Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
Vlada
Ministar Banožić skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula : Plenković ekspresno razriješio Banožića!

Ministar Banožić skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula :
Plenković ekspresno razriješio Banožića!

Ministar obrane Mario Banožić u ranim jutarnjim satima u subotu, 11. studenog, skrivio je tešku prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji Goran Šarić, vozač kombi vozila s kojim se ministar sudario pri pretjecanju bez prethodne provjere sigurnosti. Banožić je zadobio teške tjelesne ozljede i iz Vinkovaca je prebačen u KBC Osijek gdje je zadržan na liječenju, a, kako se navodi, izvan je životne opasnosti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković ekspresno je razriješio dužnosti ministra Banožića zbog ovih izvanrednih okolnosti, te ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik.

U rano jutro u subotu, na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca, vozeći u smjeru Županje, Mario Banožić je skrivio prometnu nesreću kada je, unatoč teškoj magli, pretjecao kamion i  sudario se s kombi vozilom kojim je upravljao 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake, koji je pritom smrtno stradao.

Ministar je, pak, zadobio teške tjelesne ozljede, nakon nesreće primljen je  u vinkovačku bolnicu, ali je zbog težine ozljeda potom prebačen u KBC Osijek gdje se i sada nalazi, na odjelu intenzivne njege, ali nije životno ugrožen. Cijelo je vrijeme bio pri svijesti, iako  ima ozljede mozga, prsnog koša, trbuha, ekstremiteta, nema znakova unutarnjeg krvarenja, i kako je javnost izvijestio zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr. Krunoslav Šego, zasad nema indikacija zbog kojih bi bilo potrebno njegovo prebacivanje u Zagreb. Nesreće se ne sjeća.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji poginulog, te javnost izvijestio da je zbog ovih izvanrednih okolnosti razriješio dužnosti ministra Marija Banožića.

-Čuli ste okolnosti nesreće, i izražavamo žaljenje i zabrinutost za stanje ministra koji je hospitaliziran s teškim tjelesnim ozljedama. U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra obrane i ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik– kratko je priopćio premijer.

Mario Banožić je navodno išao u lov, vozio je osobno vozilo ( jeep ), bio je bez osiguranja, što nije zabranjeno, i nije te subote išao ni na kakav službeni zadatak. Plenković je najavio da će Vlada naći načina kako da pomogne obitelji smrtno stradalog Šarića.

Prema navodima premijera, Banožić je u petak sudjelovao u obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemke županije u Iloku tijekom jutra, a gdje je bio navečer, Plenković o tome nije imao nikakvih saznanja.

Zamjenica ŽDO Vinkovci Biljana Luburić, uz ostalo, je izjavila da su od Bnaožića izuzeli krv i urin kako bi utvrdili prisutnost alkohola, ali rezultati još nisu poznati. Također, javnosti još nije poznato kojom brzinom se kretao ministar Banožić prilikom frontalnog sudara. Oba vozača bila su propisno vezana, a od iznimnog značaja za utvrđenje okolnosti nesreće je i svjedok, vozač kamiona, koji je ispitan.

Eto, tako je ministar Banožić, nakon brojnih prijestupa, zloupotreba položaja, sukoba interesa, plagiranja doktorskog rada, korištenja nepripadajućih državnih nekretnina, apliciranja za APN-ov subvencionirani kredit iako je već uveliko stambeno zbrinut, ali mu manjka treća nekretnina, naposljetku ipak razriješen s dužnosti.  No, čak ni predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je bio njegov najgorljiviji kritičar, time ne može biti zadovoljan. Jer, skupo je “plaćen” njegov odlazak s funkcije, životom jednog mladog čovjeka koji nije ništa skrivio, tek našao se na putu ambicioznom ministru koji je odlučio pretjecati kamion u uvjetima guste magle i izravno udario u kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Zdravko Jakop, koji će odlukom premijera, kao državni tajnik nastaviti obavljati poslove razriješenog ministra, brigadni je general iz Višnjice pored Lepoglave, trenutno na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrane. Prema prijavi u imovinskoj kartici, njegova mjesečna plaća iznosi 2554,29 eura, a prijavio je i jednokratni iznos od osiguranja  2019. godine od 11830,91 eura. Njegova supruga je zaposlena u Kaznionici u Lepoglavi, s plaćom od 850 eura. Ima dva kredita, jedan u iznosu od 17.068 eura, s mjesečnom ratom od 38,52 eura. i drugi u iznosu od 2654 eura, kojemu je mjesečna rata 210 eura.

Poput svoga dojučerašnjeg šefa Banožića, i Jakop ima više nekretnina, kuću i gospodarski objekt u Lepoglavi koji je naslijedio, kao i šumu, vinograd i oranicu u Lepoglavi. Ima dva vozila marke BMW, jedan procijenjene vrijednosti od 5176 eura, a drugi svega 1990 eura, dok supruga ima golf vrijedan 4247 eura. Jakop je prijavio i traktor čija je navedena vrijednost u imovinskoj kartici 4500 eura.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI