bih uspjela niti nahraniti. Lijeva ruka mi je sve, desna samo drži grubu podršku. No u svemu tome najveća podrška je moja majka koja mi je uvijek govorila da ja mogu sve kao i drugi, nije dopustila da posustanem i briznem u plač nego da se i dalje trudim. Zato sam danas takva kakva jesam puna života, energična i jednostavno se ne želim prestati truditi.

 Dijelite svoje recepte na Instagramu gdje vas prati 16 tisuća ljudi, kako se i kada rodila vaša ljubav prema kuhanju?

Ljubav prema kuhanju polazi od malih nogu. Uvijek sam sjedila na rubu stola promatrajući mamu i bake u pripremama hrane. Uz tatu sam radila nedjeljni doručak,  sa mamom kolače,  a bakama sam uredno krala rubove tijesta da mogu raditi svoja remek djela u sobi. Najveću ljubav gajim prema tijestu i ne postoji dan da ja nešto ne zamijesim pa makar i kruh.

Sanja Hudolin Toprek

 Što vas je potaklo da svoju ljubav prema kuhanju podijelite s drugima putem društvenih mreža?

Počelo je iz čiste dosade, htjela sam napraviti nešto za sebe. Sa obzirom da sam u kući sa troje djece socijalizacija mi nije jača strana i osjetila sam veliku potrebu za istom. A najbolje mjesto za nju imala sam na dlanu, počela sam dijeliti svoje pojednostavljene recepte i tehnike i ljudima se to svidjelo, najčešće majkama koje nemaju puno vremena za visiti u kuhinji baš kao i ja.

 Što najviše volite kuhati i kako birate recepte koje ćete podijeliti sa svojim pratiteljima?
Najviše volim mijesiti kao što sam napomenula ali uz to obožavam slana mesna jela i kolače. Znači sve. Ništa mi nije strano,  neko vrijeme sam radila i sir, volim iz ničega napraviti nešto tako da volim raditi jeftina jela što nam u ovim vremenima zaista trebaju. Ukoliko je netko znatiželjan ostavljam mu link svog instagram profila: https://instagram.com/sanja_kuha?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Koji su najveći izazovi u kuhanju s celebralnom paralizom? Što vas najviše sputava?

Najveći izazov je zaista za mene bio rezanje. No sa godinama kuhanja smislila sam svoju tehniku za istu i trenutno me više ništa ne sputava u tome. Kuhanjem sam počela i češće koristiti ruku što rezultira manjom boli kod korištenja iste. Uz rezanje sputava me u preciznosti tipa ukrašavanje torte, kada se od ruku očekuje velika preciznost, moja desna ruka podrhtava pa napravim pauzu i nastavim sa radom. U tortama sam uporna i radim ih 9 godina otkada sam rodila svoju kćer. Za svaki rođendan svoje djece napravim im tortu po njihovoj želji.

Sanja Hudolin Toprek s djecom

Osobe s invaliditetom često zaziru od kuhanja jer se boje grešaka ili smatraju da nisu dovoljno vješti. Što bi savjetovali svim onim osobama s invaliditetom koje bi se htjele okušati u kuhanju? Odakle početi i kako si olakšati?

Znam taj osjećaj ali volja i želja moraju biti jači. U današnje vrijeme postoje i razne vrste sjeckalica koje mogu odraditi posao rezanja. Treba se samo primiriti i raditi na svoj način jer će ispasti super a ako prvi puta neće uspjeti će drugi puta. Smatram da su osobe sa cerebralnom paralizom uporne osobe koje ne odustaju i zato si dam pravo da kažem da će takve osobe sve uspjeti, pa čak i ono čega se najviše boje.

Imate li možda neke planove za budućnost?

Trenutno sam zadovoljna tu gdje jesam, lagano uspijevam u svojim planovima i ponosim se njima. U budućnosti se nadam suradnjama jer bih voljela da moj glas dopre do ljudi kojima treba inspiracija ili podrška.

 Je li vas je iznenadio toliki uspjeh i broj pratitelja? Što vas najčešće pitaju vaši pratitelji?

Iznenadilo me… da, nisam očekivala da ću u kratkom vremenu sakupiti toliki broj ljudi. Kada sam sakupila 10 000 pratitelja objavila sam objavu u kojoj sam ljudima priznala da sam ja osoba sa cerebralnom paralizom i počela se osjećati još ugodnije u toj svojoj zajednici na Instagramu. Najčešće me pitaju za recepte, načine pripreme i ponekad se toliko ispričamo i ostanemo u kontaktu. To mi je znak da sam zaista sakupila predivan krug žena i ponekih muškaraca sa kojima dijelim ljubav prema kuhanju i to mi je bilo najbitnije.

Sanja Hudolin Toprek sa suprugom

Sanja Hudolin Toprek

 

Tags:

VEZANE VIJESTI