Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
EKOLOGIJA / klima(nje)
Mobilnom aplikacijom protiv divljaka: ‘Pametnim zelenim telefonom’ protiv glupana

Mobilnom aplikacijom protiv divljaka:
‘Pametnim zelenim telefonom’ protiv glupana

Evo konačno zgodne i praktične mogućnosti za prijavu divljaka među nama koji uništavaju okoliš, bacaju smeće u prirodu, zagađuju rijeke, jezera, mora…, uništavaju morsku obalu, neopravdano sijeku zelenilo i tko zna što ne. Sve to, dakako, utječe na daljnje pogoršanje stanja okoliša koji se ionako drastično mijenja usljed ubrzanih klimatskih promjena, suša, poplava… itd. Protiv budala iz naših redova moguće se boriti pameću i upornošću, a u tome će zasigurno pomoći pametna aplikacija za pametne telefone i pametne građane: organizacija Zelena akcija je danas predstavila novu aplikaciju za mobilne telefone –  Pametni Zeleni Telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema koje neodgovornim ponašanjem stvaraju nesavjesni i nesvjesni građani.

Nakon gotovo 2 godine rada na projektu „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU,  danas su u Zagrebu predstavile aplikaciju Pametni Zeleni Telefon. Kako kažu, spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša. Treba se nadati kako će ta komunikacija između savjesnih građana i mjerodavnih tijela vlasti imati smisla tako da će oni koji su odgovorni za rješavanje prijavljenih problema reagirati brzo i učinkovito, a jednako tako da će divljaštvo biti propisno kažnjeno.

S predstavljanja mobilne aplikacije Zelene akcije

-Ovaj novi digitalni  alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju. Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade da prijavljuju okolišne probleme jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.- kažu u Zelenoj akciji.

Bilo bi doista korisno da mladi počnu aktivnije prijavljivati ekscese u okolišu koji, nije patetika, ionako ostaje njima u nasljeđe, pa je iznimno važno sudjelovati u prijavama i ne dopustiti da ekološki besvjesne starije generacije i dalje neometano i nekažnjeno bacaju otpad u prirodu. Podsjetimo, dijelovi gradova i naselja, kao i rubni dijelovi urbanih područja, i dalje su prepuni ilegalnih odlagališta otpada, a to je posebno vidljivo u južnijem dijelu Hrvatske, u i oko turističkih gradova i naselja, u dalmatinskom zaleđu itd.

-Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni. Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što, usprkos velikim problemima oko financiranja rada istog, ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost, te je na ovaj način i dalje unapređivati-  rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

U Hrvatskoj postoji i Mreža Zelenih telefona, ukupno 9 takvih servisa u raznim dijelovima zemlje, te u Zelenoj akciji planiraju ovu aplikaciju i dalje unapređivati kako bi bila dostupna svim građankama i građanima u jednakoj kvaliteti kako će to sada biti moguće za Zagreb i Zagrebačku županiju, za koje područje je prvenstveno namijenjena.

-No, ne brinite, ukoliko prijavite problem putem aplikacije iz bilo kojeg dijela RH, vrijedne aktivistkinje zagrebačkog Zelenog telefona, proslijedit će ga kolegicama u drugim uredima, te će se isti ipak rješavati. – poručuju iz ZA-e.

Usput, instalirali smo aplikaciju i radi. 

Registracija putem e-maila je jednostavna, a za sve one koji neki problem žele prijaviti anonimno i koji se eventualno plaše iz nekog razloga kako bi se moglo doznati njihovo ime kao prijavitelja, iz Zelene akcije čvrsto jamče kako se to ne može dogoditi, te kako se aplikacija može koristiti bez takvih bojazni.

Uostalom, građanska dužnost svih nas je odlučno i bez straha prijaviti nepravilnosti protiv zajedničkih dobara, jer bez toga nikada i ni za koga neće biti boljitka ni prosperiteta.

A jedan od alata se može naći klikom na: Pametni zeleni telefon.

Obnovljivo smeće u zaleđu Splita (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI