Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
iz š'benika / stranke
Grbin i Restović na pressici u Šibeniku: Gradska vlast ove i prošle godine “razveselila” je građane serijom poskupljenja i to usred inflacije !

Grbin i Restović na pressici u Šibeniku:
Gradska vlast ove i prošle godine “razveselila” je građane serijom poskupljenja i to usred inflacije !

Predsjednik SDP-a Pedja Grbin i njegov šibenski kolega, predsjednik gradske organizacije stranke, Tonči Restović,  prezentirali su novinarima s kojima su se družili na Poljani, u središtu Šibenika, SDP-ov ekonomski program kojim obećavaju veće plaće i kvalitetniji životni standard građana. Nema sumnje, predizborna 2024. ozbiljno se zahuktava…

– Gradska uprava se u posljednje dvije godine potpuno pogubila u onome što želi, a pogotovo u tome kakvu kvalitetu života želi osigurati svim građanima Šibenika. Cijeli je niz poteza kojima su ove i prošle godine  “razveselili” naše sugrađane: od rasta cijene komunalne naknade, cijene odvoza otpada, vode, vrtića do cijena parkinga. U vrijeme kada sve odlazi gore, kada je stopa inflacije preko 20 posto, to je nedopustivo- rekao je Restović.

Rast cijena bio je i u fokusu šefa SDP-a Peđe Grbina, ali na nacionalnoj razini.

-Zbog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojeg je predložila HDZ-ova vlada a izglasala HDZ-ova većina, participacija je porasla 100 posto, a sljedeći korak je bio porast cijene dopunskog osiguranja, a sve to se događa u uvjetima inflacije koja je druga najveća u eurozoni. S takvom inflacijom se jako teško nosimo kao društvo, pa treba voditi računa da prihod koji građani svojim radom ostvaruju ne bude takav da ih inflacija doslovce baci na koljena- rekao je Grbin u Šibeniku.

Vlada, kazao je, ne može ispregovarati plaće u privatnom sektoru, ali potoje mehanizmi koje može upotrijebiti kako bi i u privatnom sektoru plaće rasle. SDP za to predlaže svojevrsni pakt između države i poslodavaca, pri čemu bi država poslodavcima koji svojim radnicima osiguraju veće plaće, na račun vlastite dobiti, smanjia porez na dobit. Nakon izbora, obećao je, to će biti jedna od privih stvari koju će SDP napraviti.  Ako Vladu zanima njihov prijedlog i želi ga implementirati odmah, SDP im stoji na raspolaganju, poručio je, u protivnom, SDP će to učiniti nakon izbora.

Grbin nije zaboravio ni umirovljenike, za koje SDP namjerava osigurati prosječnu mirovinu u iznosu od 750 eura, što bi im ipak omogućilo dostojanstveniji život.

Vodeći ljudi SDP-a osvrnuli su se i na nerazmjernu pokrivenost Šibenika kamerama, njih preko 200, navodno zbog zaštite imovine i sigurnosti u prometu od čega se u gradsku blagajnu sliva znaćajan novac. Dio prihoda od kazni za nepropisno zaustavljanje i parkiranje, gradska vlast je namijenila za božićnice umirovljenicima.

– Svakako podržavam isplaćivanje božićnica jer umirovljenici podnose najveći teret ove inflacije, ali mislim da Grad ovim potezom pokušava zakrpati priču u kojoj je ispisano 27 tisuća kazni. Nije im bila namjera dati božićnice umirovljenicima, to je sigurno – zaključio je Restović.

Tonči Restović i Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI