Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
sabor / Vojska
Ivan Anušić potvrđen u Saboru : Novi ministar je seksist koji otvoreno diskriminira žene u vojsci, tezom da im tamo nije mjesto!

Ivan Anušić potvrđen u Saboru :
Novi ministar je seksist koji otvoreno diskriminira žene u vojsci, tezom da im tamo nije mjesto!

Sasvim očekivano, Ivan Anušić u četvrtak je u Saboru potvrđen za novog ministra obrane sa 77 glasova parlamentarne većine ( HDZ-a i satelita ), dok je 55 zastupnika bilo protiv. Na toj je dužnosti zamijenio Maria Banožića koji je u subotu, 11. studenoga, na cesti od Vinkovaca prema Županiji, u ranim jutarnjim satima, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake. Banožić nije stigao niti izaći iz nesvjesnog stanja, a već je smijenjen. I to od neproglašenog kancelara Andreja Plenkovića koji za ovu smjenu, protivno Ustavu i zakonu, nije tražio mišljenje ni Vlade ni Sabora.

Dakako, za Anušića su glasali i zastupnici srpske manjine, iako je još nedavno govorio da je Miloradu Pupovcu vrijeme isteklo i da bi bio sretniji da je HDZ u koaliciji s nekim drugim.

Štošta se moglo čuti uoči glasanja o novom ministru, pa i da zaslužuje “godišnju nagradu za skidanje gaća ” ( SDP-ov Peđa Grbin ). Skinuo ih je i u slučaju koaliranja sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem, ma kako nesretan bio, a pogotovo zbog Frane Barbarića kojeg je nedavno javno, protivno stavu premijera, prozvao kao visokog dužnosnika koji ne bi smio biti ni u kakvoj nezakonitoj gradnji. Zbog toga je popio “jezikovu juhu” od Plenkovića, pa se, kada mu je ovaj pružio priliku da bude ministar, posuo pepelom te izjavio kako nije bio dovoljno informiran, i da je znao što sada znade ne bi Barbarića ni komentirao.

Na Grbinovu opasku o “skidanju gaća”, reagirao je šef Sabora Gordan Jandroković ( “Vi padate sve dublje i dublje, neprihvatljivo je govoriti na takav način” ), ali i notorni Josip Đakić ( HDZ ) koji je Grbinu poručio da su njegove gaće najprljavije i da još nije vratio 50 tisuća kuna koje je, neopravdano, uzeo za odvojeni život.

No, sve je to dio hrvatskog političkog i parlamentarnog folklora, u koji će se, kako izgleda, vrlo dobro uklopiti i novi ministar.

Naime, Katarina Peović ( Radnička fronta ) podsjetila je kolege zastupnike da je Ivan Anušić na Odboru za obranu, pod normalno iznio tezu da žena ne može braniti zemlju, što je doista seksistička, diskriminatorna i retrogradna izjava koja svjedoči kako naš budući ministar žene ne smatra ravnopravnim s muškarcima. Sad, ako se uzme u obzir i njegova druga sporna izjava, da pred kamerama ne misli govoriti istinu, tko ga zna, možda je Anušić baš oko statusa žena u vojsci- lagao.

Kako bilo, riječi Katarine Peović naišle su na standardnu, primitivnu minu notornog Đakića.

-Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao- uzvratio joj je Đakić i zgrozio mnoge, osobito SDP-ova Arsena Bauka koji je zamjerio Jandrokoviću što nije adekvatno reagirao na repliku svoga stranačkog kolege ( dao mu je, tek , opomenu zbog korištenja replike , a nije ga upozorio na nedopustiv sadržaj ).

Anušićeva teza o ženama, koju HDZ-ovi zastupnici ne vide kao izraz nedopustive rodne neravnopravnosti, nego kao gentlemanski stav novog ministra ( ?! ), doista je uvredljiva za sve žene, a napose one koje i danas profesionalno rade kao vojnikinje i doprinose Hrvatskoj vojsci uz bok njihovim muškim kolegama, kako je primijetila i Peović.

Nema tu pomoći. Uzalud su HDZ-ovi zastupnici dizali ruke za brojne deklaracije i konvencije o pravima žena,  u njihovoj svijesti se nije ništa promijenilo. Bio je to samo izraz poslušnosti i stranačke stege kojom su disciplinirani autoritetom svoga vođe, a ne njihov svjetonazor i stav prema ženama. Što se HDZ-ovaca tiče, najveći broj njih bi, da se ne boje eventualnih Plenkovićevih konzekvenci, glatko javno stao u obranu “muškaraca s krunicama” ( možda bi i klečali s njima ) koji se svake prve subote u mjesecu mole na Trgu bana Jelačića, i trgovima diljem Hrvatske, za povratak dominacije i autoriteta muškaraca u obitelji i društvu, za  “stavljanje žena tamo gdje im je mjesto”. U kuhinju, ložnicu, i uz djecu, gdje imaju raditi svoj posao i šutjeti.

Žalosno je da i jedan još relativno mlad čovjek zastupa stajališta koja čak ni njegov predsjednik stranke ne  bi, ni ljudski ni politički, potpisao. To samo govori da se Anušić još nije stigao o svemu dobro “informirati”

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI